Vrijdag 20/09/2019

Fusie Alcatel-Lucent kan opnieuw Belgische banen kosten

Eric Schiets (BBTK): 'Er zal een klein mirakel moeten gebeuren als de Belgische vestiging onaangetast wil blijven'

De Belgische vestigingen van Alcatel hebben de afgelopen jaren al een paar duizend werknemers zien vertrekken. En misschien is het binnenkort opnieuw prijs: bij de fusie tussen Alcatel en het Amerikaanse bedrijf Lucent werd meteen ook bekendgemaakt dat 10 procent van het werknemersaantal binnen de nieuwe groep, of 8.800 mensen, het bedrijf zullen moeten verlaten.

"Vooral frappant is het feit dat ze nu al, in deze fase van het proces, over afvloeiingen beginnen", zegt Eric Schiets van de socialistische vakbond BBTK. "Bij andere mergers of overnames wacht men daar meestal eventjes mee. Het doet ons vrezen dat dat richtcijfer, na enige studie, wat hoger kan komen te liggen. De twee bedrijven zeggen nu wel dat er zo veel mogelijk synergieën worden gezocht tussen de twee organisaties, maar er zal een klein mirakel moeten gebeuren als de Belgische vestiging onaangetast wil blijven. Bij een herstructurering waarin er zoveel mensen betrokken zijn kun je er donder op zeggen dat er bij de 2.200 Belgische werknemers ook een paar zullen vertrekken."

Op de hoofdzetel van Alcatel België, in Antwerpen, blijft men vooralsnog optimistisch. "We zitten goed binnen de strategie van Alcatel", zegt Kris Keymeulen, woordvoerder bij Alcatel België. "Ook in het verhaal van de fusie werd onderzoek en ontwikkeling als een belangrijke activiteit naar voren geschoven. Dat is precies waarmee we in België erg bezig zijn: Alcatel Bell in Antwerpen is een van de zes R&D-centra van de Alcatelgroep. Dat is ook hetgene waarin Alcatel Bell verschilt met pakweg vijf jaar geleden: de focus is nu innovatie."

Keymeulen wijst als voorbeeld op het kenniscentrum voor ADSL-technologie, dat in Antwerpen gevestigd is, of het werk dat het Namense filiaal doet op gebied van mobiele videotechnologie.

Maar ook het toevoegsel Lucent heeft, in de Verenigde Staten, een sterke onderzoeks- en ontwikkelingspoot: Bell Labs, een kluwen van onderzoekscentra waar in het verleden onder meer de transistor, de laserstraal en het besturingssysteem Unix werd bedacht. Een clash tussen de Amerikaanse en Europese R&D-poot valt dus niet uit te sluiten, zeggen de vakbonden.

"Er zijn activiteiten van Alcatel België die Lucent ook heeft", zegt Schiets. "We zijn dat allemaal nog in kaart aan het brengen, maar klassieke telefoonlijnen zijn al een niet onbelangrijk voorbeeld. Een vraag is ook wat er met de vestiging in Geel zal gebeuren: de productie van de ADSL-modem is daar een cruciale overlevingsfactor. Als daar iets mee gebeurt, bijvoorbeeld bij de opkomst van een nieuwe technologie, staat de toekomst van die vestiging ter discussie." (RMe)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234