Dinsdag 07/12/2021

Gaia doet Mechelen diervriendelijk voorstel voor duivenbestrijding

Brussel / Mechelen

Eigen berichtgeving

Gaia stelt dat er vriendelijker manieren zijn om duivenoverlast te bestrijden dan ze te vergassen. De dierenrechtenorganisatie reageert daarmee op de plannen van de stad Mechelen om een dergelijke methode toe te passen. Daar besmeuren de vogels met hun uitwerpselen monumentale gebouwen en drinken ze zelfs uit de drankjes van terrasjesmensen. Agalev-schepen van Leefmilieu Jowan Lamon is bereid het voorstel van Gaia te onderzoeken.

Aanvankelijk had de stad Mechelen het idee om de duiven te vangen. De beschermde tortelduiven zouden dan weer de vrijheid krijgen. Geringde dieren zouden naar de duivenbond gaan en de rest wachtte een dood door vergassing.

Volgens Gaia is dat te wreed. De dierenwelzijnsorganisatie verwondert zich erover dat juist een Agalev'er met zo'n plan komt. Lamon verweert zich door te zeggen dat hij geen diervriendelijker methodes kende. "Bovendien moet ik met de volksgezondheid rekening houden. Duiven kunnen ziektekiemen op de mens overbrengen."

Gaia stelt voorts dat er met de oorspronkelijke methode op den duur toch weer een aanwas van duiven komt. Volgens directeur Ann De Greef is het plaatsen van tillen vriendelijker en efficiënter. Daar kunnen duiveneieren weggenomen worden in het kader van geboortebeperking.

Bovendien mogen de dieren enkel in de til gevoederd worden. Dat is volgens De Greef beter dan de methode waaraan Mechelen denkt. De stad wil mensen aanmanen de duiven niet te voederen, maar volgens De Greef gaan mensen dat stiekem toch doen. "Duiven voederen is een sociaal aspect. Vooral voor eenzame ouderen. Ze doen eens een klapke met de dieren en kennen de vogels zelfs stuk voor stuk. In een til kunnen ze ze blijven voederen."

Duiven opvangen in een til en intussen eieren wegnemen wordt al toegepast in de Franse hoofdstad Parijs en in het Zwitserse Basel. Met succes, volgens De Greef. Hoewel de methode bij Lamon niet bekend was, is hij wel bereid ze te onderzoeken. "Dat is wel een stuk arbeidsintensiever. Het is ook een zeer dure grap. Het systeem dat we wilden toepassen kost 2 euro per duif. Hoeveel dat met het plan van Gaia zal zijn weten we nog niet."

Bovendien vraagt Lamon zich af of het wegnemen van eieren doeltreffend genoeg is. "Een duif maalt niet om zijn nest. Je mag dus hopen dat alle eieren in die kooi belanden." (TS)

Stop ze in een til en haal hun eitjes weg voor geboortebeperking

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234