Zaterdag 06/06/2020

GastsommeliersJoachim Boudens: mijn topper en zijn secondant

In onze minireeks 'jonge sommeliers te gast' komt vandaag Joachim Boudens (22) aan de beurt. Hij werd dit jaar onder andere tweede in wedstrijd Prosper Montagné 2001. In het dagelijks leven zorgt hij ervoor dat de gasten van het tweesterrenrestaurant 't Molentje in Zeebrugge gepaste wijnen krijgen bij de verfijnde gerechten van Danny Horseele.

Boudens is ervan overtuigd dat het de jongeren zijn die het in de wijnwereld gaan maken: "Door hun universele kijk op wijn en een uitstekende opleiding ligt de toekomst in hun handen. Niet alleen in het Belgische sommelierwereldje, ook bij de enologen. Joan d'Anguera bijvoorbeeld is nog maar 23 jaar, maar nu al een monument voor de Spaanse wijn. Voor zo'n vakmanschap kun je enkel respect opbrengen."

Toen de vijf jonge wijnobers mij hun keuze voorlegden, kon ik niet naast de zes Spaanse wijnen kijken (op een totaal van tien). Het is veelbetekenend voor de kwaliteit die dit land te bieden heeft. Het is ook een compliment voor het opzoek- en importwerk van bepaalde wijnhandelaars in België, die kosten noch moeite gespaard hebben om consequent het kaf van het koren te scheiden.

Een van die ontdekte domeinen is de Cellars Joan d'Anguera. Joan d'Anguera is 23 jaar oud, en samen met broer Josep jr. voert hij het vaandel van de zesde generatie. Ze zetten het werk voort van vader Josep. In de jaren tachtig heeft hij grondig de terroir onderzocht om het potentieel in te schatten. Wat bleek? De samenstelling van de bodem leek verdacht veel op de Terra Rosa in Australië, waarop shiraz het zo goed doet. Ook het klimaat is vergelijkbaar. Je moet maar durven, in een land waar traditie altijd primeerde, plots het roer revolutionair omgooien en er syrah beginnen aan te planten, naast de cabernet sauvignon, grenache en carinena. Toch is het pas nu, 20 jaar later, dat de eerste echte topwijnen op de markt komen.

Vader Josep legde de stevige basis voor het huidige succes, maar Joan en Josep jr. drukten eveneens hun stempel op de wijnen. Ze kozen bijvoorbeeld resoluut voor Franse eik in plaats van Amerikaanse eik.

Het jonge geweld in Tarragona, vlak tegen de DO Priorat, zorgt voor een indrukwekkend resultaat. Het resultaat is dat deze wijnen terug te vinden zijn op vele wijnkaarten van toprestaurants.

Joan D'Anguera, Tarragona, El Bugader 1999, 24,27 euro (979 frank), La Buena Vida (Oud-Turnhout), tel. 014/45 13 03, e-mail: info@labuenavida.be.

Een lange vinificatietijd (circa 54 dagen), gekoppeld aan een 12 maanden rijping op Franse eik geeft een rode wijn, die op zijn minst verbluffend te noemen is.

Inktachtige spiegel. Het schitterende fruit wordt ondersteund door complexe nuances als cacao, zoethout, vliersiroop en drop. Heerlijk gedoseerd hout. Een fluwelige en intens fruitige smaak met krachtige vlezige tannines. De wijn bezit zelfs een rijp en zoet puntje. Een zeer grote wijn, met een perfect uitgekiend evenwicht tussen het hout en het rijpe rode fruit. Kan bewaren, maar is nu al zeer toegankelijk. Een must in elke kelder!

Om het zoete toetsje op te vangen, lijkt een gelakte eend met honing en kruiden ideaal.

Joan D'Anguerra, Tarragona, Finca L'Argatà, 11,73 euro (473 frank), La Buena Vida (Oud-Turnhout), tel. 014/45 13 03, e-mail: info@labuenavida.be.

Voor de secondant werd ook geopteerd voor een rijping op barriques, maar dan verdeeld over nieuwe, tweede- en derdejaarshout.

Ook hier een geconcentreerde kleur. De wijn opent met bakken rijp fruit en een lichte houttoets. Na het walsen duidelijk vanille. Ook in de mond is de wijn heerlijk met een mooie aciditeit, naast de fijne tannines. Heel wat gestoofd rood fruit. Volledig in de lijn van de topper, maar dan wat slanker. Schitterend rijpe en vlezige wijn. Voor deze prijs worden de glazen graag nogmaals gevuld.

Bereid een stukje haas met herfstgarnituur (witlof) bij deze genietwijn.

Gerd Brabant

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234