Maandag 06/02/2023

AchtergrondExtreemrechts

G. Verreycken zegt geen neonazi te zijn. Het onderzoek wijst iets anders uit. ‘Zoals den Dolf zei: nooit opgeven’

G. Verreycken brengt de nazigroet tijdens een bezoek van Right Wing Resistance aan Breendonk in augustus 2019.  Beeld rv
G. Verreycken brengt de nazigroet tijdens een bezoek van Right Wing Resistance aan Breendonk in augustus 2019.Beeld rv

G. Verreycken, deze week veroordeeld voor een nazigroet in kamp Breendonk, ‘dweept niet met het nationaalsocialisme’, volgens zijn advocaat. Uit het onderzoek blijkt iets anders. Zo bleek Verreycken in het bezit van een SS-kostuum, kepie inbegrepen. ‘Zoals den Dolf zei: nooit opgeven.’

Bruno Struys

G. Verreycken is woensdag veroordeeld tot zes maanden cel met uitstel en een boete van 800 euro omdat hij met een nazigroet de ­genocide tijdens de Tweede Wereldoorlog goedkeurde en aanzette tot haat en geweld. De rechtbank tilt er zwaar aan dat hij de nazigroet bracht in het Fort van Breendonk, in een ruimte die tijdens de bezetting dienst deed als kantine van de SS, die er ook schijnprocessen hield. “Een absoluut gebrek aan normbesef.”

De 25-jarige G. is de zoon van Rob Verreycken, voormalig parlementslid voor Vlaams Belang, en nu de bezieler van de uiterst rechtse site React en het extreemrechtse Project Yggdrasil. Beide projecten zwengelden de afgelopen weken de steun voor de voortvluchtige rechts-extremist Jürgen Conings aan.

G. bracht die nazigroet tijdens een bezoek aan het Fort van Breendonk met de neonazigroep Right Wing Resistance in augustus 2019. Nadien gooide een van de aanwezigen de foto’s online. In november 2019 bracht De Morgen dat samen met VRT aan het licht, waarna een gerechtelijk onderzoek startte.

Verreyckens advocaat probeerde de rechtbank ervan te overtuigen dat het een bevlieging was. “Hij dweept niet met het nationaalsocialisme, onderschrijft de nazi-ideologie niet en betreurt de daden die door het regime werden gedaan.”

Het onderzoek schetste een ander beeld. Een van de aanwezigen in Breendonk vroeg G. waarom hij in die SS-kantine een foto wou. R.B.: “Ik kreeg als antwoord dat de SS-officieren in die ruimte aten en dat hij zich het beste met hen kon vergelijken.”

Enkele maanden daarna zegt G. online tegen de fotograaf van de nazigroet dat R.B. hem verraden heeft. Hij noemt R.B. “een laffe Jood”, een “Untermensch” die “naar Auschwitz” moet.

Nog enkele maanden later, in juni 2020, toont Verreycken zich in een gesprek op Facebook strijdvaardig. Hij zou zich niet door een tegenslag klein laten krijgen. “En moest ik ooit zo zwaar zakken dat mijn leven compleet geruïneerd is, dan pak ik gerust nen hoop van die onbeschaafde apen mee.” Vervolgens mijmert hij over de optie van een burgeroorlog en citeert hij, naar eigen zeggen, Adolf Hitler. “Zoals den Dolf zei: nooit opgeven, niet verzwakken, nooit twijfelen.”

SS-uniform

Op zijn gsm vinden de onderzoekers tussen talrijke afbeeldingen van nazipropaganda ook een selfie van G., poserend in SS-uniform voor de Vlaamse vlag. Bij de huiszoeking treffen ze het kostuum in de kleerkast aan, voorzien van rode armband met swastika. De kepie met typische SS-adelaar en Totenkopf ligt op het schap in een andere kast.

null Beeld rv
Beeld rv

Tegen de muur hangen een Vlaamse Leeuw en een vlag van de pan-Europese groep Identitaire Beweging. Er ligt ook een hangertje met een Keltisch kruis, zoals wijdverspreid onder white supremacists.

Tijdens de zitting voerde de rechtbank aan dat de beelden van Verreycken in SS-uniform kunnen aantonen dat hij wel dweept met dat gedachtegoed. De man zelf was niet aanwezig op het proces. Hij woont en werkt nu in Ierland, volgens zijn advocaat omdat hij “opgejaagd wild” is geworden, door de “schade die de mainstreammedia hebben aangericht aan mijn cliënt”.

null Beeld rv
Beeld rv

Wat met de schade die zijn cliënt aanrichtte? “De impact dewelke het gestelde gedrag bij de slachtoffers heeft, kan niet onderschat worden”, oordeelt de rechtbank nu. “Het raakt de geviseerde personen bijzonder ernstig. Het raakt hen in hun eigenheid en geeft hen bovendien een gevoel van uitsluiting.”

Bovendien is het door het verspreiden van foto’s van uitstapjes zoals naar het Fort van Breendonk op sociale media dat Right Wing Resistance aan zijn reputatie werkte. De leider van RWR, K.D., staat daarom op de OCAD-lijst in de categorie ‘haatpropagandist’. Door het gerechtelijk onderzoek viel RWR uit elkaar. Sommigen zijn ondertussen opnieuw opgedoken in andere extreemrechtse groepen, zoals Project Yggdrasil van vader Verreycken.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234