Zaterdag 26/09/2020

Gat in begroting groter dan gedacht

Als de regering-Michel in 2019 nog een begrotingsevenwicht wil bereiken, dan moet ze de komende weken op zoek naar 7,9 miljard euro. Het rapport van het monitoringcomité is een tegenvaller na alle hoeraberichten.

Het begrotingstekort leek de voorbije weken als sneeuw voor de zon weg te smelten. Met een resterende inspanning van 4,7 miljard euro zou het lukken om de begroting structureel in evenwicht te krijgen, zei begrotingsminister Wilmès (MR). Maar dat lijkt nu te vroeg victorie gekraaid. Er is sprake van een nominaal tekort van 7,9 miljard, zo blijkt uit het definitieve rapport van het monitoringcomité. Dat is de groep topambtenaren die heeft becijferd hoe groot de te leveren inspanning is om begroting tegen 2019 in evenwicht te krijgen.

Onder meer de fiscale ontvangsten vallen slechter uit. Bij N-VA wijzen ze erop dat de uitgaven in de sociale zekerheid verder oplopen dan gehoopt. Vooral de pensioenen en de langdurig zieken jagen de overheid de komende jaren op extra kosten. De Vlaams-nationalisten kijken vooral in die richting om te besparen.

Vandaag op de middag komen de topministers voor een eerste keer samen, morgenavond opnieuw. Diepgaande onderhandelingen moeten nog niet verwacht worden. Het rapport zal tegen het licht gehouden worden, waarna een werkmethode wordt afgesproken.

Niet enkel de begroting, maar ook de superministerraad over economie en sociale thema's moet worden voorbereid. Stemmen gaan op om alles samen te behandelen, maar een meer gefaseerde aanpak was het oorspronkelijke plan van de premier. Wel staat vast dat alle topministers hun agenda de komende weekends hebben vrijgemaakt om vol door te kunnen vergaderen. Tegen eind deze maand moet er een akkoord zijn.

De inspanning is groot, maar enige nuance is op zijn plaats. Zo wordt er binnen de regering op gewezen dat het rapport geen rekening houdt met de verbeterde economische groei en jobcreatie. Dat kan het gat al wat doen slinken. Een andere opsteker is dat de begroting dit jaar op schema zou zitten, zij het na het aanspreken van de veiligheidsmarge.

"De Europese Commissie vraagt bovendien dat het begrotingstekort met 1 procent van het bbp wordt teruggedrongen", klinkt het. Dat komt neer op een dikke 4 miljard euro, of zowat de helft van het doemcijfer van het monitoringcomité. Maar dan worden wel de eigen ambities - een budget in evenwicht tegen 2019 -verlaten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234