Vrijdag 26/02/2021

G4S Care smukte zijn expertise op

De mogelijke toekenning van Antwerpse daklozenprojecten aan G4S Care gebeurt op basis van dossiers met onjuistheden. De Morgen kon vertrouwelijke documenten inkijken waarin G4S Care uitpakt met academische expertise waarover het niet beschikt.

Een jaar geleden besliste het Antwerpse stadsbestuur om de sociale zorg open te stellen voor privébedrijven. Donderdag stemt de OCWM-raad over de eerste drie projecten voor dak- en thuislozen. Als de meerderheid het goedkeurt, wijst ze inloopcentrum De Vaart en het Zorghostel na een maandenlange procedure toe aan G4S Care, in tandem met De Wooncompagnie. Voor de Zorgteams kan de OCMW-raad nog kiezen tussen dezelfde tandem en het Antwerpse Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW).

Voor de drie dossiers maakt G4S Care in zijn projectvoorstellen gebruik van een wetenschappelijke methodiek uit Nederland, het Krachtwerk.

Geen partners

"Vanuit het partnerschap van G4S Care en De Wooncompagnie met Impuls, Onderzoekscentrum Maatschappelijke Zorg van de Radboud Universiteit Nijmegen, wordt Krachtwerk als methodiek voor de dak- en thuislozen uitgerold", staat in het projectvoorstel voor De Vaart van 28 februari, dat een anonieme bron ons liet inkijken. "G4S Care en De Wooncompagnie maken als partner deel uit van de academische werkplaats Opvang & Herstel van Impuls."

In het ontwerpbesluit waarover de OCMW-raad donderdag stemt, looft de jury die "krachtgerichte methodiek".

Sinds het stadsbestuur koos voor de vermarkting van de daklozenzorg rezen er vragen over de expertise bij privé-instellingen zoals G4S. Maar nu oordeelt de jury dat "het voorstel van G4S Care wetenschappelijk en methodologisch sterker onderbouwd is".

Alleen: G4S Care en De Wooncompagnie blijken helemaal geen partners van Impuls. Op de website van Impuls staan ze niet tussen de partners. OCMW-raadslid Johan Peeters van de oppositiepartij sp.a heeft om uitleg gevraagd bij dr. Judith Wolf, de oprichter van Impuls. "Ze heeft in duidelijke woorden een partnerschap weerlegt", zegt Peeters. "Er is volgens haar wel contact geweest, maar louter informatief."

Aan ons wil Wolf enkel haar telefoontje met Peeters bevestigen, niet de inhoud ervan. Volgens Peeters zei de onderzoekster ook dat G4S Care haar op een bepaald moment onder druk zette om binnen 24 uur een overeenkomst te ondertekenen.

Dat zou gebeurd zijn na de OCMW-raad van 30 maart, waarin Peeters bewijzen vroeg voor de samenwerking met Impuls. "Maar dr. Wolf wou zoiets niet tekenen", zegt Peeters.

Uitsluiting

Daarna stelde G4S Care zijn communicatie bij. In een mail aan het Antwerpse OCMW lezen we dat er "voor gekozen is om geen samenwerkingsovereenkomst in te dienen". "De administratie is op de hoogte dat er geen samenwerking is", zegt Lise Vandecasteele, OCMW-raadslid voor PVDA. "Daarom staat nu in het ontwerpbesluit dat het gaat om een intentie tot samenwerken en niet om een partnerschap."

G4S Care heeft zijn expertise op zijn minst mooier voorgesteld. Valse verklaringen kunnen nochtans leiden tot uitsluiting. "We denken dat er met valse kaarten gespeeld is", zegt Koen De Vylder van CAW Antwerpen.

De beschuldigingen zijn fors, maar niet overtuigend voor OCMW Antwerpen. "De administratie kent de bezwaren, maar ziet geen reden om het dossier in te houden", zegt de woordvoerder van OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA). "De verduidelijking die G4S Care heeft gegeven, is voldoende."

Zolang het dossier niet rond is, wil G4S Care niet zeggen waarom een partnerschap met Impuls geëvolueerd is naar een intentie tot samenwerken. "Het belangrijkste is dat we konden bewijzen dat er nauw contact was met het centrum in Nederland", klinkt het.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234