Woensdag 19/02/2020

Brussel

‘Fusie van Brusselse politiezones heeft nu weinig zin’

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem wil dat de politiezones in Brussel fuseren.Beeld BELGA

De discussie over de fusie van de zes Brusselse politiezones laait weer op. Zowat alle Vlaamse partijen zijn voorstander van zo’n fusie, maar is dat wel de heilige graal? ‘Niet zolang er 19 burgemeesters zijn.’

Op oudejaarsnacht werkten de zes Brusselse politiezones nauwer samen dan een jaar geleden. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) het zoveelste bewijs dat de fusie zes Brusselse zones op tafel moet komen bij de federale regeringsonderhandelingen. Zowat alle Vlaamse partijen dienden er al voorstellen voor in, maar stoten op verzet van de Franstaligen. “Omdat hun burgemeesters liever baas blijven in hun eigen ‘zonetje’”, klinkt het verwijt dan. Maar is dat de enige reden? 

Uit onderzoek van Jelle Janssens, professor Criminologie aan de UGent, blijkt dat burgemeesters doorgaans inderdaad niet zo te vinden zijn voor een fusie van hun politiezones. “Een eerste reden is de zorg voor lokale verankering”, aldus Janssens. “Burgemeesters willen dat er een politiekantoor is op hun grondgebied, waar hun inwoners terecht kunnen.” Ook is het belangrijk dat de politie snel ter plaatse kan zijn bij een incident en dat ze dus niet te lang onderweg zijn.

“Een tweede reden is zeggenschap. Een stad heeft vaak haar eigen politiezone, waar de burgemeester veel te zeggen heeft”, aldus Janssens. Een derde reden is dat zo’n fusie niet per se goedkoper uitvalt.

Over het algemeen is Janssens voorstander van fusies. “Maar alle technische beslissingen, zoals de aankoop van een nieuwe combi, ontslagen, aanwervingen, plots met 19 gemeenten nemen is niet efficiënt”, aldus Janssens. “Dus ofwel ga je naar gemeentefusies, ofwel hevel je de bevoegdheid over naar het Brussels Gewest.” (ARA/SRB)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234