Zondag 25/10/2020

Ga nu op reis

(en denk onderweg aan deze rubriek)

Voor dit laatste DM Magazine voor het zomerreces stroomden de tips rijkelijk binnen. We geven dan ook twee pagina's vol interessante en zeer gedifferentieerde aanbevelingen weg. Nu is het stilaan tijd dat iedereen de koffers pakt. Vanaf het eerste nieuwe nummer, op 27 augustus, hernemen we deze rubriek, die op korte tijd haar nut heeft bewezen. Tijdens de zomer kunnen tips nog altijd naar www.demorgen.be/lezerstippenlezers.

l Weinig bekend paradijs

De lagere Catalaanse Pyreneeën zijn bij weinig reizigers bekend, nochtans een paradijs voor de buitensporter: fietsen door ontvolkte natuursteendorpjes, op paadjes waar geen auto's rijden, klimmen, kajakken, bezoeken van grotten en canyons, paardrijden, wandelingen waarbij u meer olijfboeren dan andere buitenlanders tegenkomt... Twee Vlaamse dertigers houden in Cellers, op twee tot drie uur van de Franse grens of Barcelona, een herberg open en hebben doorleefde tips genoeg om in de streek weken te vullen. En wie meer dan ontbijt neemt, kan genieten van hun culinair geuite reiservaring. Voor info: +34 973/25.22.09 of yvannat@hotmail.com.

(Frank Rasschaert)

l Bezoek Zuid-Afrika in september

Tussen Kaapstad en Springbok, in het westen van Zuid-Afrika, doet zich ieder jaar een ongelooflijk natuurfenomeen voor: vanaf ongeveer de 2de week van september begint het onkruid daar te groeien. "Niet zo bijzonder", zou je zeggen, ware het niet dat dit onkruid bestaat uit miljoenen bloemen van wel honderden soorten. Terwijl de streek er tijdens het jaar dor of bruin uitziet, zie je rond deze tijd overal oranje, gele, paarse en rode bergen. Als je wat dichter komt, merk je dat de oorzaak van deze kleurenpracht een ongelooflijke verscheidenheid aan bloemen is. Honderden foto's kan je nemen, het lijken stuk voor stuk tuintjes die door een zeer getalenteerde tuinarchitect zijn ontworpen. Begin oktober is het wonder voorbij. In Clanwilliam is een prachtig uitgangspunt met een VVV, waar je een autoroute kan krijgen die tot Nieuwoudtville reikt, met als hoogtepunt een heuse canyon midden in de bloemenpracht. Aan logement is hier ook geen gebrek: overal zijn B&B's te vinden waar je in de watten wordt gelegd. (Het AA-boek, dat je in alle boekhandels in Z-A vindt, is een uitstekende leidraad.)

(Katleen Van de Putte)

l Een verlaten stad

Op bezoek in de Lubéron? Loop eens langs in Oppède-le-vieux (kort bij het toeristische Gordes). Een verlaten stad op een bergflank, die door enthousiastelingen wordt gerenoveerd. Wacht dus niet te lang en geniet nu het nog kan van de natuur die zijn veroveringen op de gebouwen toont. Bij de oude stadspoort is er een zalig schaduwterras voor na de warme (klim-)wandeling.

(Luc Van Asch)

l Ongerept Amazonewoud in Ecuador

De Kichwa van Sarayacu hebben geweigerd mee te werken aan het VTM-programma Toast Kannibaal en dat pleit voor hen.

U kan echter wel op een respectvolle manier naar hun dorp reizen.

Kijk op hun website www.sarayacu.com.

(Walter Vermander)

l Voordelenkaart voor studenten

Ik ben onlangs naar de States geweest via Connections. Ik heb in de shop van Gent een gratis ISIC-kaart gekregen omdat ik student ben. Het coole is dat deze studentenkaart internationaal erkend is en dus zijn de voordelen ook wereldwijd. Voor studenten die graag de wereld verkennen is dit echt een gouden tip. Ik heb bijv. een stevige korting gekregen op een huurwagen en m'n bezoek aan verschillende musea. Ook korting op m'n vlucht en m'n hotel.

Wat ook super is: eens terug in België blijft de kaart nog bruikbaar, want ik heb nu bijv. een korting van 5% op m'n aankopen bij Proxis.be en gratis levenslang instapgeld bij Sportopolis. Ik heb even bij Connections gecheckt en blijkbaar worden de kaarten tijdelijk gratis verdeeld tot eind juli, daarna kosten ze 9 eurokes. More info op www.isic.be of bij Connections.

