Maandag 21/06/2021

Gaat Ecolo vandaag overstag?

Komt er vandaag schot in de vorming van een nieuwe Waalse regering? MR, cdH en Ecolo staan voor de dag van de waarheid om een akkoord te sluiten rond goed bestuur, en vervolgens eventueel de regeringsonderhandelingen aan te vatten. Al lijkt de kans klein dat Ecolo tot die regering toetreedt.

Of het tot een akkoord komt, is erg onzeker. Er moeten nog een paar zaken uitgeklaard worden tussen de partijen. Ecolo houdt het been stijf over de volledige decumul, terwijl MR altijd duidelijk gezegd heeft dat ze tegen zijn. Verder dan het compromisvoorstel, waarbij de decumul enkel zou gelden voor schepenen en burgemeesters in gemeenten met meer dan 50.000 inwoners, willen de Franstalige liberalen wellicht niet gaan.

Ook de groene eis om ook privé-inkomsten mee te tellen in het inkomstenplafond van 150 procent van een parlementair mandaat is een struikelblok. Dat is onbespreekbaar voor de MR. De liberalen willen het wel hebben over een verlaging van dat plafond, maar koppelen alle verdere gesprekken aan regeringsonderhandelingen. Daar wil Ecolo echter niet van weten: eerst moet het luik 'goed bestuur' volledig worden afgerond. Het is duidelijk: ça passe ou ça casse.

Maagdelijkheid verliezen

MR en cdH proberen Ecolo mee te krijgen in de Waalse regering. Met hun tweetjes hebben ze immers slechts 38 op 75 zetels, een wel erg nipte meerderheid. De 4 zetels van Ecolo zouden de nodige ademruimte bieden. Maar of Ecolo ook echt in een regering stapt, is twijfelachtig. De groenen hebben weinig te winnen bij regeringsdeelname. Waarom zouden ze, met de verkiezingen van 2018 en 2019 voor de deur, nog hun maagdelijkheid opgeven, met linkse oppositie van PS en PTB? "Ze zijn er de afgelopen maanden net in geslaagd om een eigen profiel te creëren, ten opzichte van die twee", zegt RTBF-analist Alain Gerlache.

Als Ecolo voor regeringsdeelname kiest, zullen de groenen zich niet tevreden stellen met enkel een stek in de Waalse regering, maar ook tot de Brusselse en de Franse Gemeenschapsregering willen toetreden.

Zelfs al bereiken MR, cdH en Ecolo een akkoord, dan nog hebben ze aan Franstalige kant geen meerderheid in Brussel. Daarvoor zijn de 12 zetels van DéFI nodig. Dus verkoopt DéFI zijn huid duur. De partij nam niet deel aan de gesprekken met MR, cdH en Ecolo rond goed bestuur, maar houdt wel bilaterale gesprekken over het thema. Vandaag komt MR-voorzitter Olivier Chastel langs bij zijn DéFI-collega Olivier Maingain.

Die houdt nog steeds vast aan zijn eis dat alle traditionele partijen elk lid dat in opspraak is gekomen, uit de partij moeten gooien. Maingain noemde daarbij expliciet de namen van Joëlle Milquet (cdH) en Armand De Decker (MR). Maar de partijen lijken niet van plan om hun (voormalige) boegbeelden op te offeren. "Milquet heeft haar verantwoordelijkheid genomen door ontslag te nemen als minister. Bovendien geldt het vermoeden van onschuld", klinkt het bij cdH.

Niet levensvatbaar

DéFI laat niet in zijn kaarten kijken. Volgens sommigen behouden ze liever het status quo, en verkiezen ze om met de PS te blijven regeren. "Het water tussen MR en DéFI is erg diep", zegt Gerlache. "Beide partijen hebben nog altijd een financieel conflict uit de periode dat ze een kartel vormden."

Nieuwe regeringen lijken dus nog niet voor morgen. Enkel in het Waals Gewest kan het snel gaan, als MR en cdH besluiten om het toch met twee te wagen. "We hebben altijd overal een oplossing gewild, maar naarmate de weken vorderen, wordt duidelijk hoe moeilijk het is. Dus focussen we ons nu in de eerste plaats op Wallonië", zegt een liberale bron.

Al plaatsen enkele liberalen ook vraagtekens bij de betrouwbaarheid van cdH. Dinsdag stemde een Waals Parlementslid van cdH immers met de PS mee, wat een MR-parlementslid deed ontvallen "dat een coalitie van MR en cdH niet levensvatbaar is".

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234