Woensdag 21/10/2020

Gadget-flik Milquet onder vuur

Pv's via smartphone en minicamera's op de uniformen van de agenten. De hightechplannen van minister Milquet (cdH) voor de politie worden bij de vakbonden op stomme verbazing onthaald. 'Welke fantasten aan de top hebben dit bedacht?'

Agenten moeten van Milquet vaker en sneller naar de moderne communicatiemiddelen grijpen. De vicepremier broedt zelfs op een heus 'Marshallplan voor de telecommunicatie' dat de politie moet wakker schudden. Een agent kan een pv bijvoorbeeld gerust op zijn smartphone tokkelen. Nu gebruiken flikken al palmtops voor gewone pv's, ook parkeerwachters schrijven hun boetes uit met deze minicomputers. In Antwerpen loopt een proefproject met kleine laptops voor het afnemen van verhoren.

"Waar komt dit nu weer vandaan?", haalt Gert Cockx van politievakbond NSPV de schouders op. "Wij hebben hier eens goed mee gelachen. We slagen er niet eens in om een pv correct op te stellen omdat onze computerprogramma's niet naar behoren functioneren. De lokale en federale politie kunnen niet efficiënt met elkaar samenwerken omdat hun computersystemen niet overeenstemmen. Handenvol geld heeft al die ICT al gekost, en het is nog niet in orde. Dat Milquet nu afkomt met een smartphone voor elke agent is dus een echte giller. Een meerwaarde is er niet."

Snufjes

Vakbond VSOA is even vernietigend. "In zones waar ze dergelijke experimenten hebben uitgeprobeerd, liggen de gadgets weer in de kast", zegt Vincent Houssin. "Welke fantasten aan de top hebben dit bedacht?" De syndicaten vragen zich ook af waar Milquet het geld zal halen voor deze snufjes. De federale politie krijgt zo'n 100 miljoen euro minder dan vorig jaar.

De minister breekt in de kranten van Sud Presse afgelopen weekend ook een lans voor minicamera's op de uniformen. Die zogenaamde 'bodycams' zijn camera's op de kledij of kepie van de politiemensen die hun tussenkomsten registreren. Over deze camera's laaien de discussies al jarenlang op. De laatste keer vlamde het debat op in mei, toen agenten betrokken waren bij een schietpartij in de Marollen.

In Mechelen en de politiezone Westkust liepen er al experimenten, binnen de politie zijn er even heftige pleitbezorgers als tegenstanders. Sowieso duiken er problemen op met de privacy, Milquet probeert daar wettelijk een mouw aan te passen. De vraag rijst ook in hoeverre de beelden bruikbaar zijn als bewijsmateriaal.

Privacy?

Politievakbond NSPV geeft de bodycams het voordeel van de twijfel, VSOA niet. Negentig procent van de interventies van de politie gebeurt in privévertrekken, zegt VSOA, voor het filmen zou er een toestemming nodig zijn van een magistraat. Wettelijk is het ook niet toegestaan dat de politie overal mag filmen. "Wat doe je bij een huiselijke twist?", vraagt Cockx zich af. "Gebruik je dan de beelden waar de vrouw en kinderen op staan? Schend je de privacy dan niet onnoemelijk?"

VSOA vreest ook dat de beelden van deze minicamera's zullen gebruikt worden tegen politiemensen. "Er zijn heel veel risicofactoren en grijze zones bij die bodycams", stemt Cockx in. "Agenten worden met al die extra 'hulpmiddelen' een kruising tussen muilezel en robocop. Hoeveel zaken moeten ze niet rond hun middel dragen? Een smartphone, een draagbare radio, een bodycam? Hoe zullen ze nog snel kunnen optreden als er een verdachte de benen neemt?

Op het kabinet van Milquet bereiden ze nog een rondzendbrief voor die het gebruik van sociale media meer moet stimuleren bij de politie. Agenten zouden meer proactief moeten rondneuzen op Facebook of Twitter. "Bij grote evenementen zoals Tomorrowland zouden ze dan snel kunnen detecteren waar er problemen zijn", zegt Ingrid Van Daele, woordvoerder van Milquet. Daar zien de vakbonden geen graten in, al wijzen ze erop dat de federale politie hier al een kadernota over heeft opgesteld.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234