Maandag 06/12/2021

GAIA demonstreert voor slachthuizen van Anderlecht

Net als vorige week protesteerde de dierenrechtenorganisatie GAIA voor de nv Slachthuizen van Anderlecht tegen de paardenmarkt. Niet zonder moeite, want de burgemeester had de demonstratie eerst verboden. Tientallen rijkswachters waren opgetrommeld. Een waterkanon stond klaar, voor het geval dat. 'Mijn aanvallers pakken ze niet op, maar wij mogen niet protesteren tegen de mishandeling van paarden,' zegt voorzitter Michel Vandenbosch, die vorige week nog voor de slachthuizen in elkaar werd geslagen.

brussel.

Van onze verslaggeefster

De grote poort van de nv Slachthuizen en Markten in Anderlecht blijft de hele namiddag potdicht. Een rij rijkswachters belet de doorgang aan iedereen. Het is woensdagmiddag, dag van de paardenmarkt. Ook nu heeft GAIA acties aangekondigd. Maar om vier uur valt er nog geen lid van de dierenrechtenorganisatie te bespeuren. Tot plots een vrouw demonstratief naar voor stapt en een T-shirt met GAIA-opschrift aantrekt. "De bus met actievoerders werd tegengehouden," zo licht ze de aanwezige pers toe. "Hij staat nu ergens aan de Nijverheidskaai. Het is toch erg. Vorige week vond de rijkswacht het niet nodig iets te doen. Vandaag zijn ze zeer vlijtig bezig ons tegen te houden terwijl wij op een vreedzame manier willen betogen."

Vorige week woensdag werd GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch, toen hij voor de poorten van het slachthuis demonstreerde, in elkaar geslagen door enkele beestenhandelaars. Hij werd toen bewusteloos afgevoerd naar het ziekenhuis. Niemand werd opgepakt. En dat zit de activisten duidelijk nog hoog. "We hebben vandaag nog enkele aanvallers zien rondlopen," schampert een GAIA-lid. "Noem je dat gerechtigheid?"

Een bus vol gewelddadige terroristen zou niet zwaarder bewaakt kunnen worden dan de GAIA-bus die aan de Nijverheidskaai staat. Helemaal omsingeld door rijkswachters, niemand mag eraf. Naar het toilet gaan mag pas na een heftige discussie. "Wij doen alleen wat de burgemeester ons vroeg," zegt een rijkswachter. "Het gaat hier om een actie waar geen toestemming voor gevraagd werd. Vandaar dat we de bus moesten tegenhouden." De rijkswacht stelt voor om een delegatie van vier GAIA-leden onder rijkswachtbegeleiding toe te laten in de slachthuizen, maar daar bedanken de activisten voor. "Ze zeiden dat de haat tegen ons immens groot is daarbinnen," zucht een nog duidelijk niet herstelde Michel Vandenbosch. "Wel, dan verwacht je toch dat de rijkswacht daar iets tegen doet?"

Het begint op een klucht te lijken als de betoging toch mag plaatsvinden na een telefoontje naar de burgemeester van Anderlecht. Onder luid gejoel van de handelaars - aan de andere kant van de poort - gaan de GAIA-leden op de grond zitten. Boven hun hoofden houden ze slogans als 'Paardenmarkt = Paardenhel' en 'Stop de paardenbeulen'. Bij het bezoek dat GAIA vorige week aan het slachthuis bracht, werden verschillende vormen van misbruik vastgesteld, van manke, magere paarden tot zwaar misvormde hoeven. "Maar neen, er zijn hier helemaal geen gewonde paarden." Paul Thielemans, woordvoerder voor de nv Slachthuizen en Markten van Anderlecht doet zijn best om de pers te paaien. "Kom zelf maar een kijkje nemen. Er is hier een inspecteur van de Europese Commissie geweest en eentje van het ministerie van Landbouw. Ook de veearts van de gemeente Anderlecht is er geweest en heeft geen enkele mishandeling kunnen vaststellen."

GAIA zelf mocht dan wel niet binnen in de slachthuizen, de dierenrechtenorganisatie had haar voorzorgen al genomen. Twee jonge vrouwen - GAIA-leden die de hele namiddag incognito in de gebouwen hadden rondgelopen - brengen verslag uit. "We hebben verschillen paarden met schaafwonden gezien. De achterpoten van één paard stonden helemaal stijf. Met de hoeven was er ook duidelijk iets mis. Inspecteurs? Wij hebben er geen enkele gezien."

(AE)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234