Gebakkelei over Russisch ruimtehotel
De realisatie van het eerste commerciële ruimtestation lijkt een klein stapje dichterbij, als de initiatiefnemers zelf het tenminste eens raken. Gisteren kondigde een groep westerse investeerders hun plannen aan om een Russisch ruimtehotel te lanceren. Het zou speciaal ontworpen worden voor ruimtetoeristen die een pak geld veil hebben voor een ruimtetrip. Het Russisch ruimtevaartagentschap reageerde iets koeler.
De investeerders van het bedrijf MirCorp, dat het project wil financieren zelf zien de toekomst rooskleurig in. Jeffrey Manber, hoofd van MirCorp ziet de deal met het Russische ruimtevaartagentschap en de leidende Russische ruimtetuigconstructeur Energija rond en ziet het nieuwe station al rond de aarde cirkelen tegen 2004. De woordvoerder van het Russische ruimtevaartagentschap Sergej Gorboenov iets minder. Hij beschuldigde MirCorp ervan zich te vergalopperen. "Het enige wat ondertekend is, is een overeenkomst om een haalbaarheidsstudie uit te voeren. Energija zal die uitvoeren, niet MirCorp. Voorlopig is er nog niets beslist. Niemand kan zeggen wanneer het station wordt gebouwd. Voor het einde van dit jaar wordt er zeker geen beslissing genomen over de haalbaarheid ervan."
Eerder had MirCorp ook al grootse plannen ontvouwen voor het ruimtestation Mir. Toen hoopte MirCorp Mir om te toveren tot een geldspuwend kosmisch hotel. Die plannen versplinterden toen Moskou het ruimtestation vorig jaar huiswaarts stuurde als een vuurbal. Maar deze keer zou het anders zijn. "Dit zijn geen luchtkastelen", aldus Manber. "We hebben een business plan uitgewerkt, dat zeer praktisch is en uitvoerbaar. Ik geef het zeer grote slaagkans." Het ruimtetuig Ministation 1 zou een slordige 100 miljoen dollar kosten en plaats bieden aan drie kosmonauten voor een periode van 20 dagen. Volgens Manber stonden de kandidaten al aan te schuiven. De bedragen die ze nu al veil zouden hebben voor hun ruimtetrip zou de kosten voor de bouw van het station kunnen helpen dragen.
In april telde de zakenman Dennis Tito al 20 miljoen dollar neer om als eerste ruimtetoerist de geschiedenis in te gaan. Hoewel hij aanvankelijk een reis gepland had naar het Russisch Mir, vertrok hij noodgedwongen aan boord van een Russische raket naar het Internationaal Ruimtestation (ISS) toen de Russen besloten Mir te laten neerstorten in de Stille Oceaan. Nasa reageerde verontwaardigd op zijn uitstap naar het ISS, omdat een toerist het werk van de manschappen aan boord zou belemmeren. Manber beweert alvast dat hij het Amerikaanse ruimtevaartagentschap Nasa nu ook op de hoogte houdt van Mircorps laatste plannen. "ISS dient voor wetenschappelijk onderzoek, het Ministation zal commercieel doel hebben."
(Reuters)