Vrijdag 19/08/2022

Aardgas

Gastekort dreigt in België

Een kookplaat op aardgas. Beeld Tom Sonck
Een kookplaat op aardgas.Beeld Tom Sonck

België moet snel afkicken van het Nederlandse gas, anders dreigen er bevoorradingsproblemen. Dat zegt ENTSOG, de Europese koepel van gasnetbeheerders. Energieminister Marie Christine Marghem (MR) sust.

Jeroen Van Horenbeek

Een derde van al het aardgas dat in ons land wordt gebruikt, komt uit Nederland. Maar: de Nederlandse gasvelden zijn stilaan uitgeput. En dat verandert alles, want Nederland gaat zijn uitvoer naar het buitenland voortaan beperken. Vanaf 2024 ook de uitvoer richting België. Zes jaar later, in 2030, wordt de kraan definitief dichtgedraaid. Dan mag ons land het zelf uitzoeken.

“België moet zich snel aanpassen aan deze situatie”, schrijft ENTSOG in zijn nieuw rapport over de Europese gasmarkt. Als dat niet gebeurt, zullen er al vanaf 2024 bevoorradingsproblemen ontstaan, klinkt het.

Make-over

2024 lijkt veraf, maar in dit geval is het eigenlijk overmorgen. België kan immers niet zomaar afkicken van het Nederlandse gas. Daarvoor moet er een complete make-over van het gasnet komen. Gewoon het Nederlandse gas vervangen door aardgas uit andere landen, zoals Noorwegen of Rusland, is onmogelijk. Het gas heeft een speciale samenstelling (laagcalorisch) wat voor extra problemen zorgt.

Onder België liggen vandaag twee aparte gasnetten: een voor laagcalorisch gas en een voor het normale (hoogcalorisch). Als er straks normaal aardgas door het 'Nederlandse' gasnet moet, zijn aanpassingen nodig. Ook alle wijkcabines en huisdrukregelaars op dat netwerk moeten worden nagekeken. Hetzelfde geldt voor alle verwarmings- of kooktoestellen thuis. Hoofdzakelijk oude toestellen hebben wellicht een aantal bijstellingen nodig.

De hele operatie zou 500 miljoen euro kosten. Anderhalf miljoen Vlamingen, een miljoen Brusselaars en honderdduizend Walen gebruiken nu Nederlands gas.

Geldzorgen

“België heeft wel plannen klaarliggen voor de ombouw van zijn net,” schrijft ENTSOG in zijn rapport, “maar het is van groot belang dat die stipt worden uitgevoerd. Een kleine vertraging kan nog, maar een grote afwijking niet.”

Synergrid, de Belgische koepel van gasnetbeheerders, coördineert de werken. Volgens de huidige planning zullen die in 2018 starten in Waals-Brabant, daarna volgen Vlaams-Brabant, Brussel en Antwerpen. Als alles goed verloopt, is de operatie klaar tegen 2030. Dat is het jaar waarin Nederland de kraan dichtdraait. “We willen die einddatum uiteraard halen”, zegt Bérénice Crabs van Synergrid.

Maar: de planning blijft “zeer voorwaardelijk”, benadrukt ze. Er bestaat nog onduidelijkheid over de financiën. De federale regering en de regio’s zijn er niet over uit wie straks wat moet betalen. Vandaar wellicht ook het schot voor de boeg van ENTSOG. Federaal minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) ziet echter geen reden tot paniek. “We zijn klaar om met de werken te starten in 2018”, reageert ze via haar woordvoerder. Wie wat juist betaalt, moet dan maar later worden uitgemaakt, lijkt de redenering.

Weggesmeten geld

Niet iedereen is zo optimistisch. “De ombouw wordt heel zwaar en duur”, reageert Alex Polfliet van het groene consultancybureau Zero Emission Solutions. “De vraag is dan ook: kunnen we dit niet beter zo laten? Om de klimaatopwarming tegen te houden moet België tegen 2050 sowieso stoppen met het gebruik van gas."

Nu nog miljoenen investeren in het gasnetwerk is volgens Polfliet een domme, kortzichtige beslissing. “Ofwel wordt dit weggesmeten geld, ofwel hangen we nog decennialang vast aan aardgas”, vervolgt Polfliet. “We kunnen aardgas daarom beter nu al uitfaseren. Nederland geeft zelf het goede voorbeeld.” In Nederland willen veel gemeenten ‘aardgasloos’ worden. Volgens Synergrid bestaat er in België momenteel geen alternatief voor aardgas.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234