Maandag 30/01/2023

Garage wordt Guggenheim (prijskaartje onbekend)

Brussel krijgt een museum voor moderne en hedendaagse kunst, zo heeft de Brusselse regering beslist. De locatie, de Citroëngarage aan het IJzerplein in de Kanaalzone, kan Rudi Vervoort (PS) al vertellen. Maar op de vraag van de kostprijs moet de Brusselse minister-president het antwoord schuldig blijven.

Drie weken voor de verkiezingen pakt de Brusselse minister-president Rudi Vervoort (PS) uit met een verrassing: er is een definitieve locatie gevonden voor het Brussels museum voor moderne en hedendaagse kunst. De collectie moderne kunst, die al sinds 2011 weggestopt zit in de depots van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel (KMSKB), zou onderdak krijgen in de Citroëngarage aan het IJzerplein, een ruim en iconisch gebouw dat dateert uit het begin van de jaren 1930 en nog altijd in gebruik is.

Daarmee krijgt Brussel, aldus Vervoort, 'zijn Guggenheim, zijn MoMa'. Al blijft het precieze akkoord tussen de Brusselse regering en de Franse autobouwer vaag. "Er is een akkoord met Citroën", zegt Jo De Witte, woordvoerder van Rudi Vervoort. "Maar of het gebouw zal aangekocht worden of er een andere overeenkomst mogelijk is, moeten we nog uitzoeken. We hebben niet het hele gebouw nodig. Het is een enorm complex, waarvan het museum zo'n 15.000 à 17.000 vierkante meter nodig heeft." Ook over de kostprijs van het museum kon het kabinet-Vervoort geen details geven.

Wel wordt als streefdatum voor de opening van het museum 2017 naar voren geschoven. In datzelfde jaar is ook de oplevering gepland van het Vanderborghtgebouw in de Schildknaapstraat. Dat gebouw werd twee maanden geleden gekozen als tussentijdse locatie voor de collectie moderne kunst die nu in de KMSKB-depots ligt, en die in 2017 dus naar het museum in de Citroëngarage zou gaan. De opleveringskost van het gebouw wordt geraamd op 15 miljoen euro.

Geen weggegooid geld

De overeenkomst rond het Vanderborghtgebouw wordt echter niet opgezegd, stelt Waut Es, woordvoerder van Philippe Courard, federaal minister bevoegd voor Wetenschapsbeleid, die net als Rudi Vervoort tot de PS behoort. "Vanderborght is een beslissing van de federale overheid. De keuze van een definitieve vestiging voor een museum voor moderne kunst ligt bij het Brusselse gewest." En zelfs als de Citroëngarage én het Vanderborghtgebouw op hetzelfde moment klaar zijn, is dat volgens Es geen duur probleem. "Die investering is geen weggegooid geld", aldus Es. "Het Vanderborghtcomplex kan later voor andere doeleinden gebruikt worden."

Bovendien, benadrukt hij, is er voor Vanderborght een concrete beslissing met financiering. "Dat is nog niet het geval voor de Citroëngarage. Daar moet men nog rond de tafel gaan zitten en dat gaat nog even tijd in beslag nemen." Het gaat overigens om onderhandelingen die door de volgende Brusselse regering gevoerd zullen moeten worden.

Naar Tour en Taxis?

Verder is het onduidelijk of ook het KMSKB twee keer in een nieuwe vestiging zal investeren. En waar dat geld dan vandaan zal komen. De collectie moderne kunst van KMSKB, met belangrijk werk van Bacon, De Chirico, Dalí en de Cobra-schilders, werd in februari 2011 gesloten. Op die plaats - de zogeheten lichtput van KMSKB - heeft directeur Michel Draguet enkele maanden geleden het Fin-de-Siècle Museum geopend. Voor de afdeling moderne kunst wordt sinds 2011 een oplossing gezocht.

Citroën zelf hield het gisteren op een zuinige "geen commentaar". Woordvoerder Anouk Van Vliet wilde het nieuws niet bevestigen of ontkennen. Mogelijke reden is dat er nog geen oplossing is voor de verhuizing van Citroën. Volgens Vervoort komt voor de Citroënactiviteiten een deel van de site rond Tour en Taxis in aanmerking. Maar die beslissing zou nog niet getroffen zijn. De Franse autobouwer baat in het historische gebouw momenteel een toonzaal met een veertigtal wagens uit, en een werkplaats met magazijn.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234