Zondag 18/08/2019

Fries wil af van Nederlandse nationaliteit

Het Friese gemeenteraadslid Sjoerd Groenhof wil dat de rechter in Den Haag zich uitspreekt over zijn wens om de Nederlandse nationaliteit te verruilen voor de Friese. Dat schrijft hij op zijn website. Volgens de Fries uit Harkema maakt het Europees Kaderverdrag Nationale minderheden dat mogelijk, omdat Nederland de Friezen als minderheden erkent.

In april verklaarde Groenhof op het gemeentehuis van Buitenpost afstand te willen doen van de Nederlandse nationaliteit. Volgens de gemeente kon dat niet. Groenhof wil nu dat de rechter zich buigt over die afwijzing, en sluit daarbij zelfs een stap naar het Europese Hof niet uit.

Fryske Nasjonale Partij


In het Europese verdrag zou onder meer staan dat 'beleid gericht op assimilatie tegen de zin van de minderheid' niet mag. Het raadslid van de Fryske Nasjonale Partij in Achtkarspelen wil de Friese nationaliteit hebben en daarnaast het Nederlands staatsburgerschap. De nationaliteit wordt bepaald door de afkomst van een persoon; het staatsburgerschap gaat over het grondgebied waar iemand op woont, valt te lezen op de website van het Instituut voor Publiek en Politiek.

In Nederland zouden de twee begrippen door elkaar gebruikt worden, en dat sterkt Groenhof in zijn verzoek. Groenhof verwijst naar Doekele Brouwer die in 1951 de wens van Groenhof wist te realiseren. Brouwer schreef bij het inschrijven van zijn firma bij de Kamer van Koophandel op dat hij de Friese nationaliteit had en het Nederland staatburgerschap. De kantonrechter in Leeuwarden gaf hem gelijk.

Op de website van Groenhof hebben inmiddels dertig mensen de loyaliteitspetitie getekend. Als voldoende mensen tekenen, wil Groenhof de petitie overhandigen aan de commissaris van de Koningin in Friesland Ed Nijpels. (novum/dm)

Beeld UNKNOWN
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden