Maandag 09/12/2019

From Russia with Love

Een van de vijf Belgische groepen die meedingt naar de prijs van het Internationaal Straattheaterfestival is het Antwerpse Aksident. Met hun We no spy halen Jan Hongenaert en Erick Clauwens drie geleerden vanuit het verre Wladivostok naar de schaduw van Het Gentse Belfort om hun liefdesexperimenten te toetsen aan de westerse mens.

Gent

Van onze medewerkster

Liv Laveyne

Op jullie website benadrukken jullie woorden als 'stijlvol' en 'subtiliteit is de boodschap'. Zijn jullie bang als narren of moppentappers beschouwd te worden?

Hongenaert: "Er zijn verschillende animatie -en straattheatergroepen en we zijn nu eenmaal het soort dat liever niet te plat gaat."

Clauwens: "Je treft het nog geregeld aan bij organisatoren: omschrijvingen als 'en dan nu de knotsgekke avonturen van... '."

Jullie doen vooral bedrijfsfeestjes. Is overleven als straattheatergroep in België totaal onmogelijk?

Hongenaert: "Je kunt stellen dat Aksident leeft van de bedrijfsanimaties, straattheater is peanuts vergeleken daarbij. Eind jaren negentig haalden we genoeg inkomsten uit ons commerciële werk om een reserve aan te leggen, zodat we, als we zin en ideeën hadden, een straattheatervoorstelling konden maken. Maar met de crisis in het bedrijfsleven is dat er heel wat minder op geworden."

Clauwens: "Er is ook totaal geen subsidiëringssysteem in tegenstelling tot andere landen (Frankrijk als koploper met het statuut van de Intermittences du Spectacle. Een statuut dat sinds een maand ter discussie staat waardoor de hele Franse theaterwereld momenteel lamligt, LiLa). De voorstelling We no spy is vier jaar oud. Het wordt tijd om iets anders uit te vinden, maar daarvoor moet je het geld en de middelen hebben. Frietmakerij Berghmans, een voorstelling die we vorig jaar maakten (en die in september in de Warande in Turnhout opnieuw wordt opgevoerd, LiLa), was enkel maar mogelijk omdat Theater Stap en de Zomer van Antwerpen erbij betrokken waren."

Is een subsidieregeling specifiek voor straattheater een oplossing?

Hongenaert: "Ik vind dat dat niet per se gescheiden van het theater hoeft. Daarvoor is de grens veel te smal: locatieprojecten, straattheater... Wat Frietmakerij Berghmans betreft, hadden we eerst alleen als Aksident een subsidieaanvraag ingediend, maar dat werd geweigerd. Hun argument: te weinig theater en te veel evenement. Maar het Toneelhuis dat Het Sprookjesbordeel maakt, dat kan wel."

Jullie beginnen We no spy met het publiek op wodka te trakteren. De sfeer zit er meteen goed in?

Clauwens: "Het is de officieuze start van onze voorstelling. Zo krijgen we de mensen waar we ze willen hebben zonder dat ze het merken. We hebben op Lowlands opgetreden. Daar lokten we 's morgens de mensen uit hun tentjes op de camping naar onze voorstelling door hun wodka aan te bieden."

Hongenaert: "Het Spaanse publiek is zalig: je hebt er eerder te veel dan te weinig kandidaten. Oost-Nederland is heel wat minder, het drinken in het openbaar is in die streng reformistische contreien erg taboe. Frankrijk heeft dan weer een echte straattheatercultuur: het is altijd fijn om voor een publiek te staan dat al iets gewoon is."

Clauwens: "Sommigen denken nog altijd dat straattheater alleen maar uit clownsneuzen en vuurspuwers bestaat."

Hongenaert "Onze stijl zit tegen de grens van het realistische aan. We komen aan op ons fietskes en voor sommigen zijn wij gewoon drie rare heren. Bij Frietmakerij Berghmans dachten veel mensen dat ze naar een opendeurdag van een bedrijf waren geweest. Ze hoeven ook niet per se te weten of het theater is of niet. Wat telt, is de verwondering: 'Man, wat hebben we nu gezien!'"

Aksident met We no spy: vandaag om 17 en 19 uur op het Braunplein en morgen om 15.30 en 17.30 uur op de Kalandeberg, Gent. - www.aksident.be

'Het publiek hoeft niet te weten of we nu theater brengen of niet. Wat telt, is de verwondering'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234