Zondag 25/08/2019

Tattoo's

Gaat de Europese Commissie nu ook tatoeage-inkt reguleren?

Een tatoeage die ingekleurd wordt. Beeld AP

Twaalf procent van de inwoners van de Europese Unie heeft een tattoo, maar geen enkele wetgeving beslist over waaruit die ingespoten inkt mag bestaan. Daar wil de Europese Commissie verandering in brengen, bericht Politico

Tattoo-inkt bevat heel wat chemische stoffen, maar is in tegenstelling tot de cosmetica-industrie nauwelijks gereguleerd. Het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) wil daar verandering in brengen door striktere gezondheidswetgeving op te leggen aan de sector.

Volgens een studie van dat agentschap is er namelijk een link tussen bepaalde chemische stoffen in tatoeage-inkt en kanker, al geeft het agentschap ook toe dat er geen harde bewijzen zijn die effectief kankerverwekkende stoffen aantonen. Andere onderzoeken tonen wel aan dat bij tests met muizen deeltjes tattoo-inkt in de lymfeklieren en in de levers van de dieren terechtkwamen. Een Zweedse studie bewees dat 12 van de 34 tattoo-inkten op de markt schadelijke stoffen voor de mens bevatten.

De oorzaak daarvoor is dat die schadelijke stoffen vaak helemaal niet gemaakt zijn voor tattoo-inkt, en dus ook niet onderhevig zijn aan gezondheidsregels. Om dat tegen te gaan wil het ECHA strengere regels opleggen aan de sector. Die zouden de facto inhouden dat tattoo-inkt even streng gecontroleerd moet worden als cosmetica-producten. 

Illegale tatoeage-inkt

Daarnaast zouden de Europese regels het lappendeken aan nationale wetgeving moeten verhelpen. Zo hebben Zweden, Spanje en België de strengste wetgeving, maar voeren die evengoed minder streng gereguleerde inkt in uit andere landen. 

Veel tatoeëerders zijn niet onverdeeld gelukkig over de Europese plannen. Ze vrezen dat de strengere regulering een markt voor illegale tattoo-inkt zouden doen ontstaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden