Vrijdag 09/12/2022

Galant ontsnapt aan hakbijl

Jacqueline Galant (MR) heeft een week op hete kolen overleefd, maar ook gisteren bleef premier Charles Michel zijn partijgenote steunen. Ondanks grote vraagtekens bij Galants functioneren en een open oorlog met FOD Mobiliteit-topman Laurent Ledoux, blijft de Mobiliteitsminister gewoon aan.

De affaire Galant is gesloten, zo besloten de meerderheidspartijen de zitting van de commissie Infrastructuur gisteren. Daar werd premier Michel op de rooster gelegd over de procedures die minister van Mobiliteit Jacqueline Galant gevolgd had bij de aanstelling van advocatenkantoor Clifford Chance. Michel benadrukte wat hij twee weken geleden in de plenaire vergadering van de Kamer al had gezegd, namelijk dat Galant 'onvoorzichtig' was geweest en een administratieve fout had gemaakt, maar dat ze steeds te goeder trouw handelde. Ja, Galant had beter een aanbestedingsprocedure met drie advocatenkantoren gevolgd, erkende de premier. En Galant had ook eerst het advies van de Inspectie Financiën moeten vragen, in plaats van dat pas na de aanstelling te doen. Maar passons.

Galant is al bij al behoorlijk ongeschonden uit deze week gekomen. Een week waarin haar hoofd meermaals op het kapblok leek te belanden. Maandag diende ze een resem documenten in bij de Kamer. Documenten waar de oppositiepartijen al weken om vroegen, en twee weken geleden de premier al voor op het matje riepen.

Verzwakte positie

Dinsdag erkende ook Galant haar "onvoorzichtigheid" in de procedure, maar die schreef ze toe aan fouten bij haar administratie. In de commissievergadering van gisteren bleven alle oppositiepartijen vragen stellen bij het functioneren van de minister. Maar die bedenkingen werden vlot gepareerd door Michel en MR-fractieleider Denis Ducarme.

De meerderheid hield afgelopen week de rangen gesloten. Zolang MR Galant de hand boven het hoofd houdt, zien ook de Vlaamse coalitiepartners geen reden om achter haar scalp aan te gaan. Groen-fractieleider Kristof Calvo hekelde het stilzwijgen van CD&V, N-VA en Open Vld. "Deze regering is bikkelhard voor jongeren die een steek laten vallen, bikkelhard inzake veiligheid en justitie, maar ze blijft blind voor de fouten van een minister." Volgens Calvo laten de Vlaamse meerderheidspartijen Galant voorlopig ongemoeid "omdat ze later nog kunnen profiteren van haar verzwakte positie".

Zoals steeds de afgelopen weken, was cdH ook gisteren het felst in de kritiek op Galant. De Franstalige christendemocraten dienden een motie van wantrouwen in. Maar nu al is duidelijk dat Galant gewoon op post blijft. Premier Michel kan zich geen personeelswissels in zijn partij meer veroorloven. Nadat de bijzonder bleke minister van Begroting Hervé Jamar nog voor het einde van het eerste jaar van de legislatuur naar de uitgang werd geleid, komt ook zijn opvolgster Sophie Wilmès voorlopig niet echt uit de verf.

Voeg daar aan toe dat vorige maand de stoel van minister van Energie Marie Christine Marghem serieus wankelde, en je begrijpt dat het slachtofferen van Galant de doos van Pandora zou kunnen openen. Als enige Franstalige partij in de regering is MR immers kwetsbaar, en de Franstalige oppositiepartijen hebben geen half woord nodig om de messen te beginnen slijpen.

Vraag blijft hoe het verder moet tussen haar en Ledoux. De open oorlog die de minister en de topman van haar administratie de afgelopen weken uitvochten, dreigt immers elke toekomstige samenwerking onmogelijk te maken. Met de hervorming van de NMBS en het nachtvluchtendossier ligt er nochtans veel werk op de plank.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234