Zondag 20/10/2019

G-overleg moet alle discriminaties aanpakken

Brussel

Eigen berichtgeving

Bart Brinckman / Patrick Martens

In een brief aan zijn Vlaamse collega's nodigt SP-voorzitter Patrick Janssens de democratische partijen uit voor een zogeheten zaal G-overleg. Deze dialoog moet een inventaris maken van de talloze fiscale, wettelijke en sociale discriminaties tussen de verschillende samenlevingsvormen. In een tweede fase wil Janssens dat er over de partijen en over de meerderheid heen initiatieven groeien om die discriminaties op de verschillende bestuursniveaus weg te werken.

Het idee rees tijdens de partijbespreking van het voorstel van decreet van Vlaams parlementslid Guy Swennen (SP) om de successierechten voor gehuwden en samenwoners gelijk te stellen. "We voelden de behoefte om een globaal engagement te nemen om alle discriminaties weg te werken, wat het ook moge kosten," legt Janssens uit aan De Morgen. "Stilaan groeit er bij de verschillende partijen en in de samenleving een consensus dat de samenlevingsvorm, al dan niet getrouwd of al dan niet van hetzelfde geslacht, geen of minder belang heeft. Aan de andere kant trachten de verschillende partijen elkaar in dit dossier voorbij te steken. Meteen groeit een soort vuurwerk aan initiatieven die eigenlijk allemaal een deelaspect vormen. Als we die weg blijven volgen, vrees ik voor een spervuur aan ideeën zonder dat er ook maar een wordt gerealiseerd, omdat men elkaar de overwinning niet gunt."

Tijdens het zaal G-overleg - de G staat voor Gelijkheid - moeten eerst de voorzitters maar vervolgens de partijspecialisten het volledige dossier uitspitten, ongeacht het bestuursniveau waarop de discriminatie zich bevindt. "Na zo'n inventaris kunnen we kijken waar er politieke eensgezindheid bestaat om een probleem aan te pakken. Vervolgens kunnen we stap voor stap echt vooruitgaan. Gelijkheid is voor de SP een belangrijk thema."

Voor Janssens is het geen enkel probleem om ook de fiscale discriminatie van gehuwden ter sprake te brengen. Voor de CVP is dat ongetwijfeld een conditio sine qua non voor een deelname. "Dit initiatief is niet bedoeld om een standpunt in te nemen bij de komende belastinghervorming. Het gaat in de eerste plaats om het wegwerken van de discriminatie tussen de verschillende samenlevingsvormen. De fiscale discriminatie van gehuwden is daarvan een duur onderdeel. In het regeerakkoord staat alvast dat de nakende hervorming onder meer een begin moet maken om die discriminatie te verhelpen. Ik stel de deelname van de CVP erg op prijs. In dit soort van dossiers is het belangrijk om over een zo groot mogelijke meerderheid te beschikken." Pagina 4

SP-initiatief naar democratische partijen om samenlevingsvormen te stroomlijnen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234