Zondag 26/09/2021

Gaia draait gruwelbeelden in slachterijen

Gaia roept de moslimgemeenschap op om verdoving voor het slachten te aanvaarden.

Gaia gaf gisteren een film van twaalf minuten vrij, opgenomen tussen augustus en oktober van dit jaar, in vijf Waalse en zes Vlaamse slachthuizen. De dierenrechtenorganisatie wilde niet vrijgeven hoe ze toegang gekregen had tot de slachtingen, maar de montage toont wansmakelijk, helder in beeld gebracht, dierenleed. De geiten, schapen en runderen blijven minutenlang bij bewustzijn nadat ze de keel overgesneden worden, ze moeten toezien hoe hun soortgenoten onder het mes gaan, en de runderen worden geïmmobiliseerd in kantelboxen waarin hun pijn enkel vergroot.Volgens cijfers van de federale overheidsdienst Volksgezondheid die Gaia opdiepte, kwamen in 2006 92 procent van de schapen, 21 procent van de kalveren, en 10 procent van de runderen op dergelijke manier aan hun eind. Dat zijn samen meer dan 250.000 dieren per jaar.Omdat het onverdoofd slachten van dieren op grote schaal voorkomt, overschrijdt de hoeveelheid ruimschoots de behoefte aan religieus geslacht vlees. Het vlees komt volgens Gaia in het reguliere circuit terecht, en wordt daar verkocht zonder etikettering met informatie over herkomst. Dat geeft men in een van de bezochte slachterijen, in Pegri in het Waalse Sankt Vith, toe voor de camera. “Het is natuurlijk ook goedkoper”, zegt Gaia-voorzitter Michel Vandenbosch. “De afzetmarkt van vleeshandelaren wordt groter als ze beide markten, halal en regulier, kunnen bedienen. Daarenboven sparen ze het geld van de verdoving uit.” Vandenbosch benadrukt het om illegale praktijken gaat, “en dat er dus paal en perk aan gesteld moet worden door minister Onkelinx, bevoegd voor voedselveiligheid en dierenwelzijn.”Nochtans is onverdoofd slachten in België niet bij wet verboden. “Er is inderdaad een uitzondering voor rituele slachtingen”, aldus Vandenbosch. “En die moet zo snel mogelijk afgeschaft worden Het onverdoofd slachten bezorgt de dieren onnodig lijden.” Nadat ze de keel overgesneden worden, blijven de dieren volgens Gaia immers lang bij bewustzijn, en voelen ze bijgevolg ook de pijn van de keling.

Moeilijke dialoog met moslims

Frans Van der Wijn, werknemer bij slachthuis EEG in Mechelen, een van de slachterijen die Gaia bezocht, ontkent dat de dieren pijn voelen. “Het duurt misschien een halve minuut voor de hersenen zonder bloed komen te zitten. Daarna voelt het dier niets meer, en kan het enkel nog stuiptrekkingen hebben”, aldus Van der Wijn. Volgens berekeningen van het EFSA, het Europese Voedselagentschap, duurt het echter tot twee minuten alvorens de hersenactiviteit bij runderen stopt. Bij andere dieren duurt het iets minder lang. EFSA concludeert “dat er, wegens ernstige problemen van dierenwelzijn, altijd een verdoving zou moeten gebeuren voor het kelen”.In Zweden, Noorwegen, Zwitserland en IJsland is het al enkele jaren verboden om zonder verdoving te slachten. “We proberen al heel lang een dialoog op te starten met de moslimgemeenschap”, zegt Gaia-voorzitter Michel Vandenbosch. “Maar tot nu toe komen we er niet door. Ze argumenteren altijd dat onverdoofd slachten de dieren geen leed bezorgt, terwijl de beelden die we hebben gemaakt het tegendeel duidelijk aantonen.” Behalve het dierenleed toont de film ook aan wat de Belgische Halalfederatie in oktober nog beweerde: dat het overgrote deel van de rituele slachtingen niet volgens de voorschriften gebeurt. “Wat zo erg is”, zegt Vandenbosch, “is dat het halal slachten gereduceerd wordt tot onverdoofd slachten. Volgens de regels van de islam mogen dieren geen dode soortgenoten of messen zien, en moeten ze in één vloeiende beweging de keel overgesneden worden. Al die regels worden duidelijk met de voeten getreden.”Gaia hoopt nu, twee dagen voor het Offerfeest, met deze beelden de Moslimexecutieve, de islamtheologen, en de werkgroep Onverdoofd Slachten van de Raad voor Dierenwelzijn te overtuigen om verdoving voor slachting te aanvaarden. “Maar misschien kan minister Onkelinx, bevoegd voor dierenwelzijn, de nodige stappen ondernemen om de wet aan te passen”, zegt Vandenbosch. “We hebben de middelen om op een humane manier te slachten, dan moeten we die toch ook gebruiken.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234