Zaterdag 04/04/2020

Gaan handschoenen uit in ronde vier bij Delhaize?

De Delhaizedirectie en de vakbonden herstarten vandaag in een uitermate gespannen sfeer de gesprekken over de herstructurering. 'Acties zijn nu nog niet aan de orde, maar we beloven dat het een harde strijd wordt', zegt Veerle Verleyen van LBC-NVK.

Een bom die insloeg, daar leek het nog het meest op. Begin juni kondigde Delhaize aan dat 2.500 jobs op de tocht staan en dat 14 supermarkten met sluiting bedreigd zijn. Vandaag zitten supermarkt en vakbonden voor het eerst in twee maanden opnieuw samen. Het is de vierde bijeenkomst sinds de bekendmaking van de herstructurering, maar of er ook veel toenadering zal komen tussen de twee partijen, is hoogst twijfelachtig. De directie van Delhaize is niet van plan een duimbreed toe te geven, terwijl de vakbonden zich niet bij een brutale herstructurering willen neerleggen.

In juni verliepen de vergaderingen al chaotisch. Op één ervan verlieten de vakbondsafgevaardigden al na tien minuten de zaal omdat Denis Knoops, de CEO van Delhaize België, niet was komen opdagen. Toen er na het nieuws van de brutale herstructurering bij de supermarkt her en der stakingsacties uitbraken, nam Knoops het op voor de werkwilligen. "De echte Delhaiziens", zo noemde hij hen. Gevolg: de vakbonden op hun achterste poten.

Knoops zal er maandag bij zijn en de vergadering voorzitten. "Het is duidelijk dat hij ons niet lust, maar wij lusten de directie ook niet", aldus Jan De Weghe van ABVV. "Toch hopen we dat hij geleerd heeft uit het verleden en dat we in een constructievere sfeer kunnen praten. Ik ga ervan uit dat de soep niet zo heet gegeten zal worden als ze opgediend werd."

Handicap wegwerken

Op de ondernemingsraad van vandaag hopen de vakbonden vooral meer gedetailleerde antwoorden te krijgen op de vragen die ze voor de zomer stelden. Wat ze willen, is duidelijk: 2.500 jobs op de helling en 14 winkels die met sluiting bedreigd worden, daar kunnen ze niet mee leven.

"Dat Delhaize een andere organisatie wil, kan ik begrijpen, maar dit is veel te drastisch. Dit is geen bedrijf in moeilijkheden, Delhaize maakt nog altijd winst", zegt Veerle Verleyen (LBC-NVK). "We hebben ook geen enkele reden om aan te nemen dat het in deze organisatie zal werken. Met minder mensen de klus klaren én loon inleveren, daar komt het op neer. Terwijl de werkdruk nu al te hoog is."

Acties, daar willen de vakbonden het nog niet over hebben. Eerst het overleg. Maar Delhaize blijft onwrikbaar bij zijn standpunt: grondig herstructureren is nodig voor het voortbestaan van de supermarkt. Woordvoerder Roel Dekelver: "We hebben onze intentie in juni bekendgemaakt en daar wijken we niet van af. De cijfers die we toen naar voren geschoven hebben, gelden nog altijd."

Die cijfers, dat zijn vooral de hoge loonkosten. Delhaize becijferde dat zijn loonkosten 15 procent hoger zijn dan die van Colruyt en zelfs 30 procent hoger dan die van Albert Heijn. Die kostenhandicap wil de keten de komende jaren wegwerken. Volgens de vakbonden is dat onbegonnen werk, en vooral een strategisch verkeerde keuze. Veerle Verleyen: "Delhaize moet niet alleen op lagere prijzen inzetten, maar ook op service. Dat is altijd de troef geweest van Delhaize. Dat dreigen ze nu weg te gooien. De concurrentie is groot, dat beseffen we ook, maar dat is niet nieuw. Daar moet je commercieel op reageren, maar Delhaize heeft het op dat vlak laten afweten. Daarbovenop heeft het verkeerde investeringen gedaan op groepsniveau."

Graaicultuur

Of Delhaize vreest voor acties? "Ik ga niet in op hypothesen. We willen de dialoog met de vakbonden voortzetten in een serene sfeer, dat is het enige waar we nu bekommerd om zijn", aldus Roel Dekelver.

Maar wat er ook komt, de vakbonden voelen zich geruggesteund door de publieke opinie, zegt Verleyen. "Wat mij en veel mensen bovendien ook tegen de borst stuit, is 19 miljoen euro aan bonussen die de toplui de voorbije jaren opgestreken hebben. Dat is een graaicultuur die we nooit eerder gezien hebben bij Delhaize. En ik denk dat de mensen dat ook niet accepteren. Het personeel van Delhaize is sowieso geliefd bij de klanten, omdat ze altijd tijd maakten voor een babbel. Het begrip voor hun situatie is groot."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234