InterviewFrederik Wauterickx
Frederik Wauterickx, de eerste Vlaming met down die een reguliere job heeft: ‘Mijn droom gevolgd’
Frederik Wauterickx (28) is volgens GRIP vzw de eerste Vlaming met het syndroom van Down die een betaalde baan kon strikken op de reguliere arbeidsmarkt. ‘Misschien schatten werkgevers mensen met een beperking nog steeds verkeerd in?’
Waar werkt u en wat doet u daar?
Wauterickx: “Ik werk bij Creatief Schrijven, een non-profitorganisatie die mensen helpt die willen schrijven. Zelf ben ik er aan de slag als allround medewerker. Op mijn planning staat grotendeels administratief werk zoals inschrijvingen regelen, cursussen organiseren, meewerken aan projecten… Heel vaak gaat het over computerwerk.”
Hoe lang werkt u daar al?
“Als betaalde kracht met een vast contract sinds augustus 2020. Daarvoor was ik er stagiair. Die stage liep van mei 2019 tot augustus 2020. Als ‘echte’ werkkracht dus bijna een jaar.
“Het is een plezante job. Behalve taken grondiger uitleggen, moet mijn werkgever weinig aanpassen voor mij. Het voelt juist aan en ik zie mezelf er niet meteen vertrekken.”
Is het een fulltime job?
“Ik werk drie dagen per week. Van negen uur ’s morgens tot vijf uur ’s avonds. Een echte nine to five dus. Zo heb ik nog tijd over voor mijn hobby’s. Op mijn twee vrije dagen schrijf ik aan mijn boek. Veel wil ik daarover nog niet verklappen, enkel dat het een politieke thriller wordt. Mochten de fitnesscentra open zijn, zou ik in mijn vrije tijd ook gaan sporten.
“Ik ga naar mijn werk met de bus. Het is dan ook niet ver voor mij. Net als andere werknemers werkte ik de laatste maanden meestal thuis. Tijdens de werkuren moet ik niet erg veel de baan op, zeker niet tijdens de pandemie. Als dat toch het geval is, vind ik mijn weg wel met het openbaar vervoer.”
U bent de eerste persoon met het downsyndroom in Vlaanderen die een betaalde job heeft op de reguliere arbeidsmarkt. Hoe komt dat?
“Ik had geen flauw idee dat ik de eerste was. Via een Facebook-oproep van vzw GRIP, een mensenrechtenorganisatie van en voor personen met een handicap, waarmee ze mensen met down zochten die betaald aan de slag waren, kwam ik het te weten. Zo bleek dat mijn baas blijkbaar de enige is die iemand met down in dienst had.
“Misschien schatten werkgevers mensen met een beperking nog steeds verkeerd in? Dat is heel spijtig. Wat ook kan, is dat veel mensen met downsyndroom weinig initiatief durven te nemen. Jammer.”
Welke tips zou u hen geven?
“Heb veel moed. Waag de sprong om werk te vinden. Zelf deed ik dat door te studeren en werkervaring op te doen via stages. Dat waren steeds leuke ervaringen. Maar zoiets kun je natuurlijk niet alleen. Wat mij enorm hielp, was de steun van mijn fantastische ouders, vrienden, familie en organisaties.
“De gouden tip is om vooral je droom te volgen. En dat geldt natuurlijk niet enkel voor personen met een beperking. Mijn passie is schrijven, van daaruit heb ik werk gezocht. Zo landde ik uiteindelijk bij Creatief Schrijven, waar ik me nu enorm amuseer.”
Wat deed u voor u ging werken?
“Zoeken naar werk. Via verschillende stages, zoals bijvoorbeeld bij Creatief Schrijven en het UZA. Op de middelbare school volgde ik beroepsonderwijs, daarna haalde ik nog een diploma organisatie-assistent. Eventjes waagde ik me aan de opleiding sociaal-cultureel werk via volwassenenonderwijs, maar dat is afgesprongen.”