Zaterdag 14/12/2019

Gebakken broodje

De naam Rodolphe Landemaine doet misschien niet onmiddellijk een belletje rinkelen, maar de Franse broodbakker en patissier leerde de kneepjes van het vak in de keukens van beroemde huizen zoals Ladurée en Paul Bocuse alvorens in 2007 in Parijs zijn eerste bakkerij Maison Landemaine te openen. Ondertussen telt de bakkerij veertien vestigingen waarvan een in Tokio. In zijn boek Kookschool,brood en banket, pent Rodolphe zijn knowhow neer en verklapt hij de geheime recepten van Maison Landemaine. De lijvige handleiding begint bij de basis waarin de producten, meelsoorten, technieken, gistingsetappes en deegsoorten aan bod komen. Deel twee beslaat de recepten en toont op mooi vormgegeven pagina's met stap-voor-stapfoto's hoe je de perfecte baguette, bagel of brioche maakt. Vanaf nu komen zondagse broodjes gewoon uit je eigen oven!

Kosmos Uitgevers - € 29,99

Onder één dak

Het ontbreekt zero waste-chef Dennis Broeckx en zijn vrouw Ellen Destuyver niet aan ambitie en energie. Naast hun atypische sterrenzaak l'Épicerie du Cirque en de delicatessenzaak Comptoir opent het duo weer twee gloednieuwe concepten in de Antwerpse Volkstraat. Het nieuwe pand werd in twee verdeeld, zodat je er onder één dak overdag terechtkan bij Moss voor een ontbijt, een gezonde lunch en koffie, en 's avonds kan oversteken naar de toog van Bar Palmier voor cocktails, craft-bier, natuurwijn en kleine gerechtjes. Ideaal voor een impulsieve goesting: je kan niet reserveren. Hier geldt het 'first come, first served'-principe.

barpalmier.be

Kookeet

Brugge transformeert dit weekend in een groot openluchtrestaurant. Tweeëndertig topchefs serveren gastronomische gerechten, en je stelt zelf een menu samen dat jou lekker lijkt. De gerechten kosten 4, 6 of 8 euro en komen uit de keukens van onder andere Gert De Mangeleer, Dominique Persoone en Piet Huysentruyt.

www.kookeet.be / zaterdag 23, zondag 24 en maandag 25 september / Stationsplein Brugge, kant Sint-Michiels

Giancarlo is mede-eigenaar van VIER Antwerp, een mannenwinkel die een brug slaat tussen streetwear zoals Nike en Stüssy en high fashion als Raf Simons en Prada.

"Op restaurant gaan staat voor mij niet gelijk aan obers in witte hemden en gestreken tafellakens. Een basic interieur, een gemoedelijke sfeer en lekker eten zijn vaak de basisingrediënten voor een geslaagde avond. Zo ook bij Middle Eats, een relatief nieuw eetcafé waar luide muziek door de boxen knalt, wijn in simpele waterglazen komt en het eten superlekker is. Verwacht je aan een tafel vol kleine bordjes, gevuld met ovengebakken zoete aardappel, auberginefrietjes en baby-artisjok met labneh."

Boudewijnsstraat 25, 2018 Antwerpen

Laat de ingrediënten van je salade altijd goed uitlekken en drogen. Een dressing op basis van olie pakt niet goed op natte bladeren en groenten.

Luxe meets recyclage

Bij het einde van de zomer hoort steevast een kersverse Ikea-catalogus en een hoop nieuwe producten en collecties. Het najaar bij het Zweedse woonwarenhuis staat in het teken van rijke kleuren, gouden accenten en een tropisch tintje. Zo voorziet het Tillagd-bestek in zwart of messingkleur de tafel van een tikje glamour. De Storhet-champagnecoupes zijn elegant en chic, ideaal voor - uiteraard - champagne of cocktails, maar even geschikt voor ijsjes, sorbet of chocomousse.

Het andere uiterste, een collectie waarin zuinigheid en recyclage de rode draad vormen, vind je dit najaar ook bij Ikea, bij een aantal gloednieuwe tableware- en keukencollecties. De lederen keukenhandgrepen Östernäs geven kasten en lades een warme, natuurlijke look en worden gemaakt van restjes. Voor de eetkamer lanceert het woonwarenhuis de Odger: een stoel met een zichtbare houtstructuur, gemaakt van een mix van hout en plastic dat voor meer dan 50 procent gerecycleerd is. Ook het nieuwe Backig-servies is deels vervaardigd uit restjes van glas waaraan vloeibaar pigment is toegevoegd.

www.ikea.be

Shortcut cookin'

Ik uitte op deze pagina's al meer dan eens mijn liefde voor een goedgevulde provisiekast. De ruggengraat van mijn keuken die me meermaals per week uit de nood helpt. Mijn voorraadkast zit tot de nok gevuld met ingrediënten die een shortcut bieden en het leven gemakkelijker maken. Denk aan blikken kikkererwten, flessen passata, couscous, ansjovis en gedroogde paddenstoelen. Een nieuwe aanvulling zijn de zakjes voorgestoomde rijst van Tilda, voor wanneer het echt snel moet: twee minuten in de microgolf of drie minuten roerbakken in de pan, en klaar is kees. Ze zijn in meer dan zeven varianten te krijgen. Van eenvoudige basmatirijst tot varianten met limoen en koriander tot pilau met komijnzaad en garam masala. Roerbak eens een zakje Tilda kokos, chili en citroengras met wat kippengehakt of tofu, verse lente-uitjes, koriander en een restje courgette of boerenkool uit de koelkast. Het resultaat is een gezond, vers avondmaal dat allang achter de kiezen is tegen de tijd dat een Deliveroo-koerier met een lauwe pizza aan je deur staat.

Zakjes voorgekookte Tilda-rijst zijn te vinden bij Delhaize

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234