Woensdag 01/12/2021

Politiek

Galant krijgt het warm

Jacqueline Galant ligt onder vuur van de oppositie - zelfs het woord 'vriendjespolitiek' viel -maar vindt dat ze niets verkeerds heeft gedaan. Beeld Wouter van Vooren
Jacqueline Galant ligt onder vuur van de oppositie - zelfs het woord 'vriendjespolitiek' viel -maar vindt dat ze niets verkeerds heeft gedaan.Beeld Wouter van Vooren

Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) ligt zwaar onder vuur nadat ze als minister een advocatenkantoor aanstelde zonder daarbij de verplichte procedure te volgen. Met de hulp van premier Charles Michel, die haar weliswaar uitzonderlijk op de vingers tikte, lijkt ze te overleven.

De positie van minister Jacqueline Galant wankelt. Maar of het ook verder gaat dan dat? Voorlopig lijkt het er niet op. De MR-politica ligt zwaar onder vuur nadat ernstige twijfels rezen over de manier waarop haar kabinet een advocatenkantoor aanstelde. De minister van Mobiliteit nam advocatenkantoor Clifford Chance onder de arm om haar bij te staan bij juridische geschillen met Europa over staatssteun. Het kantoor fungeerde volgens de minister ook als consultant bij de 'globale reflectie' over de toekomst van Brussels Airport.

Alleen: de minister volgde de regels niet bij de aanstelling van het bureau. Er gebeurde geen publieke aanbesteding of 'onderhandelingsprocedure', zoals bij wet verplicht is.

Uit een mail die Ecolo gisteren doorspeelde aan Le Soir moest blijken dat de procedure zelfs opzettelijk genegeerd werd. Waarmee Galant helemaal flagrant in de fout gegaan zou zijn. De reacties vanuit de oppositie bleven niet uit, en waren snoeihard. Hier en daar viel het woord 'vriendjespolitiek'

Lees ook

Ons uitgebreide verhaal over de heisa rond Jacqueline Galant: Bolwassing, maar geen exit voor minister Galant (+)

"Ik zou het normaal vinden dat mevrouw Galant een stap opzijzet", zei Zakia Khattabi, covoorzitter van Ecolo, op RTBF Radio. Ook cdH haalde fel uit naar Galant, net als FDF en PS. "Als ze gelogen heeft, is de enige mogelijke reactie een ontslag", aldus FDF-voorzitter Olivier Mangain.

Premier en partijgenoot Charles Michel reageerde eveneens in de Kamer. Moest ook, na alle ophef. Hij tikte Galant - uitzonderlijk - op de vingers omdat ze 'onvoorzichtig' geweest is. Maar tegelijk benadrukte hij dat de minister volgens hem te goeder trouw handelde. Ze zou de procedure niet gerespecteerd hebben omdat ze heel snel een beslissing moest nemen. Bovendien vertrouwde Galant op de juridische analyse van de FOD Mobiliteit. Een reactie waarmee de premier haar uit de wind zette.

Sp.a-voorzitter John Crombez neemt geen genoegen met de reactie van de premier: "Wat Galant gedaan heeft, is illegaal. Punt uit. Dat een premier zegt dat een minister die de wet overtreedt te goeder trouw is, is ongezien. Had Michel ballen aan zijn lijf, dan zou hij Galant duidelijk gemaakt hebben dat dit absoluut niet door de beugel kan. We leven niet meer in een politieke cultuur waarin politici zelf hun conclusies trekken als ze te ver gegaan zijn."

Politiek spel

Oppositiepartijen PS, FDF, Ecolo en PVDA reageerden in dezelfde zin. "Dit was geen onvoorzichtigheid, maar illegaal", vindt PS-Kamerlid Karine Lalieux. Groen-voorzitster Meyrem Almaci zegt dat ze problemen heeft met het verder functioneren van Galant, maar wil niet zo ver gaan om haar ontslag te eisen.

Volgens het kabinet van Jacqueline Galant wordt er een politiek spel gespeeld. Met name cdH zou daarbij het voortouw nemen omdat het nog altijd de verkiezingsnederlaag niet verteerd zou hebben, klinkt het in de wandelgangen. De minister houdt vol dat ze niets verkeerds gedaan heeft, en schuift de verantwoordelijkheid door naar de FOD Mobiliteit. Galant zou zich bij haar beslissing hebben laten leiden door de juridische analyse van de FOD. De overheidsdienst wou geen commentaar geven op de zaak.

Michel: "Geen akkoord, wel voorstel over klimaat"

Marie-Christine Marghem, de federale energieminister (MR), kwam er in het parlement beter vanaf dan haar partijgenote Jacqueline Galant (zie boven). Nochtans maakte ze, bij de onderhandelingen over het klimaatakkoord vorig weekend, een stevige inschattingsfout, die het hele compromis op de helling zet.

De Franstalige liberale interpreteerde het begrip 'hernieuwbare energie' veel ruimer dan van Europa mag. De Europese Commissie floot haar daar ook voor terug. Premier Charles Michel (MR) maakte daar in het parlement echter een technische kwestie van. "Ik heb minister Marghem gevraagd de onderhandelingen voort te zetten, want ik wil een akkoord dat realistisch en realiseerbaar is. Anders zullen we Europese boetes moeten betalen."

Hij zei ook nog dat er een week terug slechts een 'voorakkoord' gesloten was.

Op een maand voor de klimaatconferentie in Parijs moeten alle regeringen dus weer rond de tafel gaan zitten over de verdeling van de klimaatinspanningen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234