Zondag 09/05/2021

Geachte mevrouw Luyten, Beste Cath,

“Eindelijk krijgt ze loon naar werken”, stelde ik tevreden vast toen je als sexy slissende frontvrouw tussen vier ‘Kazakkendraaiers’ opdook. Al moet ik tot mijn grote spijt bekennen dat het programma me tot nu toe wat is tegengevallen. Van de grote Bart De Pauw had ik meer verwacht dan een halfslachtige denkoefening die bij momenten meer aan een intellectualistische versie van HT&D doet denken dan aan het illustere voorbeeld Have I Got News for You. Ach, het kan ook niet alle ballen prijs zijn. Maar ik blijf wel kijken. Voor de geestige filmpjes en die paar geslaagde bon mots als wachtbordje voor De Ronde. Maar toch vooral voor jou. Fier en ook een beetje bezorgd volg ik de eerste danspasjes van een ambitieus debutantje op het zondagse kijkcijferbal. Niet, zoals ik had verwacht, als erudiete scheidsrechter in een verbaal steekspel maar als loyaal handjesklappende menselijke lachband. Een bevallig en wervend uithangbord van een nog lang niet op volle toeren draaiende winkel in fopartikelen dat, zoals een vlijtige leerling betaamt, haar lesje pijnlijk stipt uit het hoofd kan opdreunen. Nog veel te bang om foutjes te maken en daardoor nog te veel giechelkont. Maar, het komt wel goed, Cath. Ik weet dat je het kan en wil je van harte gelukwensen met je promotie van vrolijke reisduif tot primetimepresentatrice.

Onbegrijpelijk trouwens dat het zo lang moest duren voor iemand het aandurfde ook voor jou de poorten van het Vlaanderen vakantieland-reservaat open te zetten. Net als ik is Bart De Pauw allicht een trouwe kijker van die handig als familieprogramma verpakte pin-upclub die Vlaanderen vakantieland wordt genoemd. Daar dartelt al jaren een mooi meisje uit Koewacht rond. Begonnen als ‘stagiairke’ bij mediatycoon Joop van den Ende en in Nederland even lokvogel voor argeloze belspelkandidaten. Een anonieme medewerkster aan De dierenkliniek, 1000 zonnen en garnalen en De rode loper tot ze ‘zichtbaar’ werd gemaakt als enthousiaste reisleidster. Van bij het prille begin raakte ik onder de indruk van die cameravaste, mooi gestroomlijnde blondine die de kijker alle hoeken van de aardbol wou laten zien. Slim, ambitieus en niet echt ontevreden met zichzelf. Kwajongensachtige girl next door die als een gems tegen rotsen op klautert maar even goed met een perfect gevoel voor timing haar vrouwelijke charmes weet uit te spelen. De populariteit van dit programma is dan ook onlosmakelijk verbonden met de aanwezigheid van een roedel frisse deernen die reislust en libido moeten aanjagen. Een ideale kweekvijver voor mooie tv-snoetjes met doorgroeimogelijkheden. Terwijl collega-spice girls als Saartje Vandendriessche, Evy Gruyaert of Erika Van Tielen met eigen programma’s en/of filmrollen al hun ‘return on investment’ mochten cashen, leek jij verweesd achter te blijven. Ik zag het met lede ogen aan en begon me zelfs af te vragen of je ‘de bazen’ iets had misdaan. De tenen op de Reyerslaan, waar brutale blondines erg in trek zijn als oorlogsbuit, zijn immers veel langer dan bij de doorsnee sterveling. Gelukkig had je met Frank Raes je eigen David Beckham al gevonden aan het ondertussen legendarische VRT-‘koffiemachien’. Ontluikende liefde met melk en suiker die zich tegen indiscrete blikken wapende door in het aangrenzende ‘buitenland’, de plantentuin van de RTBF, te gaan vrijen. Mijn bewondering voor de beste Vlaamse voetbalverslaggever der lage landen is er, na een korte periode van blinde jaloezie, enkel maar groter door geworden. Maar we dwalen af. Aan je inzet kan het in ieder geval niet gelegen hebben. Iedereen kon zien dat je elke week je stinkende best deed. Rad van tong, immer vrolijk en zo vriendelijk dat ik er soms wat ongemakkelijk van werd. Zaterdag nog kwam ik je tegen in Parijs, waar je een bejaarde sprak die zich in de schaduw van de Eiffeltoren onledig hield met een moestuin. Niemand had ooit interesse getoond voor zijn prei en frambozen. Laat staan een buitenlandse reporter met de looks van een fotomodel die hem even van zonderling tot dé herenboer van de lichtstad promoveerde. Ik ken niemand die zo mooi belangstelling kan veinzen als jij, Cath.

Jij kent mij niet, ik jou wel. Op de trouwreceptie van een collega maakte je samen met je halve trouwboek en de kleine Bill je opwachting. Afstandelijk en koel, zoals het bekende medemensen in aanwezigheid van de gewone man betaamt. Het spijt me nog steeds dat ik toen niet op je ben afgestapt, maar ik stuitte op dat onzichtbare pantser dat BV’s beschermt tegen opdringerige fans. Geeft niets. Ik ga toch overal met je mee. Dankzij jou heb ik de halve wereld gezien. We skieden in Aspen, trokken met jaks door de Zwitserse bergen, laveerden tussen de olifanten in Zuid- Afrika en verkenden Italiaanse meren en Ierse kanalen. In Cyprus rees je als een moderne Afrodite bikinigewijs op uit de golven en ik zag je weddingplanner spelen voor een koppel op de Seychellen. Maar de meest memorabele reis was toch die trip naar Finland, waar je zonder aarzelen - “ik sta hier in mijne pure voor heel Vlaanderen” - het habijt aflegde om na een sauna bloot en onverschrokken met een Lap in het ijswater te duiken. Onder de noemer ‘Cath naakt op de Lappen’ een megahit op YouTube. Jammer genoeg werd je magnum opus door moraalridders verwijderd ‘wegens schending van het beleid op het gebied van naaktheid of seksuele inhoud’. Onbegrijpelijk, want zoals je zelf opmerkte: “Wie kruipt er nu met kleren aan in een sauna?”. Dat Michiel Devlieger vorige week een postume hulde bracht aan je vrijgevochten achterwerk heeft ongetwijfeld een hoop kijkers plezier gedaan.

Al fan van jaren ben ik trots op jou, Cath. De Kazakkendraaiers is slechts een begin. Wie weet komt er straks wel een eigen talkshow of een quizje je richting uitgewaaid. Het is je van harte gegund en ik zal zeker kijken. Maar doe me één plezier. Probeer voortaan je goed humeur een beetje beter te doseren. Wie met alles lacht, wordt vroeg of laat door niemand meer ernstig genomen.

Met hartelijk groeten

Je vriend Jules

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234