Woensdag 08/02/2023

AnalyseVerkiezingen VS

Gaan de latino’s straks Trumps lot bezegelen? Het zou zomaar kunnen

Een Trump-supporter gaat naar een rally van de president in Miami, zondag­avond. In Florida liggen Biden en Trump nek aan nek.  Beeld DANIEL ROSENTHAL
Een Trump-supporter gaat naar een rally van de president in Miami, zondag­avond. In Florida liggen Biden en Trump nek aan nek.Beeld DANIEL ROSENTHAL

Er is maar een heel klein zetje nodig om Trump vandaag alsnog het presidentschap te laten winnen. Veel latino’s in Florida hopen – nee, weten – dat zij dat zetje zijn. Ze voorspellen rellen als hij niet wordt erkend als winnaar.

Nathalie Righton

“Ik weet heus wel dat jullie in Europa willen dat Biden gaat winnen, maar het wordt gewoon Trump, hoor.” Big Papa, zoals hij zichzelf noemt, is niet de klassiek boze witte man die veel Europeanen voor ogen hebben als ze aan een Trump-stemmer denken. De 59-jarige Big Papa is een Amerikaan met wortels in Puerto Rico. Hij staat in de wijk Little Havana in Miami (Florida) voor zijn winkeltje met Cubaanse hoeden en overhemden. Om zijn dikke buik zit een fel rood shirt gespannen, in zijn borstzak een sigaar. In Florida zijn er miljoenen latino’s zoals hij die op Trump stemmen.

Dat is in de ogen van veel Democraten opmerkelijk, want Trump heeft nogal wat controversiële uitspraken gedaan over latino’s. Zo zijn Mexicanen die naar Amerika komen volgens Trump allemaal ‘verkrachters’, zei hij bij aanvang van zijn presidentscampagne in 2016. Later leidden beelden van huilende kinderen in kooien tot een golf van verontwaardiging. De Trump-regering wilde migranten uit Latijns-Amerika afschrikken door iedereen die zonder papieren de VS binnenkwam op te sluiten. Gezinnen werden daarbij bewust uit elkaar gehaald. Nog steeds zijn de ouders van ruim vijfhonderd migrantenkinderen kwijt.

Voor Big Papa speelt het lot van deze latino’s nauwelijks een rol bij zijn keuze voor Trump. Hij is niet de enige in zijn wijk. Als we rechtsaf slaan vanuit zijn winkel, passeren we eerst een salsaclub, daarna restaurants met namen als La Esquina de la Fama (de hoek van roem). Hier wonen jonge Cubanen en mensen uit Venezuela, Nicaragua, El Salvador. Ze zijn op zoek naar een beter leven, hun dromen achterna. Overal horen we hetzelfde verhaal: ze zijn voor Trump.

Angst voor abortus en socialisme

Bij de katholieke kerk in Little Havana, vier blokken verderop, horen we één reden. “Wij zijn gelovige mensen en Trump is net als wij tegen abortus”, zegt Barbara (55, liever geen achternaam) uit Colombia. Jongere kerkgangers, zoals Kevin (15), beamen haar verhaal. Ze willen hun geloof graag met ons delen, dus worden we uitgenodigd voor de Spaanstalige zondagsmis. “Zou die gastvrijheid voor vreemden misschien ook niet moeten gelden voor de migrantenouders die nu door Trump worden opgesloten in kooien?”, vragen we Barbara na afloop. “Dat is natuurlijk niet goed”, zegt ze. “Maar het beschermen van ongeboren leven is belangrijker.” En dus kiest ze voor Trump.

Maar de voornaamste reden voor de populariteit van Trump horen we in de restaurants en salsaclubs die een stukje terug, in de wijk van Big Papa, liggen. Bij een bakje gefrituurde bananenchips horen we dat de latino’s hier als de dood zijn voor het socialisme. En aangezien Trump hun via honderdduizenden advertenties heeft verteld dat zijn opponent Biden een socialist is die Amerika gaat veranderen in een soort Venezuela waar tekort is aan alles en de chaos welig tiert, zien ze hem als redder. ‘Stop Socialism’ stond er op de campagnebus van Trump die afgelopen weken door alle latinowijken van Florida reed.

Trump-aanhanger in Miami. Beeld DANIEL ROSENTHAL
Trump-aanhanger in Miami.Beeld DANIEL ROSENTHAL

Op weg naar een Trump-rally in Miami afgelopen zondagavond was goed zichtbaar hoe deze anti-Biden-campagne is geslaagd onder jongeren. We worden ingehaald door toeterende auto’s waaruit jonge latino’s hangen met wapperende vlaggen. ‘Latinos Against Socialism’ staat erop. ‘Four more years!’, joelen meiden en jongens uit het autoraam.

Een vrouw die even later in de urenlange rij staat om een glimp van de president op te kunnen vangen tijdens zijn rally, raakt geëmotioneerd als ze vertelt hoe zij en haar familie in de jaren 60 Cuba ontvluchtten nadat de marxistische leider Fidel Castro hun huizen en bezittingen had afgepakt. “Als Biden aan de macht komt, wordt de VS ook zo en dan gaat mijn nieuwe thuis, dit Amerika, kapot. En waar moet ik dan naartoe?”, zegt Maribel Matos (70).

