Dinsdag 19/10/2021

Frodo, Sam en Tiffany landen in het Verenigd Koninkrijk

Dertig honden, twee katten en een parkiet zetten eerste poot aan wal na eeuw quarantaine

Voor Frodo en 29 andere honden was het gisteren, na een eeuw lang quarantaineplicht, D-day in Groot-Brittannië. De bulterriër landde in de haven van Dover, uitgerust met een oorchip, ingeënt tegen hondsdolheid, ontdaan van wormen en teken. De Morgen voer naar Dover met boxer Sam, die net als alle andere toutous achttienhonderd frank betaalde voor de overtocht op het bovendek, met uitzicht op Engeland.

Dover

Van onze verslaggeefster ter plaatse

Anne de Graaf

De grijzende boxer had gisteren meer geluk dan de teckel van de familie King. Die belandde op de tafel van de veearts in Calais, zoals het leger katten maar vooral honden waarvoor de oorscanner "négatif" aangaf bij vertrek.

Volgens het hoofd van de kantoren van P&O, aan Franse zijde, waren vele families te haastig om hun huisdier in te schepen. Daardoor vergaten ze hun hond - de meeste katten en hun baasje verkozen Sealink of Hoverspeed - niet alleen te laten inenten tegen rabies, maar ook te ontwormen. Dat is een van de vereisten van het nieuwe reglement, plus de piercing van een reglementair vaccinchip in het oor.

"De kennels rond Calais zitten vol", zegt Joel, overste bij P&O, Franse zijde. "Eigenaars lieten kooien bijbouwen. Die verdienen vet aan de opheffing van de honderd jaar oude wet op de quarantaine. Een Spaanse familie zwoer dat ze haar teef liet ontwormen maar moest het dier voorlopig achterlaten in een asiel. Formulieren ontbraken."

Op het bureau van de stationsmanager ligt het dossier van de MAFF (Ministry of Agriculture and Food). Het ziet toe op de naleving van de nieuwe wet: een initiatief van premier Tony Blair dat, ook dankzij de cittyhoppende yorkshires van vips zoals Rourke en Campbell, gestalte kreeg.

"No-go voor de Spaanse teef", treurt Joel, met de blik op Dovers witte kliffen. Hij toont de scanner waarmee de loketbedienden het niet-reguliere Spaanse hondenpasje identificeerde. Het is vergelijkbaar met het instrument waarmee de luchthavenpolitie passagiers op wapendracht fouilleert.

Boxer Sam daarentegen gaat, en steekt over, met ons. Een vijf jaar oude reu. Vijfentwintig kilogram, parasietloos en voorzien van alle prikken en papieren, ingeduffeld in een nieuwe mand, met documententas. Als een eersteklasreiziger laat hij zich rijden, naar het "upper car deck". Een logeplaats die P&O en de andere maatschappijen voorbehouden voor "levende wezens die niet naar boven kunnen, of mogen".

"Klinkt oneerbiedig, maar dit is ook de plek waar we dubbeldekkers met invaliden stationeren. Hier, boven de kiel hebben ze zuurstof; en, belangrijk, de ingezetenen hebben zicht op zee", zegt dekmatroos Alan Marshall. Hij bedoelt de golven: ernaar kijken helpt tegen zeeziekte, ook bij struisvogels.

Pluimvee betaalt tussen haakjes alleen als het voor de kweek bestemd, en ingeënt, is. De eerder meegereisde parkiet Tiffany voer gratis met P&O. Marshall ontdekte nooit clandestiene dierlijke reizigers in de kofferruimte. "Deze wet is er om dat te vermijden. Oh, no, ik denk niet dat eigenaars dat risico nog lopen. De hond gaat bij overtreding alsnog in quarantaine, de eigenaar riskeert zelf de tralies. Zes maanden asiel kost, naargelang het ras, zestig- tot honderdduizend frank."

Aandoenlijk: Sam en baasje James nemen bij uittocht in Calais via een open raampje van de oude Opel afscheid. Liefde en bezorgdheid aan weerszijden van het venster: het Nauw van Calais stampt.

"Ik heb er geen idee van hoe het moet als het hier vol dieren zit", gaat matroos Marshall verder terwijl hij het bovendek afsluit. "We hebben strikte orders gekregen om de dieren beneden uit elkaar te houden. Katten, vogels en honden? Ik vermoed dat het zal gaan zoals met mensen. Love or hate. Bye."

Een uur later, vroeger Engelse tijd. Sam en een enigszins groene James rijden plechtstatig het Verenigd Koninkrijk binnen, in hun Kadett. De affiche, laat 'rabies thuis', schrikt niet af. Ernst. Vier grensbeambten. Opnieuw een controle van Sams oor. Positief. Dogs rule the waves.

Huisdieren die niet ontwormd zijn en geen vaccinchip hebben, komen er nog steeds niet in

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234