Dinsdag 26/10/2021

Gastronomie op wieltjes H De Koffiequeen H

Voor wie gelooft dat verandering van spijs doet eten, hebben wij een prettig nieuwtje: dé nieuwe hype in culiland zijn de foodtrucks, mobiele restaurants die je voorzien van lekkers uit alle uithoeken uit de wereld. Deze hebben wij gespot in West-Vlaanderen.

Dé KoffieQueen is Dorine Clement uit Kortrijk. Deze grafisch ontwerper merkte al snel dat ze meer wou in het leven dan aan een computer zitten. Zo'n zeven jaar geleden startte ze De KoffieQueen op. Haar mobiele koffiebar Maurice is een bekend gegeven voor tv-kijkend Vlaanderen: Iedereen Beroemd gebruikt namelijk deze koffiemobiel voor De Barista.

Hoe ben je op het idee gekomen om De KoffieQueen op te richten?

Dorine Clement: "Ik was toch een hele tijd grafisch ontwerper, maar op een bepaald moment wou ik meer uit het leven halen. Ik besliste om per fiets door Australië en Nieuw-Zeeland te trekken. Onderweg leerde ik verschillende mensen kennen. Na een halfjaar kwam ik terug met een lijst vol dingen die ik wilde doen. Reizen, mensen leren kennen en een lach op hun gezicht toveren... Zo is De KoffieQueen geboren."

Heeft koffie je altijd geboeid?

"Nee, vroeger dronk ik enkel thee. Pas in Australië ben ik koffie echt beginnen appreciëren. Zo lekker, daar!"

Wat zijn je specialiteiten?

"Mooie, lekkere koffie natuurlijk, maar de KoffieQueen kan overal ingezet worden. Enkele weken geleden stond ik op een begrafenis. Mensen troosten met mijn koffie en een glimlach, daar doe ik het voor. Juist de verscheidenheid van evenementen vind ik super."

Is er nog een droom die je wil waarmaken?

"In het najaar van 2016 open ik met mijn partner Joost een koffiebar in het begijnhof van Kortrijk. Heerlijk, zo terug naar mijn roots."

www.koffiequeen.be.

H Spithouse H

Het begon met een simpel broodje kip. Uiteindelijk werd het een op-en-top foodtruck. Spithouse van Quinten Goekint uit Oostende zorgt voor een bijzondere barbecue op elke locatie.

Hamburgers worden vaak heruitgevonden. Wat maakt jouw spitburger uniek?

Quinten Goekint: "Het begon allemaal met de zin in een broodje kip. Ik kocht een kip aan het spit en legde het vlees op een broodje. Het was heerlijk. Op enkele evenementen experimenteerde ik met deze kipburgers. Ik merkte dat het echt enorm gesmaakt werd. De gerechten worden geserveerd met zelfgemaakte sauzen, dressings en kruidenmixen. Ik experimenteer veel."

Wat met de vegetariërs?

"Op barbecues zorgen we meestal voor een vegetarisch aanbod, maar ik hou het toch nog altijd het liefst bij vlees. Wel gebruiken we biologisch materiaal om onze burgers te bereiden."

Waar zie je Spithouse staan over vijf jaar?

"Ik streef elke dag naar efficiëntie. Ik hoop dat mijn lopende projecten blijven bestaan en dat er nog verschillende projecten bij zullen komen. Een droom van mij is om een vaste waarde te zijn in de catering- en eventwereld. We zijn nu een anderhalf jaar bezig met Spithouse en zijn al heel veel gegroeid. Gelukkig krijg ik steun van mijn vriendin, en ondertussen ook verloofde, Charlotte die vaak een handje bijsteekt in het bedrijf. Daarnaast hebben we enkele vaste medewerkers en een hoop jobstudenten en vrijwilligers die al te graag meewerken. Ik kan je verzekeren dat we nog van ons zullen laten horen!"

www.spithouse.be.

www.terbvba.be.

H Traiteur Gobert - Busserie H

Traiteur Gobert heeft in Knokke een winkel vol trendy lekkers. Daarnaast zijn ze in bezit van een authentieke Engelse dubbeldekker waarmee ze rondtoeren.

Waarom ook een mobiele keuken?

Patrick Gobert: "De winkel en de catering brengen heel wat stress mee. Ik wilde iets waar ik plezier uit haal zonder het werkgevoel te hebben."

Jullie hebben wel een heel bijzondere foodtruck.

"Onze Engelse dubbeldekker hebben we zes jaar geleden op de kop kunnen tikken. Het is een originele bus uit 1968 die vroeger werd gebruikt in Norwich. Het is ook de enige Engelse dubbeldekker in België. We hebben ons concept helemaal op dat Engelse afgestemd: in onze bus kan je heerlijke fish and chips krijgen."

Doen jullie heel België aan?

"Nee, met de dubbeldekker is het niet zo simpel om ver te rijden. Je moet rekening houden met de originele motor die nog in het voertuig zit. Op de autostrade kunnen we maximaal 70 kilometer per uur rijden. De dubbeldekker is trouwens hoger dan een vrachtwagen. Als er een viaduct of een brug op onze weg ligt, moeten we daar dus rekening mee houden. Dus houden we het op West-Vlaanderen en soms ook Oost-Vlaanderen."

www.traiteurgobert.be en www.busserie.be.

H Ex-Dees H

De hotdog is weer helemaal hip! Maar Frederic van Ex-Dees wist dat natuurlijk al langer. Ex-Dees heeft de hotdog opnieuw uitgevonden. Het is niet meer iets wat je krijgt op een verjaardagsfeestje met te veel ketchup en te weinig worst. Zeg dus niet hotdogs, maar 'haute-dogs'.

Vanwaar jouw passie voor koken ?

Frederic Sablain: "Mijn vader vertelde vroeger altijd vol passie over de goeie restaurants die hij bezocht. Jammer genoeg had ik de centen niet om ze zelf te proberen, en dus ging ik experimenteren met koken. Van het een kwam het ander."

Hoe omschrijf je het concept van Ex-Dees?

"We brengen een haute-dog, een culinaire hotdog eigenlijk. Ik sta erop dat ze verkocht worden aan democratische prijzen én met de glimlach."

Blijf je trouw aan West-Vlaanderen?

"Momenteel wel, maar in de toekomst zou ik graag verder trekken. Misschien naar het Zuiden, misschien naar het Noorden, wie weet?"

Wat zijn de toekomstplannen?

"Ik heb alvast nog veel plannen. In de toekomst zou ik graag een vaste stek vinden en doorbreken met originele ideeën en concepten."

exdees.weebly.com.

Meer weten over foodtrucks? Barrio Cantina, een initatief van Polé Polé, organiseert in verschillende steden een gezellig markt met originele foodtrucks. Voor de volgende editie kun je terecht in Brugge van 4 tot 7 juni.

www.barriocantina.be.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234