Cruciale stem

Het klinkt als muziek in de oren voor Trump. Latino’s zijn een cruciale stem voor hem in Florida, een staat die qua inwonertal in grote mate de uitkomst van de verkiezingen bepaalt. Na witte kiezers zijn latino’s de grootste groep in het Amerikaanse electoraat. Groter nog dan de groep zwarte kiezers dus, en ze groeien in aantal. Aangezien de marges van Biden en Trump in Florida dicht bij elkaar liggen, telt elke stem. Er is maar een heel klein zetje nodig om Trump vandaag alsnog te laten winnen. Veel latino’s in Florida zijn ervan overtuigd dat zij dat zetje kunnen zijn.

Dat staat in schril contrast met de peilingen, waarin al maanden staat dat Trump gaat verliezen; onder latino’s zou landelijk de steun voor Trump zelfs maar 29 procent zijn. In Florida zou die steun weliswaar iets hoger zijn – 37 procent – maar nog steeds een minderheid voor Trump. Alleen onder Cubanen zou die steun hoger liggen. Maar wie rondloopt in de wijk waar Big Papa woont gaat hevig aan de peilingen twijfelen.

Misschien zitten we in de verkeerde wijk. In de armere wijken, zoals Noord-Miami, Overtown en Miami Gardens, zouden meer Democraten wonen, horen we.

Maar elders gooit Trump toch echt weer hogere ogen. Een half uurtje rijden verderop ligt Hialeah, een bijna honderd procent latino-wijk die tegen Miami ligt aangeplakt. Hier wapperen Trump-vlaggen aan huizen en is slechts een enkel bordje voor Biden in de tuin te zien. Ook jongeren, die volgens de peilingen minder conservatief zouden zijn dan hun ouders, neigen hier naar Trump. Bij het winkelcentrum van Hialeah, waar veel jongeren komen, ontmoeten we één jongen – David (19) – die zegt dat hij op de Groenen heeft gestemd. Maar de rest van zijn klas? “Allemaal Trump.”

Opstand

De vergeten kiezer. In 2016 was het de witte, onopgeleide arbeider die in de peilingen over het hoofd werd gezien, waardoor Trump verrassend genoeg toch won. Dit jaar zijn de latino’s misschien wel de vergeten groep, denken ze zelf. Als we hen keer op keer vertellen dat volgens peilingen de meerderheid van de latino’s voor Biden gaat stemmen, worden ze kribbig. Ze voelen zich niet gehoord.

Er zijn meer overeenkomsten tussen de latino’s en de boze witte arbeider. Ze zijn patriottisch, praten graag over een groots Amerika waar hun dromen uitkomen. Kennelijk lukt het Trump goed om op dat gevoel van patriottisme in te spelen. Het veelvuldig gebruik van vlaggen tijdens zijn campagne en de slogan Make America Great helpen mee. Big Papa glundert bijvoorbeeld als hij vertelt over een stoet Trump-auto’s die gisteren nog voorbij zijn winkel reed. Dat gevoel van patriottisme uit zich ook in de opkomst bij verkiezingen. Big Papa heeft allang gestemd. Terwijl Democraten afgelopen week toegaven dat de opkomst van hun kiezers in deze regio ver achterligt bij die van Republikeinen.

Trump-aanhanger in Miami. Beeld DANIEL ROSENTHAL
Trump-aanhanger in Miami.Beeld DANIEL ROSENTHAL

Wat Amerikanen bindt, is hun gezamenlijke angst voor wat er gaat gebeuren na de verkiezingen, ongeacht de uitkomst. “Als Trump de overwinning claimt, zullen Biden-aanhangers woedend zijn en de straat opgaan”, zegt Big Papa met vanzelfsprekendheid in zijn stem. “Maar als Biden wint, geloven Trumpers het niet en komt er ook onrust.” Je kunt dus maar voorbereid te zijn, vindt hij. “Ik ben een groot voorstander van het recht op wapenbezit. Nog een reden om op Trump te stemmen, want Biden wil onze wapens afpakken”, lacht hij. Dan serieus: “Terwijl er een dag kan zijn dat je ze nodig hebt.”

Voor Europeanen heeft hij nog een boodschap, zegt hij terwijl hij zijn Cubaanse hoed even rechtzet en aanstalten maakt om binnen een klant te helpen met een nieuw overhemd. “Ik ben ervan overtuigd dat Trump gaat winnen, maar als Biden toch wordt uitgeroepen tot winnaar, wees dan maar niet te blij. Want dan komt er een opstand”, zegt Big Papa. Latino’s weten volgens hem als geen ander dat het volk ‘opstaat’ als ze de leider niet vertrouwen. Hij kijkt even om zich heen in de straat om te kijken of er niemand meeluistert. “En die onrust heeft gevolgen voor jullie. Want als één steentje valt, dan vallen ze allemaal.” Big Papa gaat naar binnen en zwaait vriendelijk gedag. In de verte klinkt gezellige salsamuziek.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234