Donderdag 17/10/2019

G20 ‘bekijkt’ plafond voor bonussen

De ministers van Financiën en de centrale bankiers van de G20 bereidden in Londen de top voor van de belangrijkste groei- en industrielanden. Die vindt op 24 en 25 september plaats in het Amerikaanse Pittsburgh.

De groep van twintig werd voor het eerst bijeengeroepen in november van vorig jaar om een gezamenlijk antwoord te vinden op de wereldwijde crisis. Begin april keurden de leiders van de G20 al een hele reeks afspraken goed. In Pittsburgh zal worden bekeken hoe het met de uitvoering van die afspraken staat en of er bijkomende maatregelen nodig zijn.De economie lijkt intussen prille tekenen van herstel te vertonen. Het risico dat een of meerdere landen van de G20 daarom beslist om komaf te maken met het dure relancebeleid, is dan ook niet denkbeeldig.“We mogen niet vervallen in zelfgenoegzaamheid en te groot vertrouwen.” Met die woorden had de Britse premier Gordon Brown de ministers van Financiën en centrale bankiers van de landen van de G20 zaterdagochtend opgeroepen om de inspanningen voor relance van de economie voort te zetten. Hij zei dat het een ‘zware vergissing’ zou zijn de relanceplannen op te bergen bij de eerste tekenen van economisch herstel.In de slotverklaring engageren de landen van de G20 zich om de relance vol te houden en geen ruimte te laten voor een nieuwe crisis. “De groei is op komst. Maar er blijven belangrijke uitdagingen”, zo vatte de Amerikaanse minister van Financiën, Timothy Geithner, het beraad samen.

Banken

Onder druk van Frankrijk en Duitsland was er in Londen ook veel aandacht voor de hoge bonussen in de banken. De G20 zeggen in de slotverklaring bereid te zijn tot een strakke omkadering van de bonussen, zodat die vergoeding transparanter wordt en meer gespreid in de tijd. Of er ook een plafond komt op dergelijke bonussen, zal verder worden onderzocht in de aanloop naar Pittsburgh. Vooral de Franse president Nicolas Sarkozy dringt daarop aan.De Verenigde Staten liepen aanvankelijk niet warm voor het debat over de bonussen. Maar Geithner toonde zich af afloop van de G20 solidair met zijn Europese collega’s: “De hervorming van de compensatieregeling is een noodzakelijk onderdeel als we een stabieler financieel systeem willen opbouwen.”Geithner kreeg in de slottekst een passage waarin gepleit wordt voor grotere kapitaalbuffers voor banken, zodra het ergste van de crisis voorbij is. De Verenigde Staten hadden de voorbije dagen gepleit voor een volledig nieuw systeem van kapitaaleisen voor banken. Die ambitie werd onder Europese druk echter flink bijgesteld. Europa wil de bestaande kapitaalregels voor banken, de zogenaamde Baselregels, niet opdoeken.De ministers van Financiën van de G20 zetten ook extra druk op de belastingparadijzen. Ze zeggen bereid te zijn vanaf maart 2010 sancties te treffen tegen landen of autoriteiten die weigeren mee te werken. Veel concreter dan dat gaan de engagementen echter niet.De groeilanden krijgen in de toekomst een veel grotere zeg op het internationale toneel, zo beloven de G20 nogmaals, eveneens zonder in detail te treden. Op dit vlak zou er in Pittsburgh wel duidelijkere taal moeten komen.De directeur-generaal van het MF, Dominique Strauss-Kahn, maakte in Londen bekend dat de 500 miljard dollar aan extra middelen voor het muntfonds intussen zijn bijeengesprokkeld. De Europese Unie past zelf 175 miljard dollar bij, in plaats van 100 zoals oorspronkelijk toegezegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234