Donderdag 02/02/2023

optima bank

FSMA: "Geen belangenvermenging rond advocaat Optima-topman"

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Dat de advocaat van Optima-baas Jeroen Piqueur tegelijk ook voorzitter is van de raad van toezicht van de FSMA, vormt geen probleem. Dat laat Antoine Van Cauwenberge, secretaris van de Raad, verstaan in een mededeling. Op sociale media komt er kritiek op advocaat Dirk Van Gerven, nadat De Standaard de link met de toezichthouder had gelegd.

Van Cauwenberge verduidelijkt dat de raad van toezicht een "apart orgaan is dat belast is met een adviserende rol onder meer op het vlak van de regelgeving". De raad bestaat enkel uit externe leden met praktijkervaring en komt een achttal keer per jaar samen om over algemene toezichtsontwikkelingen van gedachten te wisselen en onder meer het jaarverslag van de FSMA goed te keuren.

"De raad heeft geen enkele bevoegdheid in en geen zicht op individuele controledossiers, die exclusief worden behandeld door het voltijds en onafhankelijk directiecomité van de FSMA", benadrukt de secretaris. "Deze tweeledige structuur beantwoordt aan de internationale vereisten van deugdelijk bestuur voor toezichthouders."

Duidelijke regels

Over belangenconflicten zijn er duidelijke regels, luidt het. Die bepalen onder meer dat advocaten die lid zijn van de raad, geen bijstand verlenen aan een partij die betrokken zou zijn bij een geschil waarin de FSMA partij is.

"In verband met de ontwikkelingen betreffende Optima Bank en de rol van de heer Van Gerven, voorzitter van de raad van toezicht, als een van de advocaten van de hoofdaandeelhouder van Optima Bank, kan worden genoteerd dat er geen geschil is tussen de FSMA en de hoofdaandeelhouder van Optima Bank en dat de heer Van Gerven sedert zijn aanstelling op basis van voornoemde regels ervoor gezorgd heeft niet op te treden namens Optima Bank." Als er contacten zouden moeten plaatsvinden met de toezichthouders, zal Van Gerven Optima-topman en hoofdaandeelhouder Piqueur niet vertegenwoordigen. Een andere advocaat zal dan zijn plaats innemen.

De secretaris sluit zijn mededeling af met: "Het verdient te worden genoteerd dat de raad van toezicht constant zijn werking evalueert."

"Nationale Bank valt niets te verwijten"

Ondertussen reageert Jan Smets, gouverneur van de Nationale Bank, dat hen niet te verwijten valt. "De Nationale Bank heeft haar verantwoordelijkheid genomen." De Nationale Bank heeft altijd alles in het werk gesteld om de belangen van de spaarder te vrijwaren, zo zegt Smets.

Voorop stond daarbij een geordende afwikkeling van de bankactiviteiten, nadat de NBB had vastgesteld - in de eerste jaren na de overname door Optima van Ethias Bank - dat er geen duurzame toekomst was voor Optima als bank.

Die geordende afwikkeling was ook goed op weg, argumenteert Smets. De deposito's waren gezakt van bijna 700 miljoen naar 90 miljoen euro. Die plannen werden echter doorkruist door onregelmatigheden bij de hoofdaandeelhouder, waar de NBB op is gestoten bij een inspectie. Daarbij bleek dat die hoofdaandeelhouder "middelen heeft onttrokken aan de bank", aldus Smets. Het gevolg is bekend: de rekeningen werden geblokkeerd en het garantiefonds werd ingeschakeld.

Herbelegging UZ Gent

Er ontstond ook discussie over de mislukte herbelegging van tien miljoen euro van het UZ Gent bij Optima Bank eind april, na een verbod van de Nationale band. Professor Eric Mortier, afgevaardigd bestuurder van het UZ, benadrukt dat alle contacten met de bank "conform de bestaande regelgeving" zijn verlopen.

Het ziekenhuis reageert daarmee op een bericht van De Tijd, die opmerkte dat rector Anne De Paepe (UGent) voorzitter van het Universitair Ziekenhuis Gent is en zus van Jan De Paepe, de juridische rechterhand van Optima-topman Jeroen Piquer. Jan De Paepe zetelt ook in het directiecomité van Optima Bank.

"Het directiecomité van hte UZ is belast met de algemene leiding van de dagelijkse werking van het ziekenhuis, hierbij inbegrepen het beheer van de uitgaven en de inkomsten", zegt professor Mortier in een mededeling. "Dit is geen bevoegdheid van de raad van bestuur noch van haar voorzitter, de rector van de UGent. Elke verwijzing naar professor Anne De Paepe in dit dossier is daarom niet correct."

Mortier liet optekenen dat Optima Bank na een marktbevraging de beste voorwaarden bood voor de herbelegging (termijnbelegging) van tien miljoen euro en dat hij niet op de hoogte was van de afspraken die toen al met de Nationale Bank werden gemaakt.

UGent-rector Anne De Paepe. Beeld BELGA
UGent-rector Anne De Paepe.Beeld BELGA

Overnemer vinden niet aan de orde

Optima Bank werd deze week failliet verklaard. Het ziet ernaar uit dat de failliete Optima Bank voldoende middelen heeft om haar 170 ontslagen werknemers te vergoeden, zo werd vernomen bij de socialistische vakbond. "Een aantal mensen zal aangezocht worden op de lopende zaken af te handelen, maar dat wordt een kleine minderheid", reageert Kristof Vergauwen (BBTK).

Een overnemer vinden is niet aan de orde, zo verklaarden curatoren vandaag aan het personeel. "De curatoren zijn vrij formeel naar een overname toe: er valt niet veel over te nemen", zegt Vergauwen. "Er is sprake van een failliete bank en er is een schorsing van de verzekeringspoot." Wel verklaarde een curator aan het personeel dat er "partiële elementen" in het bedrijf zitten die waarde hebben, zonder daarover in detail te treden.

Voor de medewerkers die vanuit een (schijn)zelfstandigenstatuut werkten, ook ruim 170, is er minder hoop. "Zij staan als schuldeiser op gelijk niveau met andere leveranciers", klinkt het.

Over Optima Global Estate, de vastgoedpoot van Optima, werd door de curatoren met geen woord gerept. Er werken daar ruim dertig mensen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234