Zaterdag 19/09/2020

Muziek

Gaat het echt weer goed met Sinéad O'Connor?

Sinead O'Connor zingt ‘Nothing Compares 2 U’ in de Late Late Show.Beeld RV

Het gebaar aan het einde van haar optreden vertelde eigenlijk het hele verhaal, in twee seconden. Sinéad O'Connor (52) zong afgelopen weekend de Prince-cover ‘Nothing Compares 2 U’ in de Ierse Late Late Show, en na vijf intense minuten keek ze ineens ogenschijnlijk verrast in de camera. Ze zwaaide, en lachte even. Alsof een ban was gebroken. En alsof ze wilde benadrukken dat het werkelijk goed met haar gaat, en dat we ons echt geen zorgen meer moeten maken.

In het gesprek met presentator Ryan Tubridy had O'Connor ook al gezegd dat ze ontsnapt lijkt aan een diepe persoonlijke crisis. De Ierse zangeres, die eind jaren tachtig de wereld veroverde met vocale krachtmuziek en de sensationele debuutplaat The Lion and the Cobra (1987), was decennialang in het nieuws met alarmerende verhalen over haar gezondheid en vooral haar geestelijk welbevinden.

In een interview met Oprah Winfrey in 2007 had de zangeres gezegd te lijden aan een bipolaire stoornis, en vertelde ze dat ze had geprobeerd zelfmoord te plegen. Twee jaar geleden plaatste de Ierse popster een schokkende video op haar Facebookpagina, waarin ze opnieuw vertelde dat ze herhaaldelijk had geprobeerd zelfmoord te plegen. Volgens O'Connor hielden haar psychiaters haar in leven. De muziekwereld maakte zich grote zorgen, ook toen O'Connor in 2014 korte tijd als vermist was opgegeven.

Lees ook:

Sinéad O’Connor, of Shuhada Sadaqat zoals ze nu door het leven gaat, treedt weer op

In de Late Late Show, waarin O'Connor verscheen in een rood gewaad en een hoofddoek, vertelde de zangeres dat ze was bekeerd tot de islam en dat zij vrede heeft gevonden in haar nieuwe geloof. De zangeres had jarenlang strijd gevoerd tegen de katholieke kerk, die zich volgens O'Connor schuldig maakte aan kindermisbruik. Aan presentator Tubridy vertelde ze dat ze in de islam eindelijk het ware geloof heeft gevonden, en dat zij voor haar gevoel eigenlijk altijd moslim is geweest.

‘Racistische’ opmerkingen ingeslikt

Door haar comeback van het afgelopen weekend staat de zangeres weer volop in de spotlights. En dus vond O’Connor de tijd rijp om haar omstreden verleden uit te klaren via een aantal opmerkelijke tweets.

Sinead O’Connor haalde zich vorig jaar serieus de woede op de hals. Net nadat de zangeres via de sociale media liet weten dat ze zich had bekeerd tot de islam, liet Sinéad opvallend genoeg optekenen dat ze geen tijd meer wilde doorbrengen met blanke mensen. “Het spijt me ontzettend”, aldus de Ierse zangeres toen op Twitter. “Wat ik nu ga zeggen is zodanig racistisch dat ik nooit gedacht had dat ik het over mijn lippen zou krijgen. Maar eerlijk, ik wil nooit meer tijd doorbrengen met blanke mensen (als dat tenminste de juiste term is om niet-moslims te omschrijven). Geen moment langer, om welke reden dan ook. Ze zijn ronduit walgelijk.”

Ze deed er meteen nog een schepje bovenop: “Interessant om te zien of Twitter dit gaat bannen”, schreef ze verbitterd. “Terwijl mensen als Trump en Milbank een wereldwijd platform krijgen voor hun satanistische praat. Vergeef me, soms heeft de Heer gewoon mensen nodig die het vuile werk doen.”

Verontschuldigingen

Nu O’Connor het afgelopen weekend haar comeback heeft gemaakt en weer op heel wat belangstelling kan rekenen, wil ze nog eens terugkomen op haar uitspraken. Haar racistische opmerkingen schoten destijds bij zowel moslims als niet-moslims in het verkeerde keelgat, en daarom biedt de zangers nu haar verontschuldigingen aan. “Wat betreft die opmerkingen die ik maakte toen ik boos was en niet goed in mijn vel zat, over blanke mensen ... die opmerkingen waren toen niet waar en dat zijn ze nu ook niet”, schrijft ze op Twitter. “Ik werd getriggerd als gevolg van de islamofobie die over mij werd gedumpt. Mijn excuses voor de veroorzaakte pijn. God weet, het was één van de vele gestoorde tweets.”

Hoewel de zangeres de nodige kritiek te verwerken kreeg, kon ze nu op opvallend veel begrip rekenen van haar fans. Via de sociale media boden zij O’Connor steun, en vergaven ze haar de racistische uitspraken. “Alles is vergeven en er wordt nog steeds van je gehouden”, klonk het. Of ook: “Goed om te zien dat je weer op het juiste spoor zit. We worstelen allemaal wel met iets! Gewoon blijven zingen” en “Doe wat werkt voor jou. Dat is alles wat telt. Het doet deugd je dit te boven zien komen, je ziet er goed en gelukkig uit.”

Geen knipperlichtrelatie

Toch wou de Ierse nog één misvatting de kop in drukken. In een tweet laat de zangeres weten dat ze géén knipperlichtrelatie heeft met haar geloof, hoewel haar geloofwaardigheid bij sommigen de wenkbrauwen doet fronsen. “Veel mensen zeggen dat ik meer dan eens van geloof ben veranderd. Dat is niet zo”, verdedigt ze zich. “Ik ben geboren in het christendom en ben bekeerd naar de islam. Dat is dus één verandering. Voor degenen die moeite hebben met tellen.”

Haar bekering blijft hoe dan ook opmerkelijk: enkele jaren terug liet Sinéad O’Connor zich nog omdopen tot Magda Davitt omdat ze zich bekeerd had tot het katholieke geloof. Eind jaren 90 was ze dan weer priester binnen de orthodoxe kerk. Maar anno 2019 is ze dus moslima.

Comeback?

Met haar optreden in de Late Late Show maakte de zangeres indruk. O'Connor zong ‘Nothing Compares 2 U’, waarmee zij in 1990 een wereldhit scoorde, hartstochtelijker dan ooit en op sociale media werd na haar vertolking al gesproken van een ware comeback. Bij een video van het optreden op YouTube verschenen lovende commentaren en werd vooral de moed en het uithoudingsvermogen van O'Connor geprezen. “Haar lach aan het einde is onbetaalbaar”, schreef iemand. En: “Ik had niet verwacht haar ooit nog te horen zingen.”

Het is niet ondenkbaar dat O'Connor echt een comeback voorbereidt. De zangeres treedt de komende weken zeven keer op in Ierland. Over een eventueel nieuw album is nog niets bekendgemaakt. De laatste plaat van O'Connor verscheen vijf jaar geleden, en was getiteld: I'm Not Bossy, I'm the Boss.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234