Zaterdag 11/07/2020

Gå Nord Antwerpen

Bakstenen muren, kelners met een hipsterbaard, keramieken kommetjes om uit te eten, en dat alles in een gerenoveerd industrieel pand in een opkomende buurt. In Gå Nord hangt een zweem van het soort hipheid waar Amsterdam goed in is: het juiste concept op het juiste moment, nieuw genoeg om te verbazen, vriendelijk genoeg om niemand af te schrikken. Voor het interieur wordt er naar het Japanse wabi-sabi verwezen, de schoonheid van de imperfectie. Voor de keuken wijst men naar Scandinavië, met woorden als lille (weinig: de voorgerechten), stor (veel, de hoofdgerechten) en desserter op de kaart.

Er is een menu van de chef: Turen Rundt (rondreis, 39,50 euro), maar vriend L. en ik gaan graag à la carte. Al duurt het even voor we la carte ontvangen. Eerst krijgen we de weliswaar aantrekkelijke aperitiefkaart, maar we willen liever meteen een flesje wijn. Op de kaart staan twee gekoelde rode waarvan ik, enkel en alleen voor de naam, de Fichimori (38 euro) uit Puglia kies. Er verschijnen twee glazen van een geheel andere soort. Nee, dat is niet onze bestelling, en we hadden een fles gevraagd. Vriend L. ziet drie leden van het personeel meteen de frigo achter ons induiken, ongetwijfeld op zoek naar de Fichimori. Als ze weer tevoorschijn komen, is het met een fles Apatsagi uit Hongarije. Niet wat we besteld hadden, moeten we alweer zeggen. Een nieuwe zoekpartij wordt uitgestuurd, maar komt met lege handen terug. Het zal dan toch de Hongaar worden. Die is zes euro duurder, niet het einde van de wereld, maar het wordt niet verteld.

Ik eet de presa iberico, bloemkool en romanesco pickelcrème (19 euro) als lille. Vriend L. gaat voor de burrata, biotomaat, basilicumcrème en ansjovis (16 euro). Daarna voor mij, vanwege mijn gehaktballenverslaving, de köttbullar met geplette aardappel en veenbessen (19 euro). En voor L. de paling in 't groen met pommes persil (29 euro). Het eten is gewoon. Niet gewoon goed, maar gewoon gewoon. Het ziet er prachtig uit, maar valt wat smaak betreft een beetje plat. Niks bijzonders. Misschien kan chocolade ons wat opmonteren. We delen een dessert: chocolate on the plate (12 euro), dat simpelweg dat blijkt te zijn: een lekker stuk chocoladetaart op een bordje. We willen er graag een dessertwijn bij. We krijgen opnieuw de wijnkaart en men stelt ons drie flessen voor. Neemt er ooit iemand een fles dessertwijn? We krijgen een glas rood, er wordt ons niet verteld wat het is, maar het lijkt in elk geval niet op dessertwijn. Als we betalen, staat er weer een andere fles wijn op de rekening, maar dat verbaast ons eigenlijk niet meer. Het zal de Scandinavische versie van wabi-sabi zijn.

Info

Gå Nord, Hardenvoort 5, Antwerpen, ganord.be

Ga naar het Noorden!

Dat is de letterlijke vertaling van Gå Nord, een verwijzing naar de Deense wortels van zaakvoerder Nikolaj Kovdal, en naar de locatie van de zaak, het voormalige koetshuis op het modieuze Antwerpen Noord.

Chef

In de grote open keuken staat Timothy Tynes die zijn opleiding kreeg bij Kobe Desramaults, Olly Ceulenaere en Sergio Herman.

Concept

Kovdal en zijn partner Sven Wille zijn goed in concepten. Zij zijn de mensen achter Fiskebar, Cargo Zomerbar en Little Butcher's Summer Grill.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234