Woensdag 29/06/2022

Video

Gatz wil extra stem voor Brusselaars

Vlaams minister van Brussel Sven Gatz (Open Vld) wil een 'Brusselstem' invoeren om een brug te slaan tussen Vlamingen en Franstaligen in de hoofdstad. Dat zegt hij in 'De Meulemeester in Debat'.

Gatz wil Vlamingen in Brussel de kans geven om naast hun 'gewone' stem op een Nederlandstalige kandidaat vrijblijvend een extra stem op een Franstalige kandidaat uit te brengen. Franstalige Brusselaars zouden op hun beurt een 'Brusselstem' kunnen uitbrengen op Nederlandstalige kandidaten. "Zo creëer je een nieuwe generatie politici die legitimiteit hebben in héél Brussel", zegt hij.

"Als je vandaag gaat stemmen voor het Brussels parlement, dan stem je Vlaams of Frans. Dat systeem had twintig jaar geleden misschien zijn verdiensten maar staat nu onder druk of is misschien achterhaald", zegt Sven Gatz. De minister wil dit kiessysteem niet afschaffen maar er een 'Brusselstem' aan toevoegen.

"Huidige partijen zijn etnische partijen"

Dyab Abou Jahjah vindt het idee een "positief signaal". Hij wil echter een stap verder gaan en pleit voor Brusselse partijen. "Er is een gevoel in Brussel aan het rijpen dat klaar is voor meer", zegt Abou Jahjah, "Als de huidige partijen hier geen uiting aan geven, gaat dat Brussels gevoel zich politiek vormen."

Volgens Abou Jahjah zijn de huidige politieke partijen "etnische partijen" omdat ze enkel Vlaams of Franstalig zijn. "Als de partijen niet de keuze maken om Brusselse partijen te worden, zullen er andere Brusselse partijen ontstaan." Abou Jahjah lijkt alvast niet van plan om zo'n Brusselse partij op te richten. "Het is geen prioriteit maar wel een stok achter de deur", zegt hij.

Weinig animo bij N-VA

Het voorstel van Gatz kan alvast op weinig animo rekenen bij coalitiepartner N-VA. "Het is niet duidelijk hoe Gatz zijn voorstellen exact wil realiseren. Die voorstellen lijken niet realistisch. En gelukkig maar, want met dit voorstel verzwakt de Vlaamse minister bevoegd voor Brussel de band met Vlaanderen", meent Vlaams parlementslid Karl Vanlouwe. Volgens hem legt Gatz met zijn voorstel "de beslissingsbevoegdheid over het Vlaams beleid in Brussel grotendeels bij de Franstalige kiezer", terwijl hij als Brussel-minister de belangen van Brusselse Vlamingen net zou moeten behartigen.

"Vlamingen willen in Brussel kunnen rekenen op hun eigen instellingen, op hun eigen beleid... Dit voorstel gaat daar tegen in. Tenslotte is het niet enkel de vraag of dit een regeringsstandpunt is - dat is het uiteraard niet - , maar ik vraag me ook af wat de andere Vlaamse partijen in Brussel hier over denken. Afvoeren, wat ons betreft", besluit Karl Vanlouwe.

Een tiental dagen geleden pleitte het Brussels PS-kopstuk Laurette Onkelinx nog voor een grondige vereenvoudiging van de Brusselse instellingen. Onkelinx stelde voor om komaf te maken met de Vlaamse, Franse en gemeenschappelijke gemeenschapscommissie (VGC, Cocof en GGC). Meteen kan Brussel erkend worden als volwaardig, tweetalig gewest met tweetalige lijsten voor de verkiezingen, aldus de voorzitster van de Brusselse PS-Federatie.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234