Woensdag 29/01/2020

Fusioneren om boeken te kunnen blijven maken

Nieuwsberichten over uitgeverijen die fusioneren roepen al snel angstgevoelens op over verschraling en vervlakking van de boekenmarkt. Maar uitgevers verzekeren ons dat de vrees ongegrond is.

Het Davidsfonds dat zijn boekenpoot verkoopt aan WPG: het komt mischien als een verrassing maar onlogisch is het niet. Het Davidsfonds ziet zich in de eerste plaats als een socioculturele vereniging die haar 44.000 leden vooral activiteiten wil aanbieden. Het commercieel uitbaten van een uitgeverij behoort eigenlijk niet tot de corebusiness van het fonds maar slokt wel danig veel energie én centen op.

Voor uitgeverij WPG zijn de uitgeversactiviteiten van het Davidsfonds dan weer behoorlijk interessant. In de eerste plaats omdat het Davidsfonds een bekende merknaam én een kwaliteitslabel is. Zowel de historische en kunstboeken als de kinder- en jeugdboeken hebben een sterke reputatie. Ook WPG doet het goed in het kindersegment, waardoor een vlotte synergie mogelijk wordt.

Maar er is meer. Naar aloude traditie geeft lidgeld voor het Davidsfonds recht op twee boeken uit het aanbod van de uitgeverij. Vanaf volgend jaar mogen de leden niet enkel kiezen uit boeken van het Davidsfonds maar uit alle boeken van WPG. Met andere woorden: WPG realiseert een gegarandeerde boekenverkoop van 88.000 exemplaren. Mooi meegenomen. Het staat zo goed als vast dat WPG via het Davidsfonds ook gebruik kan maken van het ledenbestand van de organisatie en dat schept uiteraard tal van mogelijkheden. Een lijst van 44.000 cultuurminnende en lezende mensen, dat is in deze tijden goud waard.

Het Davidsfonds mag voor zijn culturele activiteiten dan weer putten uit het volledige auteursbestand van WPG, waardoor het fonds zijn aanbod kan diversifiëren. Dit laatste is dan weer een mooi voordeel voor WPG-auteurs die voor hun lezing een vergoeding krijgen en in direct contact kunnen treden met hun lezers.

Peter Quaghebeur, CEO van WPG Uitgevers België, zegt dat deze deal aantoont dat concentratievorming niet tot een verschraling van de boekensector hoeft te leiden. "Als het samenbrengen van twee uitgeverijen tot een verarming leidt, is het geen goede operatie en moet je het niet doen. Het Davidsfonds is een belangrijk cultuurhuis en we hebben er alle belang bij om met hen samen te werken. Aan de andere kant worden de leden van het Davidsfonds beter van deze overeenkomst: hun lidgeld wordt nog meer waard. Belangrijk is natuurlijk ook dat de uitgeversactiviteiten van het Davidsfonds momenteel niet winstgevend zijn. Nu zij bij ons komen, kunnen we de zaken efficiënter beheren."

Bedrijfslogica

Concentratietendensen in de boekenwereld, het klinkt blijkbaar dreigender dan het in feite is. De meeste experts zijn het erover eens dat de reeks fusies van boekenhuizen en uitgeverijen die zich de jongste jaren voordeed (zie grafiek), niet tot een verschraling van het aanbod heeft geleid.

Geert Van den Bossche, gedelegeerd bestuurder van de Vlaamse Uitgevers Vereniging: "Bij een fusie blijven de namen van uitgeverijen behouden en ook de afspraken met de auteurs worden gehonoreerd. Dit verhaal gaat niet over de verschraling van het boekenaanbod maar over bedrijfslogica. Omwille van de algemene economische crisis maar ook omdat de boekenprijzen de jongste kwarteeuw nagenoeg niet stegen - niet eens de indexering hebben gevolgd -, staan uitgeverijen onder grote economische druk. Als ze op een fatsoenlijke manier willen overleven, als ze hun auteurs goed willen blijven verzorgen en kansen willen bieden aan nieuwe auteurs moeten ze wel besparen op back office-kosten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234