Dinsdag 22/09/2020

Gatz vermaant VRT voor nieuwe vrtnws.be

De VRT geeft toe dat de nieuwe vrtnws.be te veel tekst en te weinig video bevat en dus niet conform de beheersovereenkomst is. Tegen begin 2018 moet het opgelost zijn, maar minister van Media Sven Gatz waarschuwt de VRT dat zulke fouten niet meer kunnen.

"Ik wil tegen eind dit jaar duidelijke verbetering zien. Als dit nog eens gebeurt, zelfs met de best mogelijke uitleg die er kan zijn, zullen mijn woorden wellicht van een andere aard zijn." Minister van Media Sven Gatz (Open Vld) waarschuwt de openbare omroep dat hij in de toekomst maar beter de beheersovereenkomst naleeft. Gatz reageert daarmee op een brief die de Vlaamse uitgevers midden september aan VRT-CEO Paul Lembrechts en enkele Vlaamse ministers schreven.

De uitgevers Mediahuis (Gazet van Antwerpen, De Standaard, Het Nieuwsblad, Het Belang van Limburg), De Persgroep (Het Laatste Nieuws, De Morgen) en Mediafin (De Tijd) uiten daarin hun bezorgdheid over de nieuwe vrtnws.be. De site bevat volgens hen te veel tekst en te weinig video, hoewel de VRT-beheersovereenkomst bepaalt dat 'het audiovisuele het fundament moet zijn van het digitale aanbod'. Volgens een steekproef van de uitgevers focust slechts 20 procent van de artikels op video.

Gatz las in het Vlaams Parlement het antwoord van de VRT op die brief voor. De openbare omroep geeft toe dat de tekst-beeldverhouding niet goed zit. Al zijn daar volgens de VRT twee goede redenen voor. Het videoplatform VRT.NU is nog niet geïntegreerd in vrtnws.be, waardoor de korte nieuwsvideo's nu nog alleen op VRT.NU te bekijken zijn. Dat moet begin 2018 opgelost zijn. Tweede argument is de herorganisatie van de VRT-nieuwsdienst, waardoor iedereen nu ook voor de onlineberichtgeving moet werken. Daarbij grijpen de journalisten te vaak naar tekst. Een opleiding moet dat rechtzetten, al zal dat ook een halfjaar tot een jaar duren.

Onvrede

De uitleg kon op weinig begrip rekenen bij Wilfried Vandaele (N-VA), die hierover Gatz aan de tand voelde. Het Vlaams Parlement wees de VRT vroeger al verschillende keren op die gevoeligheid, maar de openbare omroep blijft dezelfde fout maken. "De VRT lacht dus met wat wij vanuit het parlement en de regering vragen." Ook Bart Caron (Groen) noemde de toename van tekst 'een spijtige zaak'.

Minister Gatz zegt vrede te kunnen nemen met de argumenten van de VRT, maar gaf ook aan dat de VRT de brief erg ernstig moet nemen. De rol van vrtnws.be is immers niet de enige bron van onvrede. Het voorbije jaar foeterden zowel uitgevers als commerciële zenders steeds meer op de VRT. Dossiers als Ketnet Jr., de vraag om online meer reclame te mogen maken, het te commercieel denken en andere zaken, wekten wrevel op.

De vernieuwde vrtnws.be was daarbij extra koren op hun molen, zeker omdat de VRT-hoofdredacteur Digitaal Brecht Decaestecker in een interview met De Morgen aangaf dat hij zich niet te veel van de beheersovereenkomst moest aantrekken.

Dat interview was niet meteen de meest verstandige communicatie, gaf Gatz aan, die ook aanvoelt dat de pax media dezer dagen veraf is. "De spanningen nemen alsmaar toe", zei hij, al wijst hij daarvoor ook de privésector op hun verantwoordelijkheid. Maar Gatz verwacht vooral dat de VRT voortaan ten volle zijn rol als 'dienaar en partner van het ecosysteem' zal spelen. Hij geeft de openbare omroep enkele maanden. De VRT verklaarde alvast een dialoog te zullen aangaan met de uitgevers.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234