(Kitty Vermeir)

l Verras jezelf

Ik ben net terug van vakantie. Tokio was de bestemming. Ik vertrok zonder te weten waarheen met een tas kleding voor twee weken. Op de luchthaven van Zaventem kan je in de winkel van Connections elke dag kijken naar de last calls, dat zijn vliegtuigtickets voor vluchten die dezelfde dag nog vertrekken. (Ik denk wat vrijgekomen is door annulaties en niet meer verkocht geraakt.) Dit is supergoedkoop en naar de leukste bestemmingen. Een verrassing voor jezelf. Nog een tip: vergeet je visum niet, anders gaat de pret niet door.

(Sophie Ponnet)

l Goddelijk vocht in Andalusië

Hartje zomer, niet één toerist te bespeuren, volledig gratis (voor Europese staatsburgers) en je toch op een belangrijke site van het Romeinse Rijk bevinden: het kan! In Itálica, nabij Sevilla, bevinden zich een fraai amfitheater, fundamenten van villa's, authentieke straatplaveien en zelfs prachtige vloermozaïeken. Heel mooi! Aan de andere kant van Andalusië, op een heuvel van het Parque Natural de Cazorla Y Segura, is het zalig kamperen op de eenvoudige doch uiterst charmante camping El Cortijo te San Isicio (gerund door een Nederlands koppel en Rakker, de hond). Met een panoramisch uitzicht op de omliggende heuvels kan je er 's morgens in alle rust ontwaken. Vanaf de camping loopt een paadje naar het Plaza Santa Maria van het nabijgelegen stadje Cazorla. In een van de vele cafés die het plaatsje rijk is, kan je er tussen de lokale bevolking een glaasje alcohol nippen, met tapashapje incluis. Keuze uit wel twintig variëteiten en als je maar genoeg 'goddelijk vocht' tot je neemt, kan je 's avonds je buikje rond eten.

(Marianne Santy)

l Even weg naar Dieppe

We zijn al drie keer in Dieppe geweest, op drie uur rijden van Brussel. Goed om voor een dag of twee, drie even weg te zijn. Eén aanrader: een kamer huren in hotel La Terrasse in het nabije dorpje Varengeville-sur-Mer (www.hotel-restaurant-la-terrasse.com/htfr/0001.htm), een eenvoudig hotel met zeezicht vanop de klif. Het kerkje op de rand van de afgrond, waar Bracque begraven ligt. De glasramen in de kerk zijn van hem. Zonder schroom binnenkijken in de Normandische tuinen en verblijven. Een bezoek brengen aan de Clos des Moutiers, een prachttuin op z'n Engels, vlak bij de zee. Wat rondlopen in het centrum van Dieppe, een glas gaan drinken in Le Café des Tribunaux, zo'n oude Parijse brasserie. En dan terug naar huis.

(Meersschaert Pierre)

l Alternatief voor Inca Trail

Guesthouse Las Chullpas in de buurt van Urubamba is een verademing voor wie van natuur, rust en bijzonder mooie trektochten houdt. Gonzalo (Chalo) Muñoz en Leonie Lange leerden elkaar enkele jaren geleden kennen in Peru. Het Chileens-Duitse echtpaar besloot om van hun woning een gastenverblijf te maken in de Sacred Valley van de Inca's, op een steenworp van de weg naar Machu Picchu. In de tuin mag je voor eigen bereiding van thee vrij kruiden plukken. Als herboriste helpt Leonie je wel met je keuze. De (overwegend) vegetarische maaltijden zijn overdadig en erg lekker. Qua accommodatie is er plaats voor maximaal 12 personen, aan een kostprijs van $ 12, inclusief het rijkelijke ontbijt. De kamers zijn zeer netjes en sfeervol ingericht. Chalo organiseert een erg originele vierdaagse trekking, de Lares-trek. Het is een niet-commercieel alternatief voor het overdrukke Inca Trail. Voor maximaal $ 150 per persoon ontdek je een ongerept stukje Peru. Zelf kwamen we er slechts twee toeristen tegen (en dan nog Peruanen!). Twee bergpassen (4.600 en 4.800 m) moet je over en je overnacht in tenten of in huisjes van landbouwfamilies die alpaca's kweken. Het unieke aan deze trekking is dat je in contact komt met de plaatselijke bevolking die, ver weg van alle westerse comfort, tracht te voorzien in haar basisbehoeften. Je moet dan ook niet vreemd opkijken als je slaapt temidden van de Guinese biggetjes en onder drogend alpacavlees. De trekking eindigt in de thermale baden van Lares, waar je je lekker kan ontspannen.

