Woensdag 20/01/2021

Politiek

Galant reageert op vraag om ontslag: "Geen vriendjespolitiek"

Minister Galant ligt onder vuur wegens de samenwerking tussen haar kabinet en een advocatenkantoor.Beeld PHOTO_NEWS

Een deel van de Franstalige oppositie dringt aan op het ontslag van federaal minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR). FDF en Ecolo willen dat de minister opstapt nu er twijfels zijn gerezen over de manier waarop de samenwerking tussen haar kabinet en een advocatenkantoor tot stand kwam. Ecolo geeft twee documenten vrij om haar eis tot ontslag kracht bij te zeggen. Maar volgens heb kabinet-Galant is er helemaal geen sprake van vriendjespolitiek.

Federaal mobiliteitsminister Jacqueline Galant werd gisteren onder vuur genomen in de Kamer. Vraag is of er fouten zijn gemaakt bij de samenwerking tussen haar kabinet en advocatenkantoor Clifford Chance. Galant nam als minister dat advocatenkantoor onder de arm. Naar eigen zeggen voor bijstand bij juridische geschillen, meer bepaald met de Europese Commissie rond staatssteun. Daarnaast trad het kantoor ook op als consultant bij de "globale reflectie" over de toekomst van Brussels Airport, gaf de minister aan.

Maar er is discussie over de manier waarop de keuze op Clifford Chance viel. Dat gebeurde zonder publieke aanbesteding of "onderhandelingsprocedure", hoewel dat bij wet verplicht is. De MR-minister houdt vol dat ze niets verkeerd heeft gedaan, en schuift de verantwoordelijkheid door naar de FOD Mobiliteit.

Documenten vrijgegeven

Maar oppositiepartij Ecolo geeft nu twee documenten vrij die de verantwoordelijkheid toch bij Galant lijken te leggen, zo schrijft Le Soir. In een mail van november 2014 schrijft een medewerker van Galant aan Laurent Ledoux, de voorzitter van de FOD Mobiliteit: "Ik bevestig dat wij - het kabinet van Mobiliteit - wilen samenwerken met het advocatenkantoor Clifford Chance." Volgens Ecolo versterkt de mail het vermoeden dat het kabinet de procedure opzettelijk heeft genegeerd.

Een tweede document moet bovendien aantonen dat het advocatenkantoor vooral is aangetrokken voor advies rond het thema geluidsoverlast. Dat dossier is alvast het hoogst geraamd, op 228.000 euro. Het dossier rond staatssteun kostte de overheid 137.000 euro. Dat haalt volgens Ecolo het argument van Galant onderuit dat het advocatenkantoor vooral is aangetrokken voor zijn specaliteit in Europees recht en staatssteun, aangezien geluidsoverlast onder de Belgische rechtsspraak valt. Volgens het kabinet-Galant was een marktbevraging niet opportuun omdat een dossier over staatssteun een grote vertrouwelijkheid nodig heeft en de aanstelling van een advocatenkantoor urgent was.

Her en der wordt dan ook gewag gemaakt van vriendjespolitiek, zeker omdat de kabinetschef van Galant, Dominique Offergeld, eerder al met Clifford Chance had samengewerkt. Maar het kabinet-Galant blijft de beschuldigingen in alle toonaarden ontkennen tegenover Le Soir. De bewuste mail wordt trouwens ook niet ontkend. "De minister heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat ze wou samenwerken met Clifford. Zij wou een frisse kijk op het dossier krijgen."

Ontslag

"Ik zou het normaal vinden dat mevrouw Galant een stap opzij zet", zo zei Zakia Khattabi, co-voorzitter van Ecolo, op de RTBF-radio. "Als ze gelogen heeft, is de enige mogelijke sanctie een ontslag", zei FDF-voorzitter Olivier Maingain dan weer op Bel-RTL.

De Kamer komt vanmiddag in plenaire zitting samen. Verschillende partijen hebben al laten verstaan dat ze premier Charles Michel over de kwestie willen bevragen.

De bewuste mail van een medewerker van Galant aan de FOD Mobiliteit.Beeld rv
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234