Zondag 25/10/2020

Gatz wil samenwerking cultuur- en privésector optimaliseren

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) wil meer privégeld aantrekken naar de culturele sector en richt daartoe volgend jaar twee nieuwe instellingen op.

Minister Gatz heeft al vaker gecommuniceerd over hoe hij meer privégeld naar de cultuursector wil trekken en over hoe hij de samenwerking tussen de cultuur- en de privésector wil verbeteren. Nu zijn plannen voor twee nieuwe instellingen, de Cultuurbank en het Cultuurloket, concreet worden, lijkt de ideale samenwerking een stapje dichterbij.

De eerste van die instellingen, de Cultuurbank, zal goedkope leningen verstrekken aan kunstenaars. Een dergelijke instelling bestaat wel al, CultuurInvest. Vanwaar dan de nood aan een Cultuurbank? "Cultuurinvest is geen onverdeeld succes", zegt Gatz. "De instelling kreeg weinig aanvragen omdat kunstenaars daar pas vanaf 100.000 euro kunnen lenen, wat een te hoog bedrag is. De Cultuurbank zal zich meer toeleggen op kleinere leningen en ook samenwerken met privépartners die in microkredieten gespecialiseerd zijn."

Dat betekent in de praktijk dat kunstenaars er tot 15.000 euro renteloos kunnen lenen; boven dat bedrag moet een kleine rente betaald worden; vanaf 100.000 euro gelden de normale tarieven. En niet enkel kunstenaars zullen een beroep doen op de Cultuurbank. Ook particulieren kunnen een lening afsluiten, om bijvoorbeeld een schilderij te kopen.

Het tweede luik bestaat er vooral in om kunstenaars en instellingen bij te staan met het regelwerk. Het Cultuurloket, dat volgend jaar ook operationeel moet zijn, zal bijspringen met financiële en juridische kennis. En verder denkt Gatz ook nog aan een 'bedrijfsmecenaat', om "bruggen te bouwen tussen culturele actoren en geïnteresseerde bedrijven". Hoe dat er precies moet uitzien, is vooralsnog niet duidelijk.

De initiatieven lijken op Nederlandse leest geschoeid, waar cultuurorganisaties al jaren actief op zoek moeten naar privégeld. De Nederlandse organisatie Cultuur+Ondernemen houdt zich al sinds 2002 bezig met het uitreiken van kleine kredieten aan kunstenaars.

Stefaan De Ruyck, hoofd van de School of Arts Koninklijk Conservatorium Antwerpen, vindt de langetermijnvisie van de minister "zeker interessant". Enkel over het bedrijfsmecenaat is hij sceptisch. "Het is een algemeen verschijnsel dat bedrijven buitensporige verwachtingen hebben als ze aan sponsoring van culturele instellingen doen. Ik heb meegemaakt dat sponsors openlijk kritiek hadden op de keuze van een repertoire, en zoiets kan natuurlijk niet. Bij ons blijft het deel van de werkingsmiddelen dat uit sponsoring komt hoe dan ook bijzonder klein."

Gevaar geweken

Volgens De Ruyck is het zaak om bij de elke culturele activiteit de juiste financiering te vinden. Het gevaar dat privéfinanciering op termijn de overheidssubsidies voor de culturele sector zou vervangen, acht hij geweken.

"Dat was inderdaad de vrees binnen de sector toen we van start gingen met CultuurInvest", zegt De Ruyck, die kabinetschef was van ex-minister Bert Anciaux toen die het fonds oprichtte. "Nu gaan we naar een goed evenwicht tussen subsidies en complementaire privéfinanciering. We zien dat de tax-shelter voor film echt goed werkt. En in Nederland, waar de cultuursector sterk aangewezen was op privéfinanciering, worden de besparingen nu beetje bij beetje ongedaan gemaakt. Het zegt veel dat men daar op zijn stappen terugkeert."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234