Zaterdag 25/01/2020

FRONT GEBROKEN Sociale vrede veraf

Vijf van de zes sociale partners zijn bereid het akkoord dat ze moeizaam bereikten ook uit te voeren. Zoals verwacht doet het ABVV niet mee. De socialistische vakbond dreigt met acties.

De regering heeft zich welwillend uitgelaten over het ontwerpakkoord dat de sociale partners, verzameld in de Groep van Tien, voorlegden. Volgens het akkoord kunnen de lonen bruto met 0,8 procent omhoog. Ook de laagste uitkeringen gaan met 2 procent omhoog. Premier Charles Michel (MR) zegt dat "de regering de concrete uitvoeringsmaatregelen zal bekijken en uitvoeren". Hij noemt het akkoord ook een positieve vooruitgang op weg naar sociale vrede.

Dat laatste valt evenwel nog te bezien. Het ABVV legde zich niet neer bij de indexsprong van de regering, en blies daarom het sociaal akkoord op. Dat viel niet in goede aarde bij de rest van de Groep van Tien. Marc Leemans (ACV) zet de puntjes op de i. Ook al is hij niet ingenomen met een maatregel zoals de indexsprong, hij wist wat er op het spel stond. "Het resultaat is sowieso beter dan dat wat de regering had willen geven."

Daarom valt de houding van het ABVV een aantal onderhandelaars zwaar: "Wij hebben ons deel van de rit gereden, onze verantwoordelijkheid genomen."

Daarmee is het gemeenschappelijk vakbondsfront gebroken. De afgelopen maanden toonden de bonden zich nog sterk verenigd in hun verzet tegen de nieuwe federale regering en het regeerakkoord.

Dat niet iedereen gediend is met de herwonnen maagdelijkheid van het ABVV-FGTB binnen de organisatie, getuigt Herwig Jorissen. De Vlaamse vakbondsman van ABVV Metaal waarschuwde al om voorzichtig om te springen met het stakingswapen. Waardoor het nog niet uitgemaakt is dat het ABVV als het straks acties opzet, op volle kracht kan gaan. De stakingsbereidheid is niet meer zo fors als enkele maanden geleden.

Al staat er wellicht wel een en ander te gebeuren bij de openbare diensten. Zo toonde Michel Abdissi, de Franstalige ACOD-baas van het spoor, gisteren in deze krant zich nog van zijn agressiefste kant. "C'est la guerre", liet de man weten.

In ACOD-kringen is te horen dat er eind februari mogelijk al nieuwe acties bij het spoor komen. Zeker in Wallonië zou de stakingsbereidheid groot zijn. Chris Reniers, van de Vlaamse ACOD-vleugel, zegt dat de vakbond toch consequent moet zijn tegenover zijn achterban. "De loonsverhoging die in het akkoord is afgesproken, compenseert de impact van de indexsprong niet. Dan is het toch logisch dat we ons niet kunnen vinden in dit akkoord."

Dat het ABVV de komende weken gaat stoken, is duidelijk, vreest men bij de werkgevers. "Hopelijk worden diegenen die hun verantwoordelijkheid hebben genomen daar ook voor beloond."

►4-5

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234