Donderdag 14/11/2019

Aanslagen Brussel

"Galant negeerde vraag van topman om versterking veiligheid luchthaven"

Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant. Beeld BELGA

Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) heeft de herhaalde vragen van Laurent Ledoux, de voorzitter van de FOD Mobiliteit, om de veiligheid van de luchthavens te versterken, genegeerd. Dat schrijft De Tijd vandaag.

Volgens De Tijd vroeg Laurent Ledoux, de voorzitter van de federale overheidsdienst Mobiliteit en Transport, na de mislukte terroristische aanval van 21 augustus op de Thalys en na de aanslagen in Parijs van 13 november om de veiligheid van de Belgische luchthavens te verhogen.

Zijn eerste vraag, na de verijdelde aanslag op de Thalys, werd weggewuifd door Galants adjunct-kabinetschef Dominique Laurent. En ook nadien was er weinig enthousiasme bij het kabinet van de minister, toen de vraag naar meer bescherming voor de luchthavens werd herhaald.

Ledoux hoopte dat er geput kon worden uit de 400 miljoen euro, die de regering-Michel na de aanslagen in Parijs bijkomend had vrijgemaakt in de strijd tegen het terrorisme. De woordvoerster van Galant wijst er in een reactie op dat er in de strijd tegen terrorisme veel vragen zijn, zoals het voornemen van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) om een systeem van passagierslijsten op poten te zetten.

Minister Galant ontkent dat ze de vraag van Ledoux negeerde. "Er is zelfs nooit een officiële vraag gesteld", klinkt het in De Morgen. Volgens regeringsbronnen is het mogelijk "nog maar eens een aanval van Ledoux".

Laurent Ledoux, de voorzitter van de federale overheidsdienst Mobiliteit en Transport. Beeld Photo News

cdH: "Regering-Michel tussen afwachtend en nalatig"

CdH stelt woensdag het beleid van de federale regering-Michel op het vlak van de beveiliging van de luchthavens en andere mobiliteitsknooppunten aan de kaak. Dat doet de partij na de berichten als zou minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) herhaalde vragen van de FOD Mobiliteit om de veiligheid van de luchthavens te versterken, hebben genegeerd.

"Als dit waar is, is dit zeer ernstig en gaat het niet langer om een afwachtende houding maar om nalatigheid en moet dit deel uitmaken van het werk van de onderzoekscommissie", zegt Kamerlid Vanessa Matz.

Na de verijdelde aanslag op de Thalys in augustus 2015 werd een versterking van de veiligheidsmaatregelen aangekondigd. Minister Galant had het over het installeren van controlemechanismen in de stations, zoals detectiepoortjes. "Acht maanden later is de minister in Parijs en in Spanje gaan kijken hoe men het daar doet, maar dat heeft niet veel in beweging gezet", hekelt Matz.

Dat Galant bovendien niet ingegaan zou zijn op de vraag van Laurent Ledoux, de voorzitter van de FOD Mobiliteit, om de veiligheid op de luchthavens te versterken, kan er bij cdH niet in. "Dit bevestigt ook dat de middelen die uitgetrokken worden voor de bestrijding van het terrorisme onvoldoende zijn. De begrotingscontrole die net achter de rug is, is ook niet van die aard dat ze ons geruststelt."

De Brusselse luchthaven vlak na de aanslagen van 22 maart. Beeld Getty Images

Ecolo-Groen: "Uitleg komen geven"

De Ecolo-Groen-fractie in de Kamer wil dat minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) tekst en uitleg komt geven over de maatregelen op Brussels Airport.

Dat zeggen de groenen "nu blijkt dat minister Galant nalatig blijkt te zijn geweest rond de veiligheid van de luchthaven". "Na de aanslagen in Parijs verkeerde ons land weken onder dreigingsniveau 4, maar blijkbaar was dat voor het kabinet onvoldoende om elke vraag naar meer veiligheid serieus te nemen", zegt Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke.

"Wat hebben de minister en haar kabinet al die maanden gedaan? Waarom werden de vragen genegeerd? De families van de slachtoffers en onze landgenoten verdienen hierop antwoorden", verwijst Van Hecke naar de aanslagen in Brussel en Zaventem op 22 maart.

Eerder bleek volgens de groenen al dat de regering vragen voor meer veiligheidsmaatregelen van de luchthavenpolitie naast zich had neergelegd. Van Hecke wijst op de verantwoordelijkheid die Galant als minister draagt.

Socialisten: "Onrustwekkend"

"Dat is ronduit onrustwekkend", zegt sp.a-fractieleider Meryame Kitir. "De opeenstapeling van signalen over het gebrek aan veiligheid op de luchthaven die door verschillende actoren werden gegeven, zijn zo veelvuldig dat snelle actie gewenst is", luidt het.

"Het is dus van het grootste belang te weten in welke mate er instructies van de regering volgden na deze kennisgevingen", zegt sp.a, die hierover duidelijkheid vraagt in de onderzoekscommissie.

Bij de PS klinkt het dat de gebreken inzake veiligheid al langer gekend zijn en dat er in de 400 miljoen euro die de regering uittrekt voor veiligheidsmaatregelen in het kader van de terreurdreiging "vanzelfsprekend" middelen naar de verkeerknopen zoals de luchthavens had moeten gaan.

"Op een bepaald moment kan men van nalatigheid spreken", zegt Karine Lalieux. Zij klaagt ook over een "belangenconflict" tussen de commerciële en veiligheidsbelangen op de luchthaven. Het veiligheidskorps op Brussels Airport behoort nu toe aan de luchthavenuitbater. "We vragen al langer dat de overheid die taak terugneemt en dat veiligheid voorrang heeft op snelheid en winst".

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234