Dinsdag 21/03/2023

NieuwsEnergie

Gas en kernenergie krijgen tijdelijk groen EU-label

Investeringen in gas en kernenergie krijgen tijdelijk en onder voorwaarden een groen EU-label. De Europese Commissie blijft er ondanks kritiek van experts en weerstand bij sommige lidstaten bij dat de twee energiebronnen voorlopig moeten worden ingezet om de overgang naar een schonere samenleving te versnellen, blijkt uit de presentatie van de Europese ‘groene investeringsgids’.

Redactie en ANP

In de omstreden classificatie van duurzame financiering beschouwt de commissie gasgestookte installaties als groen indien sprake is van lage uitstootwaarden, zoals minder emissie dan 270 gram kooldioxide (CO2) per kilowattuur.

In 2035 vervalt het groene stempel voor gas, voor kernenergie wordt dat 2045. Het dagelijks EU-bestuur erkent dat gas en kernenergie geen hernieuwbare energiebronnen en niet per se groen zijn, maar ze zijn nodig om de klimaatdoelen te bereiken.

Lees ook

Zijn investeringen in kernenergie en gas ‘groen’? Frankrijk en Duitsland liggen op ramkoers over die vraag

Klimaatneutraal in 2050

De EU wil in 2050 klimaatneutraal zijn. Daarvoor moet de CO2-uitstoot in de EU al in 2030 met 55 procent ten opzichte van 1990 zijn teruggebracht. Om dat gedaan te krijgen zijn veel privé-investeringen nodig. De classificatie is van groot belang voor beleggers en investeerders die hun geld in duurzame projecten willen steken en zo bijdragen aan de reductie van CO2-uitstoot.

De groene investeringsgids moet ook voorkomen dat financiële producten worden aangeboden die eigenlijk helemaal niet zo duurzaam zijn als de verkoper wil doen geloven. Dit staat bekend als ‘groenwassen’.

Niet perfect

Volgens Eurocommissaris Mairead McGuinness (Financiële Diensten) is de wetgeving niet perfect maar moet de EU roeien met de riemen die ze heeft om zo snel mogelijk de CO2-uitstoot terug te dringen. “Deze classificatie is een wegwijzer voor investeerders. Zij zijn vrij in hun keuzes.”

Eerder kwam de commissie al met labels voor hernieuwbare energie, waarover weinig verdeeldheid bestaat. Gas en kernenergie doen de emoties echter oplopen. Er is een supermeerderheid van twintig van de 27 landen, met minimaal 65 procent van de bevolking in de EU, nodig om het te blokkeren. Ook het Europees Parlement moet de zogeheten taxonomie goedkeuren. Een aantal landen overweegt naar het Europees Hof van Justitie te stappen als de wetgeving van kracht wordt.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234