Guest Country House Las Chullpas

Leonie Lange en Gonzalo Muñoz

Tel.: +51 84/68.57.13 of +51 84/69.50.30

E-mail: chullpas7@hotmail.com

(Jurn Verschraegen)

l De Cantina del Vino Gia Schiavi

in Venetië

Voor een hapje en lekker glaasje wijn moet je in de Cantina del Vino Già Schiavi zijn. De typische cicheti worden er geserveerd: partjes Frans brood met zeevruchten of truffels. De wijn is van een uitzonderlijke kwaliteit. Maar boven alles is dit een volkse bar, bijna zonder toeristen, een juweeltje waar de authentieke Venetiaan zich thuis voelt.

(Peter De Pauw)

l Exclusief aperitief

onder een moerbeiboom

Ben je op reis in de omgeving van Cognac, ga dan zeker het kasteel Chesnel van de Comte de Roffignac bezoeken en proef een unieke pineau. De zeer oude moerbeiboom op het domein is een unicum voor die omgeving! Rondleiding gebeurt door de comtesse zelf.

(Fred Deronne)

l New York (1): mis in Harlem

In Harlem woonden we een service bij van 9u tot 10u45... De priester was een ware redenaar, en de mensen gingen er volledig in op, antwoordden volmondig met hoofdgeknik, applaus, "yeah", "oh lord" en "amen". Tijdens de dienst is er aandacht voor de gezondheid van de mensen: voor en na de dienst kunnen mensen zich laten wegen, "obesitas is immers een steeds groeiende kwaal die lijdt tot chronische en dodelijke aandoeningen", zegt de priester. Wie te zwaar doorweegt, krijgt een boekje mee met aanbevelingen. Vrouwen worden uitgenodigd om het weekend erop een mammografie te laten nemen bij een dokter die speciaal daarvoor een namiddag langskomt. Een aparte belevenis.

(Katia De Busscher)

l New York (2): B&B met soul food

Als je betaalbaar logement zoekt op Manhattan, ga dan een stukje hogerop. In de 110de straat, in Morningside Heights vlak bij Harlem, vind je een gezellige B&B voor zo'n $ 85. Rustige straat, statig herenhuis, sympathieke madam. Zie ook www.montmorris.com. Als er geen plaatsje meer vrij is, word je zonder probleem doorverwezen naar de al even sympathieke Mrs. Washington, aan de overkant van de straat. Voor het ontbijt krijg je vouchers voor de Italian Bakery op de hoek van straat. En voor het avondeten hoef je niet ver te zoeken: het alom geprezen Sylvia's op de 125ste straat biedt je echt 'soul food' aan voor - in New York - zeer democratische prijzen! Nog een tip voor fietsers: op 1 mei wordt jaarlijks de Five Boro Bike Tour georganiseerd: 70 km verkeersvrije fietsweg door Manhattan, The Bronx, Queens, Brooklyn en Staten Island. Een echt massa-event, maar een aanrader! Langs de Hudson en East River liggen verkeersvrije fietspaden, en in heel de stad zijn ook bike lanes aangeduid. Schaf je best wel een fietskaart aan. Je vindt die bij een van de vele fietsverhuurders. Van jullie eigenste Jacqueline Goossens kregen we de tip van een goed en betaalbaar adres ($ 20 per fiets per dag). Zie www.pedalpusherbikeshop.com.

(Bart Van Santvliet)

l New York (3): Hop on Hop Off

Hop On Hop Off, dé beste manier om op je eerste trip naar New York alle plaatsen op een korte tijd te ontdekken.

Trachten alles zelf te doen zou je overigens veel meer geld en tijd kosten. Dit was echt een besparing en dus een goede tip. En gemakkelijk: je stapt af waar je wilt, je stapt weer op als er een volgende bus langskomt. Geen nood, lang hoef je niet te wachten. Ik heb die Hop On Hop Off meegenomen in een aanbieding van Connections, en zal het me niet beklagen.

(Patrick Rooseleer)

l New York (4): de betere YMCA-vleugel

Voor diegenen die naar New York willen en niet te veel willen betalen om er te verblijven (niet te duur naar New Yorkse normen...) is er o.a. de YMCA West Side 63. Dit is wel een bekend adres. Op de website heb je soms promoties, maar pas hiermee op. Je komt terecht in de niet-gerenoveerde vleugel. Best is iets meer te geven en te vragen naar de vernieuwde vleugel, daar zijn de kamers iets beter en de badkamers veel netter, deze kunnen alleen met een badge worden gebruikt.

Philippe Michiels

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234