Dinsdag 20/04/2021

Opinie

Gaat de middenklasse er echt aan? Drie experts antwoorden Jonathan Holslag

Jonathan Holslag. Beeld FV1 KN
Jonathan Holslag.Beeld FV1 KN

Docent internationale politiek Jonathan Holslag (VUB) gruwt van hoe de globalisering momenteel werkt. "De decadente Europese middenklasse is zijn eigen graf aan het graven", zo heeft hij gisteren in deze krant gewaarschuwd. Drie gezaghebbende opiniemakers dienen hem nu van repliek.

Peter De Keyzer, hoofdeconoom en managing partner bij strategisch communicatiebureau Growth Inc.

"In plaats van westerse middenklassers op hun plaats te zetten, zouden we hen dankbaar moeten zijn. Dankzij hen zagen we de grootste vrijwillige welvaartstransfer uit de geschiedenis van de mensheid. Globalisering en vrijhandel zorgden voor een spectaculaire herverdeling van kansen en rijkdom op planetaire schaal. Het consumptiegedrag van de westerse middenklasser was effectiever dan eender welk programma van ontwikkelingshulp.

Peter De Keyzer. Beeld Wouter Van Vooren
Peter De Keyzer.Beeld Wouter Van Vooren

"Er is echter een aanzienlijke kostprijs: toegenomen onzekerheid voor een deel van de westerse middenklasse. Er zijn westerse jobs verdwenen. De winnaars van de globalisering wonen vooral in emerging markets en zijn er nog nooit zo snel op vooruitgegaan. De - veel minder talrijke - verliezers wonen in het Westen. Zij stemmen op de antiglobalistische sirenen: Boris Johnson, Donald Trump, Marine Le Pen of Paul Magnette. (...)

Lees ook: Holslag? Pessimistisch, protectionistisch en bijna populistisch

"De verliezers verdienen beter dan een muur tegen globalisering - ze verdienen de nodige zorg en aandacht. Door hen op te leiden en om te scholen. Door van opleiding, permanente vorming, onderzoek, ontwikkeling en innovatie cruciale pijlers te maken van ons economisch bestel. Van protectionisme wordt niemand beter. Noch de westerse middenklasser, noch de westerse laaggeschoolde, noch degene die in verre oorden T-shirts stikt, noch de Roemeen die hier vier keer meer verdient dan thuis. Versterk de verliezers van globalisering én bescherm de globalisering zelf."

***

Andreas Tirez, kernlid van denktank Liberales en blogt op economieblog.be:

"Globaal genomen is de sociaal-economische impact van globalisering vaak positief, maar binnen één land zijn er zowel winnaars als verliezers. De winnaars winnen meer dan de verliezers verliezen, maar als verliezer heb je daar niet veel aan: je relatieve positie wordt slechter. Het is dan wel mogelijk dat de winnaars de verliezers zouden compenseren én dat de winnaars nog steeds meer overhouden.

Andreas Tirez. Beeld Bart Dewaele
Andreas Tirez.Beeld Bart Dewaele

Lees ook: Net méér globalisering is nodig, zolang iedereen maar kan meeprofiteren

"Daarvoor is er dus solidariteit en herverdeling nodig, wat neerkomt op een faire belastingstructuur en een sterke sociale zekerheid. In een globaliserende wereld is het dan ook een stap in de verkeerde richting indien men die solidariteit en herverdeling zou afbouwen. Iedereen moet kunnen profiteren van de weldaden van de globalisering. Dát zou dan ook het pleidooi moeten zijn: meer globalisering is nodig, op voorwaarde dat die gepaard gaat met een sterke solidariteit van winnaars met verliezers."

***

Peter Tom Jones, industrieel onderzoeksmanager KU Leuven en voorzitter i-Cleantech Vlaanderen en Vicky De Meyere, antropologe:

"Wij geloven dat we voor een historisch kantelpunt staan en zijn hoopvol! Sinds de historische klimaattop in Parijs en de snelle ratificatie van dit verdrag is de transitie naar een klimaatvriendelijke, circulaire economie onafwendbaar. (...)

Peter Tom Jones en Vicky De Meyere. Beeld RV
Peter Tom Jones en Vicky De Meyere.Beeld RV

"In het fossiele globaliseringsmodel lekt geld dat consumenten besteden aan hun energie en andere aankopen goeddeels weg naar verre oorden. Lijnrecht hier tegenover staat de geglokaliseerde economie die bestaat uit een veelvoud van decentrale, kleinere bedrijven die producten maken en delen, materiaalkringlopen sluiten en energiediensten aanbieden.

Lees ook: Glokalisering is de toekomst: samen innoveren, produceren, consumeren én delen

"Glokalisering is hét recept voor een herindustrialisering in Europa, die de lasten van de-industrialisering kan opvangen. Politici hebben de plicht om deze overgang te faciliteren en kapitaalkrachtige burgers kunnen investeren in de lokale coöperatieven van de toekomst."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234