Vrijdag 25/09/2020

Senaat

Gatz juicht sp.a-voorstel voor omvorming Senaat toe, maar heeft heel wat vragen

Beeld photo_news

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) vindt het voorstel van Peter Vanvelthoven (sp.a) om de Senaat om te vormen tot een volkskamer met uitgelote burgers een goed initiatief, maar heeft heel wat vragen over "dergelijke veelomvattende en complexe hervorming".

"Ik vind al langer dat een betere en directere participatie van burgers aan de politieke besluitvorming nodig en nuttig is. Daarom heb ik in maart het initiatief genomen om op mijn beleidsterrein cultuur een Burgerkabinet samen te stellen dat in september aan zijn beraadslagingen begint en die afrondt op 19 september", brengt de liberale minister in herinnering.

Maar het voorstel van Vanvelthoven roept nog heel wat vragen bij hem op. "Om dergelijke veelomvattende en complexe hervorming van onze wetgevende instellingen door te voeren, zullen nog veel knopen doorgehakt moeten worden", voorspelt Gatz. Zo lijkt een grondwetswijziging nodig, die er deze legislatuur niet inzit. Voorts moet nog uitgemaakt worden wat met de huidige Senaat zal gebeuren en hoe de volkskamer zal functioneren - wordt er met consensus of met stemmingen gewerkt?

"Met het Burgerkabinet wil ik experimenteren met een beraadslaging die tot een consensus moet leiden. Het onderwerp is afgebakend en het tijdsbestek ook. Er is een budget voor bepaald en een werkmethode voor uitgedokterd, in samenwerking met gespecialiseerde bureaus. Daarom vraag ik me af of het niet beter is onze manier van democratische besluitvorming stapsgewijs, geleidelijk en via kleinere initiatieven te organiseren en ervan te leren dan via een grote hervorming van de instellingen te werken, zoals de sp.a het voorstelt", besluit Sven Gatz.

Beeld BELGA

Van Reybrouck reageert verheugd

Schrijver en initiatiefnemer van het burgerinitiatief G1000, David Van Reybrouck reageert wel positief. "Voor het eerst in Europa lanceert een politicus van dat niveau - een oud-minister - het idee van een parlement van gelote burgers als een ernstig voorstel." Hij is verheugd dat het parlementslid het idee overneemt dat hijzelf in zijn boek 'Tegen verkiezingen' gelanceerd had. Volgens hem kan de Senaat reeds een initiatief nemen in afwachting van de noodzakelijk grondwetswijziging.

Van Reybrouck wijst erop dat er in Vlaanderen op lokaal en regionaal vlak al heel wat initiatieven zijn inzake burgerparticipatie. Hij denkt aan de burgerbegroting van het Antwerpse centrumdistrict, het project 'Zaventem aan zet' of het burgerkabinet van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz. Het gaat om initiatieven van verschillende partijen, aldus nog David Van Reybrouck. Ook in Brussel en Wallonië is er volgens hem interesse in projecten rond burgerparticipatie. Zo is de auteur uitgenodigd op een studiedag in het Waals Parlement over het thema en krijgt hij eredoctoraat aan de Brusselse universiteit Saint-Louis.

"Het is goed dat het thema nu vanuit de politiek op de agenda geplaatst wordt. De vraag is of de politieke partijen over de partijgrenzen heen een overleg kunnen opstarten en tot een akkoord komen. De ervaring van D66 in Nederland leert dat het zeer moeilijk is om de democratie van binnenuit te veranderen. Dat is net als een auto repareren terwijl hij rijdt", stelt David Van Reybrouck.

België zou zich met een volkskamer opnieuw koploper in de wereld inzake democratie maken, zoals dat destijds ook was bij het opstellen van de Belgische grondwet. Ierland en Nederland staan reeds ver inzake burgerparticipatie, maar ons land zou hen vlot voorbijsteken, meent Van Reybrouck.

Volgens hem zou de Senaat als vorm van proef in afwachting van de herziening van de grondwet die de oprichting van een volkskamer moet mogelijk maken al een burgerinitiatief kunnen nemen rond thema's zoals burn-out of vergrijzing: "De huidige Senaat zou met het geld dat het vandaag kost een echt interessante reflectie kunnen opzetten".

David Van Reybrouck.Beeld BELGA

De Ridder: "Krampachtige reanimatieoefening"

N-VA-fractileidster in de Senaat, Annick De Ridder, vindt het voorstel van sp.a'er Peter Vanvelthoven om de Senaat om te vormen tot een volkskamer van gelote, gewone burgers een "krampachtige reanimatieoefening met een hoog absurditeitsgehalte". De N-VA was voor de afschaffing van de Senaat en De Ridder ziet het socialistische voorstel als een nieuwe poging om de instelling nieuw leven in te blazen, zo zegt ze aan Belga.

De Ridder is niet overtuigd van de meerwaarde van de Senaat, maar het idee om deze om te vormen tot een kamer van vertegenwoordigers zonder verkiezingen maar aangeduid door loting is "volledig van de pot gerukt". Ze wijst ook op het democratisch deficit van een loting.

Ze benadrukt wel dat burgerparticipatie voor haarzelf en de N-VA zeer belangrijk is. Het is goed om de bevolking te horen, maar democratie houdt in dat de wetgevende kamers bevolkt worden door verkozenen. Als die niet voldoen, worden ze bij de volgende verkiezingen afgestraft en weggestemd.

Annick De Ridder.Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234