Zondag 20/06/2021

G8-top 'gered' door klimaatakkoord

Een klimaatovereenkomst die beter oogt dan verwacht en een prille herwonnen inschikkelijkheid tussen Rusland en de VS: dat zijn de belangrijkste resultaten van de G8-top in Heiligendamm. De beloftes die aan Afrika gedaan zijn ontgoochelen echter, en ook de kwestie Kosovo blijft haperen.

Klimaatopwarming en groene energie

De Verenigde Staten gaven dankzij de 'goede diplomatieke sfeer' hun verzet op tegen de behandeling van het globale klimaatprobleem binnen de Verenigde Naties. Zo is in Heiligendamm op de valreep een klimaatakkoord uit de brand gesleept dat verder reikt dan de aanvankelijke (laaggespannen) verwachtingen. Zonder dat er precieze cijfers op geplakt zijn (daar wou Washington niet van weten), wordt de 'substantiële verlaging' van de CO2-uitstoot in het vooruitzicht gesteld. In het akkoord is ook het streefdoel van bondskanselier Angela Merkel opgenomen dat 'aanbeveelt' dat de uitstoot tegen 2050 met 50 procent verminderd wordt.

Aids, ontwikkeling en hulp aan Afrika

De G8-leiders hebben 60 miljard dollar uitgetrokken voor de bestrijding van aids, malaria en tuberculose in Afrika. De helft van dat bedrag is van de VS afkomstig. Maar volgens Oxfam is slechts 3 miljard van de beloofde som 'nieuw geld'. Op de G8-top van Gleneagles, in 2005, waren de G8 al overeengekomen om de schuld van achttien Afrikaanse landen kwijt te schelden en werk te maken van universele toegang tot hiv/aidsmedicatie tegen 2010. Ook toen was al 50 miljard dollar hulp beloofd. Maar een groot deel van die beloften is (nog) niet waargemaakt. De reacties uit het maatschappelijke middenveld variëren tussen sceptisch en ontgoocheld.

Status van Servische provincie Kosovo

De G8 hebben geen akkoord bereikt over de toekomst van afvallige Servische provincie. Rusland steunt de Servische eis dat Kosovo niet onafhankelijk wordt, de andere landen gaan akkoord met het plan van de Finse diplomaat Martti Ahtisaari om Kosovo een soort 'bewaakte onafhankelijkheid' te verlenen. De Franse president Sarkozy had gepoogd beide standpunten nader tot elkaar te brengen met zijn voorstel om de beslissing binnen de VN-Veiligheidsraad, over Ahtisaari's plan, met zes maanden uit te stellen, een periode waarbinnen Serviërs en Kosovaren opnieuw met elkaar zouden praten. Maar de VS maakten gisteren bekend dat over Sarkozy's voorstel geen eensgezindheid kon worden bereikt.

Russisch-westerse betrekkingen

Als alternatief voor de radarinstallatie die de VS in Tsjechië willen bouwen, heeft de Russische president Poetin voorgesteld dat Rusland en het Westen samen werk zouden maken van een raketschild tegen aanvallen uit 'schurkenstaten'. In het kader van een 'gecombineerde oplossing' stelde Poetin Washington het gebruik van een radarbasis in Azerbeidzjan voor. Na afloop van zijn bilateraal gesprek met de Russische president zei George W. Bush dat de twee een 'constructieve ontmoeting' hadden gehad. "(Azerbeidzjan) ligt dicht bij de schurkenstaten waarover we het hebben", reageerde een sceptische NAVO-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer. "Maar laat me nog even wachten met mijn slotoordeel."

Deelname van derde landen aan G8

Behalve de G8 (VS, Canada, Rusland, Japan, Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk en Italië) namen ook leiders van de zogenaamde G5 (China, India, Brazilië, Mexico en Zuid-Afrika) en van diverse Afrikaanse landen (Nigeria) aan de top in Heiligendamm deel. De niet G8-landen sturen vooral aan op een snellere implementatie van de Doharonde en vragen meer toegang tot markten in het noorden. Onder meer de kersverse Nigeriaanse president Umaru Yar'Adua pleitte voor betere handelsvoorwaarden in Afrika en voor grotere inspanningen om de crisis in Darfur op te lossen. Volgens directeur van de Wereldhandelsorganisatie (WHO) Pascal Lamy ligt een globaal vrijhandelsakkoord 'binnen bereik'.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234