Dinsdag 13/04/2021

Ga je een lening afsluiten? Kijk dan verder dan de rentevoet!

Het afsluiten van een lening vraagt een blijvende aandacht, die verder gaat dan alleen een tarief te onderhandelen. Beeld Shutterstock
Het afsluiten van een lening vraagt een blijvende aandacht, die verder gaat dan alleen een tarief te onderhandelen.Beeld Shutterstock

Wie een lening wil afsluiten, kijkt voornamelijk naar het tarief. Logisch ook: dit bepaalt immers de afbetalingen voor de volgende twintig jaar. Toch zou het fout om alleen te beslissen op basis van het tarief. Er zijn nog een aantal andere zaken die aandacht verdienen.

Starten met een voordeel of opteren voor zekerheid

Om te beginnen moet al naar de voorwaarden van het tarief gekeken worden. Blijft het onveranderd voor de hele looptijd van de lening of kan het om de zoveel jaar worden aangepast? Met andere woorden: kiest u voor een vaste, dan wel voor een variabele rente.

Bij een vaste rente bent u meteen zeker over het totale bedrag dat u moet terugbetalen. Bij een variabele rente alleen van de bedragen die u tijdens de eerste renteperiode van 1, 3 of 5 jaar moet betalen. Nadien kan dit veranderen.

Hoewel de leningen met vaste rente momenteel erg in trek zijn, doet u er goed aan om ook de tarieven met variabele rente mee te nemen in uw overzicht. Vaak zijn ze goedkoper geprijsd. Dat maakt dat u tijdens de eerste renteperiode zeker bent van een voordeel. Voorts moet u weten dat de rente tijdens het tweede jaar wettelijk maar 1% mag stijgen. Tijdens het derde jaar mag de rente maximaal 2% hoger liggen dan bij aanvang. En ten slotte mag de rente op een variabele lening hoogstens verdubbelen tijdens de looptijd van de lening. Dit laat u toe om 'het slechtste' scenario te berekenen.

Spaargids.be maakte voor u alvast een overzicht van de beste aanbiedingen van het moment.

Opties kunnen lening duurder maken

Vergeet ook de bijkomende voorwaarden niet. Vaak krijgt u het beste tarief maar als u er zich toe verbindt om bij de bank uw loon te laten storten, een schuldsaldoverzekering af te sluiten en een brandverzekering aan te gaan. Eens u niet meer aan die voorwaarden voldoet, riskeert u een korting te verliezen. Bovendien is het niet ondenkbaar dat u voor deze verzekeringen
meer betaalt dan wanneer u ze bij de goedkoopste maatschappij zou nemen.

Het aangaan van een lening heeft op dit vlak veel gelijkenissen met het aankopen van een auto. Over de prijs van de basisversie wordt stevig onderhandeld, maar nadien worden nog allerlei opties bijgenomen tegen te dure voorwaarden.

Langere looptijd verhoogt totaalbedrag sterk

U staat best ook kritisch bij de looptijd van het krediet. KBC vraagt momenteel 2,61% rente voor een lening op 20 jaar. Wie een lening van 100.000 euro afsluit, betaalt in totaal op 240 maanden lang 534 euro of in totaal 128.160 euro terug. Kiest men voor een terugbetaling op 25 jaar, dan stijgt het tarief naar 2,79%. Hoewel het maandbedrag wegens de langere afbetalingsduur daalt tot 461 euro, betaalt de totaal terugbetaalde som na 300 maanden of in totaal 138.300 euro.

Bovendien heeft de looptijd ook invloed op de schuldsaldoverzekering. Hoe langer de looptijd van de lening, hoe groter het risico dat de kredietnemer vroegtijdig kan overlijden, hoe duurder de premie wordt.

Vergeet de extra kosten niet

Naast het tarief moet u ook rekening houden met de extra kosten die de bank vraagt voor een kredietdossier. Zo bent u bij KBC en BNP Paribas Fortis al 500 euro aan dossierkosten kwijt. Bovenop komen nog schattingskosten voor de woning die u in hypotheek geeft. Vraag daarom om een overzicht met alle kosten op en durf gerust door te vragen.

Lees op Spaargids.be ook

- Belg verzuipt stilaan in de schulden
- BNP Paribas Fortis verhoogt dossierkosten voor herfinancieringen
- Lening wordt 1.000 euro goedkoper met hypothecair mandaat

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234