Vrijdag 06/12/2019

Gaza

Gaza is een 'uitgewoonde en overbevolkte' strook land. Er woonden in juli 2003 zo'n 1,3 miljoen Palestijnen. 961.645 van hen registreerde de VN toen als vluchtelingen. Mensen die de strook niet uit kunnen, omdat ze daar de papieren niet voor hebben, laat staan dat de Israëli's hen die zouden geven. De vluchtelingen zijn immers afkomstig uit wat nu Israël is. Uit de oude havenstad Jaffa bijvoorbeeld.

De bewoners van Jaffa en omgeving (70.000 mensen) waren, na ruim een jaar belegering, in boten de zee op gevlucht bij de Israëlische verovering op 13 mei 1948. Een groot deel woont sindsdien in de Gazastrook, geen 100 kilometer verderop. Israël wijst elke claim op huizen in Jaffa af en wil zeker nooit praten over een terugkeer van de bewoners.

Toch een belangrijke achtergrond voor wie het conflict wil begrijpen. Zelf vind ik Jaffasinaasappels een wrange bijsmaak hebben sinds ik daar was.

Jan Van Reusel, Eisden-Maasmechelen

Cultureel jaaroverzicht

In het jaaroverzicht geeft Pieter T'Jonck terecht goede punten aan het prachtige Zeitung van Anne Teresa de Keersmaeker. In hetzelfde overzicht wordt de dansprogrammering van de Munt als een flop gecatalogeerd. Sta me toe erop te wijzen dat alle nieuwe producties van Rosas door coproducent de Munt zwaar meegefinancierd worden en dus integraal deel uitmaken van dat programma.

Dat we er daarnaast in slagen 'choreograaf van het jaar' Sidi Larbi Cherkaoui voor nieuwe projecten aan ons huis te binden en tevens namen als Akram Khan of Sascha Waltz in Brussel te presenteren, lijkt mij ook het vermelden waard. Bovendien wordt dit alles gerealiseerd binnen hetzelfde budget waarmee eerder enkel Rosas gesubsidieerd en geprogrammeerd werd.

Peter de Caluwe, directeur de Munt

Gaza (1)

Ik wil me enkel uitspreken over de eerste zin die Hans Knoop van het Forum der Joodse Organisaties poneert in zijn lezersbrief (DM 30/12) over de bombardementen in Gaza, de rest heb ik trouwens nog niet gelezen. Daarin zegt hij woord voor woord dat 'de terroristische organisatie Hamas volledig verantwoordelijk is voor het lijden dat het Palestijnse volk opnieuw moet dragen'.

Van dat soort 'bijzonder koosjere' uitspraken rijzen mijn haren nou helemaal ten berge. Het lijkt mij in onze huidige wereld een veel beoefende sport te zijn om de verantwoordelijkheid voor eigen daden volledig door te schuiven naar al wie zich, al dan niet toevallig, in de schutskring bevindt. Op die manier stelt men A en tegelijkertijd stelt men dat B maar niet had hoeven te bestaan, want dan zou men A niet gesteld hebben. Mesjokke, ja.

Zwarte pieten, zou je zo denken, zijn dus aan een ongekende demografische opmars bezig. Ze worden in groten getale opgevoerd om eigen verantwoordelijkheid door te spelen in Belgische regeringen op drift, in financiële crisissen waar niemand de schuld voor draagt, in het voetbal waar de scheidsrechter het altijd heeft gedaan, op Ground Zero waar de Amerikanen volgens de terroristische organisaties zelf mea culpa mochten slaan en in pauselijke kringen wanneer het gaat over aids of abortus.

Geachte heer Knoop, als Israël Gaza plat bombardeert, dan verwacht ik van datzelfde Israël dat ze mij omstandig probeert uit te leggen waarom ze dat doet, dat ze mij tracht te overtuigen van haar zogenaamde terechte beweegredenen, dat ze pal achter haar gemaakte keuzes gaat staan en die tracht met waardigheid te verantwoorden. Niet dat ze als een verontwaardigd kind de bal doorspeelt naar de andere slechte jongen van de klas. Misschien schuilt net daarom in uw eerste zin de toegeving dat u en Israël eigenlijk geloven dat u geen poot hebt om op te staan.

Manu Vanhaverbeke, Borgerhout

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234