Zondag 09/08/2020

Nieuwe beweging

Freilich en Koçak verenigd tegen haat: "Als wij overeenkomen, dan kunnen anderen het ook"

Michael Freilich.Beeld Bob Van Mol

Oud-politicus Selahattin Koçak en Joods Actueel-hoofdredacteur Michael Freilich hebben een missie: moslims en joden verenigen. “Als wij overeenkomen, dan kunnen anderen het ook.”

Ze hebben nog geen naam of budget, maar hun plan staat vast. De voormalige Beringse sp.a-schepen Selahattin Koçak en Michael Freilich, hoofdredacteur van Joods Actueel, bundelen de krachten. Terwijl ze aanvankelijk vijanden waren, broeden ze nu op een nieuwe gezamenlijke beweging. "Tegen de haat”, zo klinkt het.

Koçak, van Turkse afkomst, haalde in 2010 nog zwaar uit naar de joodse gemeenschap. In een interview met P-magazine vergeleek hij het conflict in Palestina toen met de Holocaust. Freilich beschuldigde hem van antisemitisme en negationisme, waarop de bekende jood op zijn beurt een klacht van Koçak aan zijn been had.

Nu hebben de twee zich toch verzoend. “We willen tonen hoe een conflict ook tot iets moois kan leiden”, vertelt Freilich. “Na onze aanvaring hebben we elkaar regelmatig gesproken. Gaandeweg hebben we ingezien dat niemand van ons het grote gelijk heeft. We luisteren naar elkaar. En als wij dat kunnen, dan kunnen anderen dat ook."

Starbucks

Koçak gaf de voorzet voor de nieuwe beweging. Hij knoopte gesprekken aan met de Joodse gemeenschap. Daarna sprak het duo een paar keer af in de Starbucks van het Antwerpse Leopold Hotel. Niet toevallig daar, want zowel hij als Freilich woont in Antwerpen. Een stad waar verschillende geloofsgemeenschappen met elkaar samenleven.

Joden en moslims vreedzaam laten samenleven, daar draait het om. De strijd tegen haat, zowel op straat als op sociale media, staat daarbij centraal. Maar veel meer dan dat valt er voorlopig niet te melden, zegt Freilich. “Heel concreet zijn onze plannen nog niet. In september hopen we de organisatie en haar naam voor te stellen."

Wel duidelijk is dat die zich voorlopig enkel op de joodse en de islamitische gemeenschap richt. Op termijn wil het duo daar eventueel ook andere geloofsgemeenschappen bij betrekken. Zo bekijken ze of er nog een derde ‘vertegenwoordiger’ voor de christelijke gemeenschap mee in bad wordt getrokken. Dat staat nog niet vast.

Gevraagd waarom ze meteen niet alle burgers sensibiliseren, antwoordt Freilich dat ze op “de kern van het probleem” focussen: de spanning tussen islamitische en joodse extremisten.

Abou Jahjah

In De Zondag zei hij afgelopen zondag dat hij vreest voor de veiligheid van de joden, zeker nu Dyab Abou Jahjah en Ahmet Koç met hun eigen partij aan de volgende verkiezingen deelnemen. “Jahjah gebruikt graag opruiende taal. Als hij een partner vindt als Koç, een aanhanger van Erdogan met geld en middelen, dan maakt mij dat bang. We zijn de aanslag op het Joods Museum niet vergeten”, klonk het.

Toch stellen Freilich en Koçak dat hun beweging geen antibeweging wordt. Al is het maar omdat hun plan maanden geleden in de steigers werd gezet, nog voor Abou Jahjah zijn plannen bekendmaakte. Bovendien hebben ze - in tegenstelling tot Jahjah - geen plannen om een politieke partij op te richten.

Aan de hand van studiereizen naar Israël en de Palestijnse gebieden, maar ook aan Marokko of het Fort van Breendonk, willen ze de dialoog tussen verschillende gemeenschappen stimuleren. Een twintigtal vrijwilligers, die nog geronseld worden, zullen achteraf over die studiereizen berichten in beide gemeenschappen.

In de clinch

Opmerkelijk is dat de organisatie ook zelf haatdragende boodschappen zal opsporen op sociale media. Een opdracht die volgens Freilich onvoldoende ernstig wordt genomen door gelijkekansencentrum Unia. “Aangezien zij het niet doen, nemen wij onze verantwoordelijkheid”, aldus Freilich, die al verschillende keren in de clinch ging met Unia.

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) staat alvast open voor het project. Koçak en Freilich mogen een subsidieaanvraag indienen, zegt ze, waarop de administratie zal oordelen of ze in aanmerking komen voor een subsidie. “Voorlopig hebben we nog geen aanvraag ontvangen”, zegt haar woordvoerder.

Selahattin Koçak.Beeld Photo News

Intussen zouden ook een aantal privépersonen bereid zijn om een financiële bijdrage aan de organisatie te leveren. Daarnaast hopen de initiatiefnemers op een geste van de stad Antwerpen, maar daarover is weinig bekend. De stad zou wel het stadhuis ter beschikking stellen voor de officiële voorstelling van de beweging, wellicht in september.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234