Maandag 14/10/2019

Facebook

'Ge zijt van…': als de ruzie onder de kerktoren escaleert op Facebook

De Facebook-groepen ‘ge zijt van...’ monden steeds vaker uit in scheldpartijen en pesterijen. Beeld AFP

In Kuurne dreigt de burgemeester ermee de Facebook-groep ‘Ge zijt van Kuurne...’ te blokkeren, na de zelfmoord van een inwoner. Ook elders in Vlaanderen veroorzaken de populaire groepen steeds vaker gescheld en gepest. “Die groepen zijn een uitvergroting van wat er onder de kerktoren leeft.” 

Niemand weet echt wie de eerste was. Maar in Genk zijn ze ervan overtuigd dat het fenomeen bij hen begon. ‘Ge zijt van Genk als’, dat onschuldig zinnetje – snel verzonnen door een inwoonster – was enkele jaren geleden het begin van een echte hype op Facebook. Bedoeling was om herinneringen te delen, gewoon door de titel aan te vullen.

Ondertussen heeft zowat elke zichzelf respecterende gemeente zo’n Facebook-groep, vaak met duizenden leden. Terwijl het in de beginjaren vooral ging om het samen herinneringen ophalen, groeiden de groepen uit tot ware discussiefora. En dat loopt steeds vaker uit de hand.

In Kuurne dreigt de burgemeester de politie in te zetten om ervoor te zorgen dat het schelden en pesten op de lokale Facebook-groep stopt. Volgens de burgemeester is een zelfmoord van een inwoner alvast te linken aan die groep. Ook in Sint-Niklaas werd eind vorig jaar klacht ingediend tegen zo’n groep wegens aanhoudend gescheld.

Nood aan een gesprek?

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site zelfmoord1813.be
 

Burgemeester Francis Benoit (CD&V) is de scheldpartijen op de Facebook-groep 'Ge zijt van Kuurne oje...' beu. Beeld RV

Op de vingers tikken

Dat zulke onschuldige en goedbedoelde initiatieven al eens kunnen ontsporen is niet zo verwonderlijk, meent socialmedia-expert Sofie Verhalle. “Hier speelt een combinatie van factoren. Het gaat vaak om grote groepen, met veel leden. Als groepen van die omvang door bedrijven beheerd worden, kunnen die een beroep doen op een professional. Hier zijn het vaak vrijwilligers die niet altijd de nodige tijd of kunde hebben om dat in goede banen te leiden. Er bestaat zoiets als groepshygiëne. Je moet de groep onderhouden, regels afdwingen, streng toezien en wie zich niet aan de regels houdt, op de vingers tikken of in het ergste geval uit de groep gooien. Zo niet kan het serieus fout lopen.”

En dan kunnen die fameuze groepen verworden tot vehikels die drijven op allerhande frustraties. Zo beschuldigde een inwoner van Lokeren enkele maanden geleden op de lokale groep het stadsbestuur en de stadsdiensten  van corruptie, omdat hij geen gehoor vond bij het bestuur na een bouwconflict met zijn buur. In Lier zette een lid van de groep de andere leden maandenlang op tegen zijn liefdesrivaal.

In heel wat gemeenten kwam het ondertussen al tot afsplitsingen. Zo heeft ‘Ge zijt van Waregem…’ ondertussen een variant, ‘Ge zijt van Waregem… de verdraagzame versie’. In Roeselare is er een ‘gewone’ en een ‘gecensureerde’ groep.

Uit eigen dorp gezet

Al is dat niet overal het einde van de miserie, want soms gaan de verschillende groepen dan openlijk met elkaar in de clinch. Zoals in Deurne, waar twee groepen met getrokken messen tegenover elkaar staan, nadat een lid van de eerste groep werd verwijderd. Dat lid reageerde furieus. “Het voelt alsof ik uit mijn eigen dorp ben gezet”, postte ze. En ze richtte een nieuwe groep op: ‘Ge zijt van Deurne Zonder Maddy’, verwijzend naar de ‘boosdoener’. De beheerders van de twee kampen beweren allebei dat de ander hen bestookt met dreigementen en haatberichten.

“Vaak gaat het bij dit soort twisten over iets wat in het echte leven ook al speelt”, stelt Verhalle. “Die Facebook-groepen zijn een uitvergroting van wat al onder de kerktoren leeft. In sommige dorpen heb je ook groepen die niet met een andere groep praten omdat ze die bijvoorbeeld te marginaal vinden. Dat kun je vergelijken met dit soort Facebook-groepen.”

En dat het de afgelopen maanden precies erger lijkt te worden met die groepen, heeft ook te maken met verkiezingskoorts, meent Verhalle. “Verkiezingstijden zijn sowieso periodes waarin er meer op polarisatie gespeeld wordt. Dat is niet noodzakelijk kwaad bedoeld, maar mensen durven dan hun mening al eens scherper te zeggen. Of er zaken bij te betrekken die er niets mee te maken hebben. Eenmaal de verkiezingen voorbij zijn, kan het wel weer rustiger worden.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234