Dinsdag 26/01/2021

'Game of Thrones' is koning van illegale downloads

Game of Thrones is te zien op de Amerikaanse betaalzender HBO, maar komt telkens pas een week later in Australië op de buis. Bovendien blijft HBO samenwerkingen met 'net gemist'-diensten uitsluiten. Dus werd de serie het afgelopen jaar meer gedownload dan andere televisieseries.

De ijzeren troon, ijszombies, de zeven adellijke families die vechten om het land Westeros te kunnen regeren. Ze houden wereldwijd miljoenen mensen in de ban sinds de Amerikaanse betaalzender HBO haar kijkers er kennis mee liet maken in Game of Thrones. De serie is gebaseerd op de boekenreeks A Song of Ice and Fire van George R.R. Martin en houdt volgens schattingen alleen al in de Verenigde Staten gemiddeld 4,2 miljoen mensen voor het scherm gekluisterd.

Alleen bekijken nog meer mensen, 2,28 miljoen, de afleveringen van Game of Thrones op hun computer nadat ze de serie illegaal hadden gedownload. De reeks was daarmee vorig jaar de meest illegaal gedownloade serie, voor Dexter, de reeks die vorig jaar nog de twijfelachtige eer had om het vaakst te worden bekeken zonder dat ervoor werd betaald.

Niet naïef

Vooral Australiërs blijken actieve internetpiraten. Het waren namelijk zij die 10,1 procent van de illegale downloads van Game of Thrones op hun computer binnenhaalden. Als je inzoomt op stadsbewoners, blijken het vooral inwoners van Londen, Sydney, Melbourne en Amsterdam die de reeks illegaal in huis haalden.

Nu zijn Australiërs na The Lord of the Rings, de filmreeks die werd opgenomen in Nieuw-Zeeland, misschien behoorlijk tuk op fantasyreeksen. De verklaring voor hun downloadgedrag moet toch vooral worden gezocht in het feit dat Game of Thrones een week voor het in Australië te bekijken is al op HBO wordt uitgezonden. En dus illegaal op het internet wordt geplaatst.

"De reeks is wereldwijd zo populair. Zodra een aflevering wordt uitgezonden, wordt er over gesproken en geschreven, onder andere op sociale media", analyseert specialist nieuwe media Jo Caudron. "Als je er dan niet voor zorgt dat mensen die geen HBO-abonnement hebben de serie ook meteen kunnen aankopen en bekijken, lok je uit dat ze de reeks illegaal gaan downloaden."

Is het toch niet wat naïef om ervan uit te gaan dat geïnteresseerden wel zullen betalen om een serie te bekijken als ze daar gemakkelijker de kans toe krijgen? Blijkbaar niet. Hoewel de meeste Belgische jongeren downloaden niet als diefstal beschouwen, haalt 67,1 procent van de jongeren series van het internet omdat ze hier nog niet te zien zijn. Zo komt naar voor uit een onderzoek dat Wim Bosschaerts vorig jaar deed voor zijn thesis Handelswetenschappen aan de HUB. "Dat bleek recent nog maar eens", weet Caudron. "Enkele series hadden de periode verlengd tussen het moment waarop ze op televisie kwamen en het moment waarop je ze kon aankopen. Je zag het aantal illegale downloads meteen stijgen."

Toch kiest HBO ervoor om Game of Thrones niet aflevering per aflevering aan te bieden. Ook wie de reeks in de Verenigde Staten wil zien, moet een volledig abonnement op betaaltelevisie nemen. Want ook Hulu en Netflix (een soort van 'net gemist'-diensten die gratis of voor een lage abonnementskost legaal series aanbieden via internet) mogen Game of Thrones niet aankopen.

Bijzonder duur

Een opvallende keuze, want de serie, die bij ons al werd uitgezonden op 2BE, is bijzonder duur om te maken, onder andere omdat ze wordt opgenomen in IJsland, Ierland en Kroatië. Maar het lijkt erop dat HBO exclusiviteit verkiest in plaats van het risico op illegaal downloaden te verlagen.

"HBO zette ondertussen toch al een paar proefprojecten op om daar verandering in te brengen", zegt Caudron. In ons land werkt de Amerikaanse betaalzender sinds kort samen met Prime, de digitale betaalzender van Telenet. In Scandinavië zet HBO dan weer een proefproject op om series gemakkelijker aan te bieden, zonder dat klanten een abonnement op betaaltelevisie moeten nemen. "Waarschijnlijk omdat Scandinavië ver van het bed van de meeste Amerikanen ligt", vermoedt Caudron. "Als het mislukt, zal HBO er geen negatieve gevolgen van ondervinden op de Amerikaanse markt."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234