Zondag 05/02/2023

Gadgets niet enkel voor geeks

'De X48-chipset van Intel is gearriveerd, doet gebruikers denken aan X38.' Begrijpe wie kan, dit nieuwtje op Engadget.com. Nochtans surfen naar die site niet enkel geeks. Immers, in de top vijf van 's werelds populairste blogs staan maar liefst vier gadgetblogs. En toen Time magazine recent zijn 'blog top 25' publiceerde, bleek een op de vijf technogerelateerd. Vanwaar de heisa? 'In deze computertijden zijn gadgets geen onnozele speeltjes meer, ze zijn onze blik op de toekomst', analyseert Time. DMM zette haar geekbril op en nam vier gadgetblogs onder de loep.

Door Veerle Helsen

l Sinds?

2004. Opgericht door onder meer Peter Rojas, ex-columnist van The Guardian die eerder ook meewerkte aan de opstart van concurrent Gizmodo. Rojas stapte daar op omdat hij de bemoeienissen van moederbedrijf Gawker Media beu was. Engadget zit in de stal van AOL.

l Ranking volgens blogwatcher Technorati?

3de plaats.

l Specialiteit?

Overstijgt het pure gadgetnieuws. Zal ook berichtgeven over nieuwe plasmatelevisies, de evoluties in Blu-ray, of discussies opzetten over de prijs van digitale downloadmuziek. Desalniettemin heeft Engadget.com een extreem hoog geekgehalte. Wat dacht u van deze headline: "De X48-chipset van Intel is gearriveerd, doet gebruikers denken aan X38."

l Weirdest gadget?

WiiMan Superhero, een verkleedoutfit voor de verslaafde gamer. Vergelijkbaar met het pak van Superman, maar dan met andere designs. Dit pak kan dienst doen als afstandsbediening voor Nintendo's spelconsole Wii. De playknop staat op de buik. Even krabben en the game has begun.

l Heisa?

De site publiceert niet alleen weetjes, maar ook geruchten. In 2007 ging het mis. Een blogger had 'uit goede bron' vernomen dat de lancering van de iPhone zou worden uitgesteld. Op zes minuten tijd zakte het aandeel van Apple van 107,89 dollar naar 103,42. Een verlies van 3 procent in luttele minuten. Engadget had zich gebaseerd op een interne mail die naar Applemedewerkers was verzonden, en via via bij hen was geraakt. De mail bleek achteraf niet te kloppen.

l Sinds?

2005. Opgericht door Michael Arrington. Het financiële magazine Forbes plaatste Arrington vorig jaar in 'The Web Celeb 25' op nummer tien.

l Ranking volgens blogwatcher Technorati?

2de plaats.

l Specialiteit?

Geen gadgetblog in de strikte zin van het woord. "Arrington beoordeelt obsessief nieuwe internetproducten en -bedrijven. Een verwijzing op zijn site kan een start-up maken of kraken", zo berichtte Forbes in 'The Web Celeb 25'. Een voorbeeld: toen Arrington een positieve beoordeling schreef over het Canadese onlinesoftwarebedrijf Devshop Inc., steeg het bezoekersaantal van de website devshop.com in 24 uur naar meer dan 10.000. De site zat voorheen aan een gemiddelde van twintig tot dertig bezoekers per dag.

l Heisa?

Het nieuws van de overname van YouTube door Google verscheen voor het eerst op TechCrunch. Arringtons nieuwswaarde valt niet te onderschatten, al krijgt hij vanuit de traditionele journalistiek vaak tegenwind. Zijn objectiviteit werd al meermaals in twijfel getrokken. Arringtons reactie: "We passen niet in de hokjes van de traditionele media, die vinden dat ze niet aan belangenvermenging doen omdat ze geen financiële banden hebben met hun lezers. Klopt niet helemaal, ook al geloven ze zelf heilig in hun onschuld en kijken ze neer op blogs. TechCrunch is anders. Inside information en belangenvermenging is onze corebusiness. Ik krijg enkel toegang tot vertrouwelijke info omdat de entrepreneurs mijn vrienden zijn. Niemand moet denken dat wij objectief of conflictvrij zijn. Dat zijn we niet."

l Sinds?

BoingBoing.net bestaat sinds 2000, gadgets.boingboing.net sinds 2007. Gadgetwriter van dienst is Joel Johnson, ex-Gizmodo.

l Ranking volgens blogwatcher Technorati?

5de plaats.

l Specialiteit?

"Bezoek Boing Boing voor het eerst en het lijkt wel alsof je een clubhuis van geeks betreedt", aldus Time magazine. "Geen girls toegelaten, maar cyberchicks en goth girls zijn wel welkom." BoingBoing bericht naar eigen zeggen over 'de wonderlijke dingen in het leven'. De site bestaat al sinds de blogging Stone Age (2000), en is een van 's werelds meest populaire geworden. Gadgets en technologie hebben altijd tot de onderwerpen behoord, maar de site brengt ook nieuws over 'cultural curiosities'. Vorig jaar werd gadgets. boingboing.net opgericht.

l Weirdest gadget?

Cake Pantenna. Een van de bloggers kloeg over het beperkte bereik van zijn wifi-connectie en vond er niets beters op dan zijn antenne te versterken door een cakevorm.

l Heisa?

Johnson liet in interviews verstaan dat hij het anders wilde aanpakken dan grote concurrenten Gizmodo en Engadget. Hij zou enkel schrijven over de gadgets die hem persoonlijk intrigeren. "In plaats van de hele dag simpelweg alle persreleases van elk nieuw gadget op de blog te gooien." n

l Sinds?

2002. Mede opgezet door Peter Rojas, die later werd weggekocht door Engadget. Wordt momenteel gerund door Nick Denton, ex-journalist van The Financial Times en eigenaar van Gizmodo's moederbedrijf Gawker Media. Er bestaat intussen ook al een Nederlandstalige versie: nl.gizmodo.com.

l Ranking volgens blogwatcherTechnorati?

4de plaats. De rivaliteit met Engadget is enorm. Op grote multimedia-evenementen strijden bloggers van beide sites om de snelste liveberichtgeving: wie krijgt een nieuwtje het eerst online? Sinds Applebaas Steve Jobs heeft aangegeven dat Gizmodo zijn favoriet is, is het nooit meer goed gekomen tussen de twee.

l Weirdest gadget?

Televisie voor in het poppenhuis. "Beginnen je poppen te klagen over de televisie die altijd maar Pippi Langkous toont?", klinkt het op Gizmodo, "dan kun je ze met dit piepkleine televisietje helemaal tevredenstellen. Dankzij een composietaansluiting kun je ieder apparaat aansluiten dat je maar wilt, dus je poppen kunnen zelfs op een spelcomputer spelen." Kostprijs: 200 dollar.

l Heisa?

Op de laatste CES (Consumer Electronics Show) in Las Vegas, liepen bloggers van Gizmodo rond met een zogenaamde TV-B-Gone afstandsbediening, een gadget dat vanop afstand televisies kan uitschakelen. Verwarring alom.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234