Woensdag 27/01/2021

Gatz: "Vlaanderen verliest een van zijn grootste liberalen"

Vlaams minister Sven Gatz (Open Vld).Beeld BELGA

Huidig minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) heeft vandaag zijn deelneming betuigd bij het overlijden van Karel Poma, de nestor onder de gewezen liberale ministers. "Karel was een uitermate wijs en verstandig man. Vlaanderen verliest een van zijn grootste liberalen", zegt Gatz.

Volgens hem heeft Poma zijn hele leven lang gestreden voor zijn liberale idealen, bijvoorbeeld in het verzet in de tweede wereldoorlog of bij de oprichting van een onafhankelijke Vlaamse liberale partij: de Partij voor Vrijheid en Vooruitgang (PVV).

"Op cultuurvlak was de humanistische vrijzinnige Karel Poma een groot pleitbezorger van het pluralisme, dat vandaag alom aanvaard is, " zegt Gatz. "Hij was een van de belangrijkste cultuurministers van Vlaanderen".

Zo richtte Poma onder meer de Singel op als cultureel centrum en het Museum voor Hedendaagse Kunst (MuHKA) in Antwerpen. In de Vlaamse Rand rond Brussel richtte hij verschillende culturele centra op. Hij hervormde de Antwerpse Filharmonie tot een Filharmonie voor Vlaanderen. Hij verzekerde de overleving van het Ballet van Vlaanderen door er een musicalafdeling aan toe te voegen. Hij investeerde in de verbouwing van de Ancienne Belgique, een van de Vlaamse cultuurtempels in Brussel. Om het Festival van Vlaanderen te laten overleven, schakelde Poma de private sector als sponsor in. Hij gaf het filmbeleid in Vlaanderen nieuwe stimulansen, wat leidde tot een bloeiperiode met tal van commerciële films.

Poma realiseerde voorts een wettelijk kader voor de vrije radio's in Vlaanderen, waarmee het radiomonopolie van de BRT werd doorbroken. Hij richtte een Mediaraad op en hij bereidde de oprichting van een commercieel tv-station voor. Door het vroegtijdig ontslag van de regering geraakte zijn ontwerp niet meer gestemd, maar het werd uiteindelijk door partijgenoot Patrick Dewael hernomen.

"Ik ben fier in de voetsporen te mogen treden van deze liberale voorman", stelt Gatz. "Hij is voor mij een voorbeeld geweest als wijs staatsman en grote intellectueel en als minister die waar hij kwam zijn sporen naliet. Maar ik herinner me hem vooral als mens, door zijn verdraagzaamheid, zijn oprecht pluralisme en zijn innemende persoonlijkheid".

Rutten: "Pomas was zijn tijd ver vooruit"

"Met Karel Poma verliest de liberale beweging een man die zijn tijd ver vooruit was. Een liberaal die velen inspireerde en deed nadenken", condoleert Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten. "Samen met Frans Grootjans, Herman Vanderpoorten en Willy De Clercq behoorde hij tot de drijvende krachten van de opmars van het liberalisme in Vlaanderen vanaf de jaren 1960. Ik wens de familie en vrienden van Karel Poma in naam van Open Vld veel sterkte met dit verlies."

Turtelboom: "Peetvader van het Antwerpse liberalisme"

Vlaams minister van Financiën en Antwerps Open Vld-kopstuk Annemie Turtelboom noemt de zaterdag overleden oud-minister Karel Poma in een eerste reactie "een peetvader van het Antwerpse liberalisme" die is heengegaan. "Karel heeft in Antwerpen concrete zaken verwezenlijkt, zoals het beletten van de afbraak van de Zoo en van de Bourla", stelt Turtelboom. "Ik herinner me hem als een man met een onstilbare intellectuele honger, een man van ideeën en overtuigingen, een man van moed en humor die heel lang heel actief bleef."

Bourgeois: "Internationale uitstraling"

"Karel Poma heeft het cultuur- en mediabeleid mee vorm gegeven, als viceminister-president van de allereerste zelfstandige Vlaamse regering, van 1981 tot 1985. Op een moment dat de Vlaamse overheid nog in haar kinderschoenen stond, heeft hij de internationale uitstraling van onze deelstaat via de wetenschap, de kunst en de letteren uitgebouwd." Dat zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois zondag, als reactie op het overlijden van de Antwerpse politicus.

"Ook inzake leefmilieu heeft hij een pioniersrol vervuld. Het was de eerste keer dat deze bevoegdheid aan een apart lid van de regering werd toevertrouwd."

Bourgeois betuigt zijn medeleven aan de familie en de nabestaanden van Karel Poma.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234